in

10 saker du kanske inte visste att du kan använda kokosolja till

kokosnotolja 1

Min skönhetsrutin har radikalt sjunkit i kostnad och allt tack vare kallpressad kokosolja. Spana in de givna sätten att använda kokosolja för din hy och ditt hår – varje dag! Mer

Kokosolja är känt för sina många användningsområden och hälsofrämjande egenskaper för hår och hud. Oljan är fullspäckad med antioxidanter och antibakteriella ämnen (detta är tack vare fettsyrorna laurinsyra och kaprylsyra) Kokosolja har använts i flera år av kändisar och beautyjunkies men det var först häromdagen som jag insåg hur mycket pengar jag faktiskt sparar på att använda mig av kokosolja som en del av min egen skönhetsrutin. Jag har till exempel ersatt min rengöringsolja, min ansiktsmask, min lotion, min bodyscrub och raklöddret med kokosolja. Hur bra? Väldigt.

Tänk på att välja en organisk och kallpressad kokosolja, du hittar det ofta i vanliga matbutiker och en burk brukar kosta strax över hundralappen beroende på märke. Du hittar även kokosolja på apoteket!

1. Kokosolja som rengöring

BÄSTA knepet. Kokosolja är supereffektivt som en precleanse när du sminkar av dig. Oljan löser nämligen upp all form av smink – från vattenfast mascara till foundation. Använd en vanlig rengöringsmjölk för att få bort den oljiga känslan efteråt. Passar oss med torr hy extra bra!

2. Fuktbomba hyn med kokosolja över natten

Jepp, flera beautyvloggare menar (och jag håller ivrigt med) att ett tunt lager kokosnötsolja i ansiktet någon natt i veckan gör under för torr och känslig hy. Jag har testat flera gånger och vaknar alltid upp med extra mjuk hy när jag sovit med kokosolja.

3. Kokosolja är räddaren i nöden för torrisar

När jag snabbt behöver återfukta nagelband, läppar, armbågar och knän (eller hela mig för den delen) är kokosolja min ständige räddare i nöden. Att jag doftar som en Bounty är bara plus i kanten!

4. Säg hej till glansigare hår

Kokosolja är en höjdare för torrt och skadat hår. Eftersom oljan är fri från silikoner, alkohol och andra kemikalier är den många gånger bättre än andra dyra håroljor. Fördela i hårtopparna en stund innan du duschar eller gör en välgörande inpackning som du låter verka i fuktigt hår. Var noga med att skölja ur kokosoljan från hårbotten så att inte håret blir fett!

5. Gör din egen bodyscrub av kokosolja

Ett ordentlig klick kokosolja blandat med vanligt strösocker är faktiskt den bästa kroppspeelingen jag testat. Huden blir mjuk, len och får ett härlig glow efteråt. Plus också för att den här hemmagjorda skrubben är helt organisk!

6. Pimpa morgonkaffet

Att tillsätta en tesked kokosolja i morgonkaffet är nyttigt – och supergott (men överkonsumera inte, en till två teskedar om dagen är nog). Se till att kokosoljan smält ordentligt och rör om innan du smakar. Din kaffeupplevelse kommer aldrig att bli den samma igen, jag lovar!

[adSpace placement=”manual”]

7. Fräscha upp munnen och få bättre andedräkt med kokosolja

”The oilpulling method” är en riktig favorit bland beautyvloggare och går ut på att du gurglar en tesked med kokosolja i ungefär 20 minuter som du sedan spottar ut. Munnen känns genast fräschare och metoden sägs också bleka tänderna.

8. Lindra irritation och hudutslag

– Kokosolja har goda antiinflammatoriska egenskaper, så fler och fler använder den mot eksem, har hudspecialisten Ted Lain sagt till Harper’s Bazar (och påpekar samtidigt att en person med känslig hy bör testa med försiktighet till en början). Kokosolja sägs också vara effektivt på blåmärken, eftersom det påskyndar läkningsprocessen.

9. Aldrig mer irriterad av rakning

Att använda kokosolja vid rakning gör inte bara att rakhyveln glider lättare du kommer också närmare in på huden utan att irritera den och olja med sina antiinflammatoriska egenskaper minskar också uppkomsten av inflammerade hårsäckar och inåtväxande hårstrån.

10. Maxa ögonbryn och fransar

Ricinolja har sedan länge varit känt för att stimulera hårväxt, men även kokosolja sägs främja i synnerhet ögonbryn och fransar. Applicera ett tunt lager innan du går och lägger dig varje kväll i fyra till sex veckor.

Läs också: 17 tips för finare  hy – alla är helt gratis!