Klumpar i blodet, en ovanligt lång eller kort mens eller illamående? Vi reder ut vad som är normalt och inte, och vilka varningstecken du bör hålla koll på. Mer
7 varningstecken du ska hålla koll på när det gäller din mens
Att bli orolig när mensen inte beter sig som vanligt är inte konstigt, men ofta finns ingen anledning till huvudbry. Klumpar, brunt blod och olika lång mens är oftast helt normalt – en hur vet man när det är dags att höra av sig till en gynekolog?
1. Du blöder mer än vanligt vid mens
Alla blöder olika mycket och för vissa är mer kraftiga blödningar normen, men det är skillnad på mycket och för mycket. Generellt sett blöder man mellan 20-80 millimeter blod, alltså knappt en deciliter som mest, och förbrukar ungefär 3-6 tamponger per dag. Om man blöder mer än det kan det vara ett varningstecken på att något är fel.
Rachel Carlton Abrams är styrelsecertifierad läkare och säger till RedBook att kraftiga blödningar som varar längre än sju dagar kan vara ett tecken på fibroider (tumör i livmodern, oftast godartad), hormonell obalans (oftast av ett överflöd av östrogen och inte tillräckligt med progesteron), stress (som minskar progesteron), eller problem med sköldkörteln.
2. Ovanligt lite blod vid mens
Att blöda lite under sin mens kan kännas som en seger på flera sätt (mindre mensvärk, mindre pengar på mensskydd osv.), men om du inte blöder tillräckligt kan det också vara oroande.
Det finns några olika anledningar till att du kanske blöder mindre. Det kan ha med vikt att göra (om du är underviktig kan det påverka din mens), p-piller, hur ofta du tränar och stress, skriver Elite Daily. Om du är sexuellt aktiv och du blöder mindre under mens kan det vara ett tecken på att du är gravid.
3. Du har en hemsk mensvärk och/eller har annan fysisk sjukdom som ger som feber, illamående och kräkningar vid mens
Att ha mensvärk är normalt för många men din kropp säger ifrån om den blir för mycket att hantera.
Prostaglandiner är ett hormonliknande ämne som produceras i livmodern och är roten till all mensvärk och de symtom som är liknande. Antingen överproducerar din kropp prostaglandiner eller så är du känslig för det. Det rekommenderas att ta en värktablett om du har jobbig mensvärk, som du säkert redan vet, men om det inte hjälper – ring vårdcentralen! Kraftig mensvärk eller illamående vid mens kan vara tecken på endometrios.
4. Ditt mensblod är brunt
Brunt blod är inte nödvändigtvis är dåligt, men det är något att hålla koll på.
Om du blöder brunt blod innan din mens satt ingång kan det vara en indikation på en mindre skada på livmoderhalsen eller en infektion. Om det bruna blodet kommer i slutet av mensen är det helt i sin ordning, det är nämligen lite gammalt blod som kommer ut.
5. Du har oregelbunden mens
Mens är ofta väldigt oförutsägbar och tycker om att dyka upp lite när den vill. Det är normalt att alltid ha sen eller tidig mens. Men det är inte normalt när det blir ett riktigt gissningsspel om när din mens ska komma.
Sherry Ross, läkare, säger till Marie Claire att en kvinnas menscykel händer var 21-45 dag, så om du har väntat längre på din mens är så är det en varningsflagga.
Anledningen till sen mens kan vara stress, diet, och/eller en intensiv träningsrutin. Men det är alltid bästa att kolla upp det med en läkare då det kan finnas risk för att du har en sköldkörtelsjukdom, PCOS eller något annat som kan påverka.
6. Du får inte mens på några månader
Stress, hormonell förändring, graviditet och undervikt är fyra troliga orsaker för att du inte får din mens, men ta en tripp till gynekologen för säkerhetsskull för att vara säker på att du inte har överaktiv sköldkörtel eller en tumör på äggstockarna.
7. Du blöder klumpar och koagulerad mens
Klumpar är för det mesta normalt att få i sin mens, det handlar om att bitar av slemhinnan kommer ut på en gång. Men om du börjar få större blodklumpar mer ofta kan det betyda att allt inte står rätt till. Om du upplever det är det bra att gå till en gynekolog för att kolla så allt är normalt.