in

3 Robinson-utmaningar att testa hemma

tv4 cmore 63ce9262789b4
Bildkälla: TV4/Cmore

Hade du velat vara med i Robinson? Vi har samlat några utmaningar du kan öva på att slå dina vänner i! Mer

I Robinson tävlar deltagarna om att vinna en halv miljon kronor – allt ute på en öde ö någonstans i världen. Där delas de tävlande upp i olika lag och bor sedan i skilda läger med begränsad tillgång till mat och verktyg. Förutom hungern, den tuffa miljön och det sociala spelet, sätts balansen, uthålligheten, styrkan och deltagarnas kognitiva färdigheter på prov. Vi har samlat tre Robinson-utmaningar att testa hemma. Varför inte anordna en Robinson-fest och låta dina kompisar tävla mot varandra?

I samtliga utmaningar behöver du ett tidtagarur! Mobilen eller en klocka funkar perfekt. OBS! Pusha inte dig själv för hårt – ja, vi vill alla vinna men inget ska göra ont eller kännas för jobbigt.

tv4 cmore 63ce9060d33e5
Bildkälla: Tv4/Cmore

1. Stå på plankan så länge som möjligt

Plankan är en balanstävling som är ökänd i Robinson-sammanhang. Utmaningen går ut på att stå kvar på en planka så länge som möjligt. Under tävlingens gång plockas bitar av plankan bort, till sist står den tävlande på en smal pinne och försöker hålla balansen för att inte åka ut. Både balansen, koncentrationen och motivationen testas i denna tävlingen. 

För att göra plankan hemma behöver du en planka eller annat smalt objekt som man kan balansera på. Du kanske inte har en planka hemma som ligger och skräpar men använd dig av fantasin! Allt smalt som går att balansera på fungerar som en planka. Den som klarar av att stå längst på plankan vinner.

tv4 cmore 63ce8fe5357c5
Bildkälla: Tv4/Cmore

2. Tappa inte vikten

Uthållighet utgör grunden för all rörelse och är också en stor del av tävlingarna i Robinson. En vanlig utmaning som Robinson-deltagare står inför är att de ska hålla upp ett objekt under en längre tid. Den som släpper objektet först förlorar.

För att köra Tappa inte vikten hemma behöver du ett objekt att hålla upp. Det kan vara allt från en bok till en hantel. Helst ska detta vara något med lite vikt. Men tänk på att inte välja något allt för tungt, efter ett tag kommer vad som helst kännas som det tyngsta du någonsin burit.

tv4 cmore 63ce924958318
Bildkälla: Tv4/Cmore

3. Lägg pussel så snabbt som möjligt

På senaste åren har pussel blivit mer och mer förekommande i Robinson och de är många deltagare som har misslyckats i denna delen av tävlingen. Pussel går lätt att öva på hemma och allt du behöver är egentligen bara… ett pussel! Den som lägger klart pusslet först vinner (det är okej att stoppa tiden och ta pauser!).

Här är några tips på hur du kan tänka när du ska lägga ett pussel:

  • Var organiserad och tänk igenom vad du gör med bitarna som fortfarande är lösa.
  • Ha alla bitar synliga. 
  • Hitta alla kantbitar först.
  • Sortera bitarna efter färg. 
  • När du känner att det hela är lite snurrigt är det dags att ta en paus. Men tänk inte för länge, då kommer någon annan springa om dig i tävlingen.