in

10 enkla (och trevliga!) saker att testa om du vill känna dig mindre stressad

sluta stressa

Känner du dig stressad? Bara lugn – här får du tio tips på enkla, och inte minst trevliga, saker som sänker din stressnivå. Prova så får du se! Mer

All stress är såklart inte negativ. Ett liv helt utan stress skulle bli tråkigt, och stressen skärper våra sinnen och koncentrationsförmåga när det behövs. Men att ständigt känna sig stressad är inte bra för kroppen. Som tur är finns det en hel del enkla knep att ta till – testa gärna några av de här:

1. Tugga tuggummi

Efter att ha observerat att tuggande sänker stressnivån hos djur gjorde japanska forskare ett test där man delade upp 50 stressade sjuksköterskestudenter i två grupper – en som fick tugga tuggummi med mintsmak två gånger om dagen i minst fem minuter, och en som inte gjorde det. Efter två veckor var tuggummituggarna betydligt mindre stressade och oroliga än kontrollgruppen. Men man får kanske välja sina tillfällen när man tuggar tuggummi – det passar ju exempelvis inte under ett viktigt jobbmöte.

tugga tuggummi

2. Ha sex!

Oavsett om du har sex med en partner eller med dig själv är en sexuell orgasm otroligt avstressande och din hjärna flödar över av må bra-substanser som serotonin, dopamin och oxytocin.

avstressande sex

[adSpace placement=”manual”]

3. Se en rolig film eller sitcom

Att skratta är inte bara avstressande utan har också andra positiva hälsoeffekter, som att det sänker blodtrycket och är muskelavslappnande. Så unna dig att titta på din favorit-sitcom eller din bästa komedifilm – det mår du bättre av!

skratta mer

4. Drick te…

… och dumpa kaffet. Studier har visat att tedrickande medför lägre nivåer av upplevd stress och av stresshormonet kortisol. Detta gäller både grönt och svart te. Exakt varför vet man inte men misstänker att te innehåller aminosyror som verkar lugnande.

drick te

5. Ta en promenad

Att ta en promenad och allra hest i naturen är avstressande. Så har du ett hektiskt jobb – ta gärna en promenad på lunchen, och om vädret tillåter kanske den kan bli en picknick i en närliggande park? Träd har nämligen visat sig ha en lugnande effekt på oss människor, och det sänker stressnivåerna bara att titta ut genom ett fönster om det vetter mot ett grönområde eller liknande.

ta en promenad

6. Skaffa en krukväxt

Har du inte tid att vistas ute i naturen får du helt enkelt ta in naturen till dig. Ett enkelt sätt är att skaffa en eller flera krukväxter, kanske rentav som skrivbordsprydnad. Det finns studier som visar att krukväxter gör oss människor mindre stressade, exempelvis i ett väntrum. Och även mer fokuserade, till exempel på en arbetsplats.

skaffa krukvaxt

[adSpace placement=”manual”]

7. Gör något kreativt

Mår du bra av att färglägga bilder i de numera så populära målarböckerna för vuxna? Det är ingen slump. Kreativa uttryck – exempelvis att måla, dansa eller sjunga minskar stress och ökar vår må bra-känsla.

var kreativ

8. Twittra ut din frustration!

En del påstår att sociala medier ökar vår stress, men det är faktiskt tvärtom – i alla fall om du är tjej. Att twittra, facebooka, instagramma eller snapchatta regelbundet ha visat sig sänka kvinnors stressnivåer med över tjugo procent, men detta samband har man inte kunna finna hos män.

twittra frustration

9. Le dig genom dagen

Den rent fysiska handlingen att dra på mungiporna har i studier visat sig sänka stressnivåerna såväl som pulsen. Det spelar alltså ingen roll för effekten om du ler för att du är glad eller bara gör det ändå. Så nästa gång du hamnar i en stressig situation, kanske i en jobbig bil- eller kassakö – le!

leende tjej

10. Unna dig massage

Har du någon gång provat riktig massage vet du hur avslappnad man känner sig efteråt – som en ny människa! Studier visar att personer som får massage regelbundet har lägre nivåer av stresshormonet kortisol än genomsnittet, men också högre nivåer av må bra-hormonet oxytocin.

massage

Läs mer om hur du kan hantera stress här.