in

Peppa för Mulan-filmen med att lära dig om 5 verkliga krigarkvinnor

mulan

Är du taggad och nostalgisk inför Mulan-filmen? Vi backar i historien och lär oss mer om real life Mulan och alla hjältinnor där ute. Mer

Filmen om Mulan beräknas komma på bio i mars 2020 och vi är många som väntar med spänning. Mulan 2.0 spelas av den kinesiska artisten, modellen och skådespelaren Liu Yifei och regisserar gör den hyllade nyzeeländska regissören Niki Caro, som slog igenom med ”Whale rider” (2002). Disneys Mulan är unik i det att den lyfter fram en kvinnlig krigare och hjältinna, något som sällan görs.

Kvinnliga krigare hamnar ofta i skymundan i vår patriarkala värld och deras historia glöms ofta bor. Hellogiggles skriver hur de klassiska könsrollerna inte tillät hjältinnor, utan tvingade in dem i roller där de var mannens egendom. Men det fanns riktiga hjältinnor, kvinnor som modigt bröt könsförväntningar med rustningar, vapen och uppror, och deras historia behöver berättas. Här är 5 krigskvinnor du borde lära dig mer om!

Cut Nyak Dhien (1848-1908)

Cut Nyak Dhien föddes i en aristokratisk familj i Aceh, en indonesisk provins. Det var en av de sista platserna som holländarna kunde eröva. I kriget mot den nederländska kolonialiseringen dödades Dhiens far och hennes man. Hon gifte om sig med Teuku Umar som lovade henne att hämnas hennes exman och fars död. Tillsammans gjorde de motstånd mot Holland och ledde gerillasstyrkor. Men Umar och många andra dog i dessa attacker. Så småningom förvisades Cut Nyak Dhien till en annan del av Indonesien då hon var fruktad. 1964 tilldelades hon titeln National Hero of Indonesia av den indonesiska regeringen.

Gabriela Silang (1731-1763)

María Josefa Gabriela Cariño Silang var en motståndskämpe för Filippinerna. Gabriela Silang var dotter till en bonde som föddes under den spanska kolonialstyrningen. Silang var den första kvinnan som ledde en självständighetsrörelse mot Spanien. Hon var gift med Diego Silang, en motståndsledare som efter sju års strid mördades. Efter sin mans död tog Silang över ledarskapet och stred mot Spanien.  Efter fyra månaders motstånd avrättades hon och ett 100-tal av hennes undersåtar. Så småningom besegrade Filippinerna den spanska kolonialismen, bara för att behöva möta en kolonial kamp mot USA. Silang betraktas fortfarande som en revolutionär.

Khutulun (1260-1306)

Khutulun var en mogolisk krigare och dotter till den starkaste härskaren i Centralasien. Khutulun växte upp med att lära sig krigarkompetenser och behärskade bågskytte och brottning. Ingen man kunde gifta sig med henne såvida han inte kunde slå henne i en brottningsmatch, vilket ingen lyckades med. Enligt vissa berättelser försökte hennes far att namnge henne nästa Khan, eller härskare, på hans dödsbädd. Hon överlämnade titeln till sin bror och blev istället befälhavare för armén. Khutulun dog under mystiska och plötsliga omständigheter, vilket gav upphov till konspirationsteorier om hur hon kan ha blivit mördad.

Princess Pingyang (okänt-623)

Utåt sett var hon känd som general Zhao från Pingyang och dotter till general Li Yuan (senare känd som kejsaren Gaozu) och hertiginnan Dou. Hon var med under upproren mot deras kejsare och bildade en egen armé vid namn The lady of the lady. Hon uppmuntrade sina krigare att dela ut mat till lokalbefolkningen efter varje vunnen strid vilket var en av anledningarna till hennes enorma stöd i landet. Hennes far blev senare vald till den nya kejsaren vilket gjorde henne till prinsessa. Hon dog vid 23 års ålder och fick en begravning som en riktig krigshjältinna.

Trieu Thi Trinh (225-248)

När Vietnam koloniserades av den östra Wu-dynastin i Kina, avsattes lokala vietnamesiska härskare och många motståndskämpar dödades. Trieu Thi Trinh var 19 år gammal när hon bildade en armé för att slå tillbaka. Hennes bror försökte avskräcka henne, och hon svarade med sitt mest berömda citat:

Jag vill bara rida på vinden och gå på vågorna, döda de stora valarna i Östra havet, städa upp gränserna och rädda folket från att drunkna. Varför ska jag imitera andra, böja mitt huvud, böja mig och vara slav? Varför nöja mig till hushållsarbete?

Trieu Thi Trinh vann med sin armé över 30 strider mot Wu-styrkorna. Hon blev fruktad och fick snart ett pris på sitt huvud. Hon dog, men man vet än idag inte exakt hur. En del säger att hon mördades i strid och andra säger att hon begick självmord.

Alla tidigare nämnda hjältinnor från hela Asien kämpade mot koloniseringen – för frihet, för kärlek till sitt land och för rättvisa. Dessa kvinnor inspirerar och får inte glömmas bort i historien.

Visst är man ännu mer sugen på att se Mulan nu?