in

Så vill SVT-serien Änglavakt förebygga psykisk ohälsa

änglavakt svt betyder
Charlie Gustafsson och Adina Romare. Fotograf: Kamil Janowski

I den nya SVT-serien Änglavakt skildras tunga ämnen som psykisk ohälsa, ångest och självmordstankar. För VeckoRevyn berättar seriens skapare, Amanda Romare, om varför hon tycker att serien behövs. Mer

”Här på jorden kallar ni det för ett liv. När själen föds har den valt sin bana. Den kan vara kort eller lång, fattig eller rik. Men ibland blir det för tungt, för mörkt och du vill bara bort. Det är därför vi finns här”. Så lyder introt till SVT:s nya fantasyserie Änglavakt där vi får följa ängeln Gabriel Klint. Hans uppdrag är att hjälpa människor som har tankar på att avsluta sina liv, men allt kompliceras när kärlek och känslor börjar florera i hans liv.

Den emotionella Gabriel, spelad av Charlie Gustafsson, har svårt att hålla distansen till människor och finner sin själsfrände i den ångestfyllda tjejen Abby. Hon har, efter ett stort livstrauma, bestämt sig för att avsluta den outhärdliga smärtan hon bär på. Gabriel räddar henne och ställs inför ett ultimatum – ska han vara lojal mot alla de människor som behöver hans hjälp, eller ska han fly med Abby?

Seriens skapare: ”Jag hade mycket ångest och tunga tankar, men ingenstans att vända mig”

Amanda Romare, en av skaparna till serien, kom på historien redan när hon själv var i tonåren och upplevde en extrem rädsla för döden. Hon menar att hon hade mycket ångest, existentiella frågor och tunga tankar, men ingenstans att vända sig.

– Jag kände att jag inte mådde tillräckligt dåligt för att ringa någon hjälporganisation samtidigt som jag hade ett behov av att prata om dessa känslor. Så man blev väldigt ensam i allt, säger hon.

Det var när hon fyllde tjugo år som hon började öppna upp sig och upptäckte att det fanns folk runt omkring henne som gått och burit på samma sak utan att yttra sig om det. Då började hon tänka på hur man kan lyfta tabun kring psykisk ohälsa och luckra upp detta stigma.

änglavakt amanda romare
Amanda Romare. Fotograf: Per Eliasson

När vi först får möta Abby, spelad av Adina Romare, kämpar hon med en tung ångest och Gabriel räddar henne från att avsluta sitt liv. Adina berättar att hon gjorde mycket research kring sin karaktär inför rollen.

– Jag kollade med folk som har gått igenom tunga perioder, folk som har försökt begå självmord och hur deras tankar gick. Det försökte jag sätta mig in i och även gräva i mina egna känslor och tankar under de perioder man själv inte mått så himla bra, för att kunna få en förståelse för hur Abby känner, säger Adina.

Hon berättar också att hon arbetade mycket med Charlie Gustafsson för att kunna få fram kärleksrelationen mellan Abby och Gabriel på ett så bra och äkta sätt som möjligt.

– Det gick väldigt bra tack vare honom då han har så mycket erfarenhet och var så trygg. Han är en fantastisk skådespelare och så himla bra på att få motspelaren att känna sig bra.

Då detta är Adinas första stora roll under sin skådespelarkarriär var hon under inspelningen tacksam för Charlies trygghet då hon själv var väldigt nervös.

– Hur gör man liksom? Hur hånglar man på film? Är det som vanligt eller har man något annat sätt? Sådana saker vet man ju inte och det kan vara lite skämmigt att fråga om, säger hon och skrattar till.

adina romare änglavakt svt
Adina Romare som Abby. Fotograf: Kamil Janowski

Adina berättar att den största utmaningen var att göra Abbys roll på ett så respektfullt sätt som möjligt med tanke på det känsliga ämnet, och att det samtidigt skulle kännas verklighetstroget. För Adina handlade det mycket om att gräva i sina egna känslor, och hon kan se många likheter mellan henne och Abby.

– Skörheten och mörkret kan man känna igen sig själv i, och att hon egentligen är en ganska vanlig ”taggad på livet-tjej”. En annan sak jag kan känna igen mig mycket i är känslan av att bli kär och våga öppna upp sig. Det kan jag relatera jättemycket till, att våga ta det steget och hur modig man måste vara för att våga älska den man vill.

Produktionen samarbetar med hjälporganisationer för att förebygga psykisk ohälsa

Seriens huvudsakliga mål är att lyfta existentiella frågor, ångest, självmord och döden, samt tabun kring dessa, utan att verka som en triggande faktor. Därför har produktionen inlett ett samarbete med hjälporganisationer som Suicide zero och Mind. Tanken är att förebygga psykisk ohälsa och visa dagens ungdomar att de inte är ensamma.

– Det är jätteviktigt för att idag är det extremt många unga som dealar med tunga känslor. Det är inte bara de tyngsta känslorna, utan ångest i alla dess former, och målet är att kunna skapa en igenkänning genom serien och skapa hopp. Änglarna kan ju också ses som en metafor för hur vi människor kan hjälpa varandra, säger Amanda.

Hon förklarar sedan att samarbetet med hjälporganisationerna har pågått sedan projektets start då dessa ämnen är känsliga men högst relevanta att prata om, även om de måste bemötas med en viss försiktighet. Tanken är att organisationerna ska hjälpa produktionen att hålla en etisk och korrekt linje.

charlie gustafsson änglavakt
Adina Romare och Charlie Gustafsson. Fotograf: Fredrik Emilsson

Det finns också ett samband mellan Gabriels uppdrag och hjälporganisationernas arbete. Änglarna helar tillräckligt för att viljan att fortsätta leva ska återvända, men man blir inte helt återställd.

– Den metaforen är fin att lyfta för att visa att det är svårt att göra allting helt bra för en människa som kämpar, men man kan på något sätt ge den som känner sig ensam så pass mycket kraft att den ändå orkar ta sig igenom vardagen. Det känner jag är väldigt mycket värt inför framtiden, säger Amanda.

Hon hoppas även att serien ska föra med sig en fin upplevelse, både underhållande, i form av kärlekshistorien, men också ett stöd kring de tuffa ämnena.

Serien är bara startskottet med arbetet kring psykisk ohälsa för Amanda Romare och hennes kollegor. De driver både ett produktionsbolag och en stiftelse, och arbetar i dagsläget med en app som kommer lanseras i höst. Målet med appen är att unga ska kunna skriva inlägg kring deras mående och minska känslan av ensamhet.

– Vi tänker att fiktionen bara kan täcka ett visst område och därför känner vi att det är väldigt fint att kunna få jobba med interaktionen också, så unga kan få ventilera vad de känner och har en plattform till att göra det. Man får utforska de båda projekten, både fiktionen och interaktionen, för att sedan kunna utvärdera vad som skapar verklig förändring, säger Amanda.

Änglavakt visas nu på SVT – se trailern här

Lider du av psykisk ohälsa? Hit kan du vända dig

  • Mind: 90101
  • Bris: 0771 505050
  • Vårdguiden: 1177
  • Suicide zero: https://www.suicidezero.se
  • Vid akuta fall: ring 112

Vad är psykisk ohälsa?

Enligt Folkhälsomyndigheten kan begreppet omfatta allt från ett lättare tillstånd av oro och/eller nedstämdhet, till svårare psykiatriska tillstånd som till exempel depression, ångestsyndrom eller schizofreni. Dessa svårare tillstånd bör behandlas av hälso- och sjukvården.