in

11 tecken på hudcancer som kan vara svåra att upptäcka

hudcancer dragare

Vanliga tecken så som ett växande födelsemärke vet vi att vi ska hålla koll på när det kommer till risk för hudcancer. Men det finns förändringar på huden som inte är lika lätta att upptäcka. Mer

Hudcancer uppstår när onormala hudceller växer okontrollerat, berättar dermatologen Dr. Marina Peredo för sajten Bustle.

– Gener kan spela roll, men ultraviolett strålning (UV-strålar) från solen är den största orsaken till hudcancer.

Det gäller UV-strålar i solarium och solen både på sommaren och vintern. Man ska alltid skydda sig med solskydd i solen, och hålla utkik för ändringar på huden.

– Hudcancer som hittas och tas bort tidigt går nästan alltid att bota, så det är viktigt att vara uppmärksam på sådant som verkar onormalt. Ju längre du väntar, desto dödligare blir det, säger Peredo.

Här är elva tecken på hudcancer som kan vara svåra att upptäcka.

 1. Platta, mörka leverfläckar

  Att man ska hålla koll på leverfläckar som blir större, ändrar form eller börjar blöda vet vi. Men det är inte bara de man ska se efter.

  – Många gånger kommer patienter in och är oroliga för en förstorad leverfläck, vilket är okej, men så är det den platta mörka leverfläcken som har hudcancer, säger Dr. Jeremy Fenton vid Schweiger dermatolog i New York.

 2. Bulor på huden

  Även om de större leverfläckarna inte alltid är de med cancer betyder det inte att du ska låta bli att uppmärksamma din doktor på dem.

  – Viss hudcancer, så som basalcellscancer, formas som bulor, så tveka aldrig på att peka ut sådant som du känner är annorlunda eller onormalt, råder Dr. Fenton.

 3. Leverfläckar på fötterna

  Områden som är mer exponerade för sol löper större risk för hudcancer, men Dr. Fenton berättar att viss form av cancer som melanom, kan formas på områden som nästan aldrig får se solen.

  – Därför kollar jag alltid under fötterna, mellan tårna och under underkläderna på en hudkoll, berättar Dr. Fenton.

  Om du upptäcker något dit solen aldrig når, som en leverfläck mellan tårna, ska du kolla upp det direkt.

 4. ”Eksem” som inte försvinner

  Torr och irriterad hud kan vara eksem, men det kan också vara något annat.

  – Låg grad av hudcancer som plättcellscancer eller ytlig basalcellscancer kan ibland upplevas som psoriasis eller eksem. De kan se ut precis som vanliga röda, irriterade fläckar, men de försvinner inte, säger Dr. Fenton.

 5. ”Insektsbett” som inte försvinner

  Håll koll på röda bulor så som myggbett, eller till och med sådant som ser ut som finnar.

  – En generell regel är att om något sitter kvar i mer än en månad är det definitivt bäst att gå och kolla upp det. Bett, finnar eller någon annan skada borde ha läkt då, säger Dr. Fenton.

 6. Leverfläckar eller andra bulor som blöder

  Om du har något på din hud som blöder lätt ska du säga till. Allting som blöder borde hissa en röd flagga och kollas upp. Det är inte alltid hudcancer, men better safe than sorry.

 7. Leverfläckar som ändrar form

  Som sagt, leverfläckar som ändrar form på något sätt ska man vara extra uppmärksam på. Om du upptäcker att du har en eller flera leverfläckar som ändrat på sig ska du gå och kolla upp det direkt.

 8. ”Vaxiga” bulor

  Bulor som är ”vaxiga” eller transparenta är ett tecken på hudcancer som man också ska hålla koll på.

  – Hudcancer kan från början visa sig som en blek fläck av hud eller en vaxig transparent bula, säger Dr. Peredo. Om du märker något sådant ska du gå till doktorn direkt.

 9. Nya, oförklarliga ärr

  Om du till exempel ramlar vet du var det ärret kommer ifrån, Men om du hittar ärr som verkar ha kommit från tomma intet ska du uppmärksamma det.

  – En aggressiv typ av basalcellscancer kan ibland dyka upp och likna ett ärr. Om du har något som ser ut som ett ärr, men inte kan förklara hur det kom dit, ska du få det uppkallat, säger Dr. Fenton.

 10. Utväxter som dyker upp fort

  Om du märker en bula på din hud som inte var där för ett par veckor sedan ska du inte strunta i det.

  – En utväxt som dyker upp fort kan vara keratoakantom, säger dermatologen Debra Jaliman.

  Denna typ av hudcancer visar sig vanligtvis på ställen där huden exponeras för sol, så som ditt ansikte, nacke, händer, armar och ben.

 11. Onormala färger

  Då huden är vårt största organ kan det vara svårt att hålla koll på hela huden. Men försök hålla koll på områden som har ändrat färg.

  – Basalcellscancer och plättcellscancer är ofta lika ens hudfärg eller rosa och kan se lika ut. Melanom är oftast brun eller svart, men kan också vara rosa eller beige, säger dermatologen Ronald O. Perelman.

Med andra ord: Håll koll på din hud och så fort du märker några ändringar ska du gå och kolla upp det för säkerhetsskull. Glöm heller inte att skydda dig med solskydd när du är ute!

Just nu får du ett komplett kit med mineralsmink när du börjar prenumererar på VeckoRevyn. Kolla in hur du får den bästa glowiga looken med produkterna här:

Klicka på bilden för att komma till erbjudandet!

ecommerce_700x350_Mineralsmink

Följ oss på Instagram och Snapchat för pepp, inspiration, tävlingar, backstage-häng och hacks!

Klicka på Instagram-ikonen för att följa oss där, och scanna av spöket eller skärmdumpa det för att följa oss på Snapchat!

instagram-snap-folj-oss