in

Därför är Ola Rapace inte med i Tillsammans 99: ”Viktigt att säkerställa en trygg arbetsplats”

tillsammans 99 ola rapace
Bildkälla: Tillsammans 99 / Memfis Film/P-A Jörgensen

Uppföljaren ”Tillsammans 99” hade premiär i dagarna, men varför spelar inte Ola Rapace rollen som Lasse?

– Det är viktigt att det är personer som är bra att arbeta med så vi kan säkerställa en trygg och säker arbetsplats, säger Kristina Linglöf på SF Studios till VeckoRevyn. Mer

Det har varit premiär för uppföljaren till Lukas Moodyssons ”Tillsammans”. Den nya filmen, ”Tillsammans 99”, visades för första gången på svenska biografer den 13 oktober. År 1975 var kollektivet Tillsammans en storfamilj, men när uppföljaren tar plats 24 år senare har den förvandlats till världens minsta.

Ola Rapace återvänder inte i Tillsammans 99

Regissören Lukas Moodysson har återförenat de flesta av skådespelarna. Vi ser bland andra skådespelaren Gustaf Hammarsten återvända i rollen som Göran, och Shanti Roney som spelar kompisen Klasse.

En karaktär som däremot porträtteras av en annan skådespelare i uppföljaren är Lasse. I stället för Ola Rapace ser vi Jonas Karlsson i rollen.

– Det var SF:s beslut, jag är inte så insatt i vad som gällde. Jag berättade kort för Ola vad SF hade bestämt. Sedan var det bara fantastiskt att Jonas Karlsson ville vara med, säger Lukas Moodysson till Aftonbladet.

VeckoRevyn har varit i kontakt med SF Studios, som säger att de inte kommenterar kring enskilda castingbeslut utifrån respekt för individerna. Däremot kan HR- och kommunikationschef Kristina Linglöf säga följande om beslutet:

– Det som vägs in i ett castingbeslut är olika aspekter. Det är hur väl skådespelaren passar för en specifik roll, hur bra den är baserat på tidigare erfarenheter, men det är också viktigt att det är personer som är bra att arbeta med så vi kan säkerställa en trygg och säker arbetsplats.

Hon poängterar även att en skådespelare inte nödvändigtvis har rätt till samma roll i en eventuell uppföljare, utan aspekterna värderas om på nytt. I det här fallet ansåg SF Studio att Jonas Karlsson passade bättre i rollen som Lasse.

Anklagelserna mot Ola Rapace

Skådespelaren har tidigare haft anklagelser mot sig. Medieprofilen Fredrik Söderholm och Ola Rapace hade podcasten ”Sorry, allt gick åt helvete” ihop för ett par år sedan. I den diskuterar de sin bakgrund och problemen de har. Det handlar bland annat om aggressivitet, relationer och missbruk.

Ola Rapace anmäldes för grov kvinnofridskränkning i januari 2021, enligt Nyheter24. Skådespelaren anmälde även kvinnan för sex olika brott.

I ett poddavsnitt som spelades in februari 2021 berättar skådespelaren om ”den värsta veckan i sitt liv”. Han fördes till en häktescell av polisen då han misstänktes för övergrepp mot en kvinna. Enligt hans egen berättelse i podden tog polisen hans mobil, tömde den och insåg sedan att han var oskyldig.

Skådespelaren släpptes från häktet, men misstankarna kvarstod – det blev bland annat omtalat när media skrev om händelsen. I podden tar Fredrik Söderholm upp ryktena som spreds om att Ola Rapace slår kvinnor.

– Jag har aldrig slagit kvinnor, men jag förstår att kvinnor känt sig otroligt svikna av mig för jag har betett mig otroligt hänsynslöst, säger Ola Rapace i podcasten.

I september 2022 lades utredningen ner av åklagaren och Ola Rapace friades, något som Expressen rapporterade om.

Det är oklart om detta har någon koppling till varför Ola Rapace inte är med i Tillsammans 99.

Finns det en trailer till Tillsammans 99?

Ja, du hittar trailern här nedanför.