in

12 tips för en stressfri och mysig höst

varva ner

Ibland känns det som att dygnets 24 timmar inte räcker till och att alla krav och måsten överrumplar en. Lever du i en stressig tillvaro och behöver råd för att underlätta vardagen? Vi har 12 tips som hjälper dig igenom en hektisk höst. Mer

Visst kan det vara en härlig känsla att känna sig behövd, att ha folk som drar och sliter i en för de bara måste ha ens hjälp. Men att vara behövd måste komma i en lagom dos, där det alltid finns i en lagom dos där du också får chans för återhämtning. Här är 12 tips som guidar dig till en stressmässigt hållbar vardag i höst.

1. Planera ordentligt

Du har hört det förr. Men att planera upp sin tid är underskattat och hjälper oss att hålla strukturen. Gör en to do-lista och håll dig till den. Se till att inte ha för många måsten på din lista och planera även in saker som inte är jobb eller skolrelaterat. Skriv i olika färger för att det ska kännas roligare. Till exempel att jobbet får färgen lila och vännerna får färgen röd.

planera för en stressfri vardag
Källa: Felipe Furtado/Unsplash

2. Gör en sak i taget

När man är stressad är det lätt att man gör lite av allting. Men även om tanken är god så leder det ofta till att allting blir halvdant, eller att du inte får någonting gjort. När du ska fullfölja en uppgift så ska du lägga all fokus på just den uppgiften.

3. Ta hand om dig själv

Det kanske kan låta klyschigt men det är lätt att glömma bort i alla måsten. Att träna och motionera ger positiva effekter på hälsan och lindrar stressen. Känner du inte för att dra till gymmet eller svettas ordentligt? Dra med en kompis för hitta motivationen. Eller ta en mysig långpromenad och få lite frisk luft. Gå hem från jobbet? Eller varför inte prova att hoppa av en station tidigare, och gå hem sista biten? Är det dåligt väder så meditera en stund när du kommer hem. Lägg på en ansiktsmask och unna dig lite lyx i vardagen.

Motionera minskar stressen
Källa: Bruce Mars/Unsplash

4. Be om hjälp

Detta kanske är det svåraste på listan! Medge att du har mycket just nu och berätta för dina närmsta att du är stressad. Sänk kraven på dig själv och låt folk hjälpa dig.

5. Ta en paus

Ta kortare pauser under arbetsdagen och se till att äta en ordentlig lunch. I kontorslandskap är det vanligt att äta lunchen framför sin dator, samtidigt som man mejlar eller fortsätter jobba. Men glöm inte lunchen! Du har rätt till det och du kommer arbeta mer effektivt med en liten break.

ta paus och ät inte framför datorn
Källa: Unsplash

6. Säg nej

Säg ifrån. Våga avboka saker om det känns för mycket och våga säga nej. Båda när det blir för mycket uppdrag i skola och på jobb. Lyssna på din kropp. Men våga även säga nej till vänner och familj om du känner att du inte orkar.

7. Sov ordentligt

I stressiga perioder är det viktigare än någonsin att hjärnan och kroppen får vila. Du kanske inte måste se en serie till klockan elva varje kväll, utan prova att gå och lägga dig lite tidigare.

Skärmavbild 2019 10 14 kl 12 36 53
Källa: Zohre Nemati/Unsplash

8. Minska kraven

Många av oss lider av prestationsångest och vill alltid vara våra bästa jag. Men man kan inte ständigt leverera, särskilt inte på 100 procent. Vissa dagar är vi mer produktiva än andra, så är det bara.

9. Minska din skärmtid

Var mindre tillgänglig. Du behöver inte svara på mejl en sen kväll och du behöver inte alltid vara den i gruppchatten som ska svara på allt först. Lägg ifrån dig mobilen och datorn och varva ner.

10. Planera in roliga saker

Återigen, planera. Men planera även in roliga saker. Det behöver inte vara varje dag, men en gång i veckan är värt att sträva efter. Gå på en bio en torsdagkväll eller varför inte gå på restaurang en vanlig trist måndag? Då känns helgen inte lika kravfylld på att allt kul måste hända då.

Planera roliga saker i vardagen
Källa: Dan Gold/Unsplash

11. Ring en vän

Hinner du inte träffa alla du önskar och är för trött för att socialisera dig? Ring samtidigt som du gör annat och spara tid. Ring på tunnelbanan på vägen hem från jobbet, eller när du viker tvätt i tvättstugan. Ring när du sitter i bilkön eller när du gör matlådor.

12. Älta inte

Sist men inte minst: älta inte. Det är viktigt att reflektera över dagen och kanske gå igenom den i huvudet. Men älta inte och gå inte runt och oroa dig i onödan. Lägg tid på annat och försök tänk bort sånt som egentligen är onödigt.

Hoppas du får en mindre hektisk höst och att du tar dig tiden att ta hand om dig själv!

Tack för inspotipsen från topphälsa, med råden om hur man varvar ner.