in

Sandra Beijer: ”Boken kommer till sin rätt i tv-serien Allt som blir kvar”

allt som blir kvar
Bildkälla: Ulrika Malm/SVT

I maj har SVTs nya ungdomsserie Allt som blir kvar premiär. Den är baserad på Sandra Beijers roman med samma titel.

– Den här berättelsen hade mer att ge och det känner jag att den får nu. Nu har karaktärerna kommit till sin rätt, och historien har fått berättas på rätt sätt, säger Sandra som också är manusförfattare och exekutiv producent för serien. Mer

I Allt som blir kvar får vi följa Matilda, Miron och deras nyfunna vän Simon. Det är sommar, Stockholm kokar av värme och en regnig dag blir Matilda dumpad över telefon på Odenplan. Hon ringer sin bästa kompis Miron och han tar henne under sina vingar. Han lovar att han ska rädda henne och att hon om en månad kommer ha glömt den som sårade henne. Så börjar romanen Allt som blir kvar och så börjar även serien.

– Vi har plockat ut karaktärerna och satt dem i en historia som passar TV. Väldigt mycket av det som händer i boken sker i Matildas huvud, vilket blir svårt att dramatisera. Men grundhistorien är fortfarande där och karaktärerna är där. Men det enda som egentligen är identiskt är seriens första scen och bokens första sida, säger Sandra Beijer.

”Nu har historien fått berättas på rätt sätt”

Sandra Beijer har totalt skrivit tre romaner, Det handlar om dig, Allt som blir kvar och Mellan oss. Det här är första gången en bok blir filmatiserad.

– Boken har fått ett nytt liv. Jag kände när den här boken kom ut att jag inte var hundra procent nöjd och att allt hade gått lite för fort. Så det är lite som en andra chans! Den här berättelsen hade mer att ge och det har den fått göra nu. Nu har de här karaktärerna kommit till sin rätt, och historien har fått berättas på rätt sätt, säger hon.

Hela serien är inspelad under 28 dagar sommaren 2021. Det är varmt, lättklätt och många sena nätter. De hänger på Häktet, badar på Långholmen och bor tillsammans i en flådig takvåning på Östermalm. 

– Jag hoppas man blir sugen på att festa när man ser serien! Även fast den på många sätt är destruktiv är den också romantisk, både i miljöer och i relationer. Jag vill att man ska lämnas av känslan att svenska sommar är bäst, berättar Sandra.

sandra beijer
Sandra Beijer. Bildkälla: Viktor Fremling/SVT

Serien drivs, fokuserar och kretsar kring den dynamiska vänskapstrion. Madeleine Ferraud spelar huvudrollen Matilda och berättar att det var en lång resa från det att hon sökte rollen till dess att hon fick den. Hon fick testspela mot många olika Mirons innan trion var satt.

– Castingprocessen höll på i flera månader. Men när regissören Fanny Ovesen ringde blev jag så himla glad. Jag fick liksom nypa mig i armen ganska länge efteråt för det kändes surrealistiskt, berättar hon. 

Madeleine gick ut Teaterhögskolan i Malmö för två år sedan och är nu högaktuell i uppsättningen ​​The last dream of William Shakespeare på Örebro Teater. Hon berättar att hon känner igen sig i Allt som blir kvar-karaktären Matilda, i hennes nyfikenhet och hunger på livet. Men det finns också en del skillnader. 

– Jag har nog precis som Matilda nära till känslor, även om hon är mer allt eller inget. Sån är inte riktigt jag.

– Men sån är jag!, inflikar Sandra.

Madeleine Ferraud
Madeleine Ferraud. Bildkälla: Ulrika Malm/SVT

Sandra Beijer: ”Hoppas på en till säsong”

Matildas bästa vän Miron spelas av Oscar Zia. Han fanns i Sandras bakhuvud under castingproccessen eftersom de hade setts en tid innan arbetet med rollbesättningen drog igång. Hon tyckte att hans magnetiska energi passade perfekt för en karaktär som har mycket värme men där det snabbt kan tippa över. Miron och Matildas nyfunna vän Simon spelas av Erik Enge

– Erik är ju ett allmänt skådespelarproffs, han passade perfekt som Simon. Miron är lite av seriens motor och driver Matilda till att göra nya saker. Medan Simon är lite av deras husdjur, han är charmad av deras uppmärksamhet och dom använder honom lite som ett objekt. Typ hånglar med honom när de har lust, säger Sandra.

Serien består av åtta avsnitt. Sandra kan avslöja att ett helt avsnitt utspelar sig på en fest och ett avsnitt i ett sovrum. I näst sista avsnittet byter serien huvudkaraktär, vilket öppnar upp flera luckor där hemligheter avslöjas. Avsnittet i sovrummet utspelar sig i realtid, där vännerna hänger i en säng i 20 minuter. Förra veckan var det premiär för serien på en filmfestival i Cannes, där SVT valde att visa just det avsnittet.

– Jag tycker det var modigt av SVT för det avsnittet är lite som en teaterpjäs. Men det kanske också säger en del om serien, att den liksom vågar vara kvar i det här stillastående, säger Sandra.

Det var en hektisk inspelning med liten budget där många scener utspelar sig på natten. En av de scener som Madeleine tyckte var extra rolig att spela in och som hon ser fram emot att se är en romantisk scen på ICA. Hon har än inte sett det färdiga materialet men Sandra bekräftar att det blev bra.

– Jag var väldigt orolig för den scenen på ICA för den kan bli cheesy om man gör den fel. Jag är romantiskt lagd och har verkligen brassat på med allt det mest romantiska jag kan tänka mig. Men Fanny som är regissör var väldigt duktig på det här med att hitta den rätta tonen så jag tycker den blev väldigt bra, säger Sandra.

Finns det några planer på en säsong 2?

– Det är ju min förhoppning, det hade varit jättekul. Men det är inte vi som bestämmer det utan de höga bossarna på SVT. Eller vad känner du Madeleine? Är du taggad? säger Sandra.

– Jag är svintaggad, jag vill inget hellre!

– Utan Madeleine så går det inte!

När har Allt som blir kvar premiär som serie på SVT och SVT play?

Allt som blir kvar har premiär på SVT Play den 19 maj. Det kommer släppas två avsnitt i veckan.

Vad handlar Allt som blir kvar om?

Allt som blir kvar är baserad på författaren och bloggaren Sandra Beijers succéroman med samma namn. Det är en kokhet sommar i Stockholm när Mathildas kille Oliver dumpar henne. Hon flyttar in hos sin bästa kompis Miron med hopp om att ha kul, festa och fort komma över sitt ex. En sen sommarnatt träffar de Simon, och snart flyttar även han in hos dem. Tillsammans bildar de en bubbla där man knappt vet var den ena slutar och den andra börjar.

Allt som blir kvar serie av Sandra Beijer, skådespelare Oscar Zia
Bildkälla: SVT Faksimil

Finns det en trailer till Allt som blir kvar?

Blir sugen på att se serien? Trailern hittar du här nedan!

Vem är regissör till Allt som blir kvar?

Förra sommaren avslöjade Sandra Beijer på sin blogg att hon äntligen valt regissör till serien, och att valet fallit på Fanny Ovesen. Fanny Ovesen har tidigare regisserat Efter festen som finns att se på Discovery+.

Finns Det handlar om dig som serie?

Som tidigare nämnt har Sandra Beijer totalt skrivit tre romaner, där den kanske kändaste hittills heter Det handlar om dig. Än så länge finns den bara som roman, men vi får hoppas på att även den boken blir serie i framtiden!