in

”Knuffen ut i dejtingvärlden kommer när exet träffar en ny” – här är SVTs nya serie Dejta

Nya SVT serien Dejta
Bild: SVT

Maria Sundbom Lörelius spelar Ella i SVTs nya serie “Dejta”, som handlar om hur singelmamman Ella längtar efter att hitta kärleken igen och ger sig ut i dejtingvärlden. Mer

Guldbagge-belönade Maria Sundbom Lörelius känner vi igen som åklagaren i Netflix-succén “Störst av allt” och som den korrumperade polisledaren i thrillerserien “Innan vi dör”. Nu spelar hon huvudkaraktären i den nya SVT-dramakomedin “Dejta” som utspelar sig i Stockholm. 

dejta ella
Ella (Maria Sundbom Lörelius). Pressbild: SVT

Dejta handlar om trebarnsmamman Ella som varit frånskild sedan ett par år tillbaka. Hon driver sin egen cateringfirma, är passionerad för sitt jobb och anställer den nya kocken Arvin som spelas av Peshang Rad. Hennes vänner tycker att det är dags för henne att börja dejta igen och bästisen Nilo, som spelas av Bahareh Razekh, övertalar henne att registrera sig på en dejtingapp. 

– Ella har en stor längtan efter kärlek men är samtidigt ganska rädd för den. Hon får stöd och hjälp från sina vänner men den riktiga knuffen för henne att ge sig ut i dejtingvärlden är upptäckten att hennes ex träffat en ny kvinna, berättar Maria.

Ella börjar därför gå på dejter samtidigt som hon försöker få ihop livet med en tonårsdotter, två små barn, sitt företag och allt som händer däremellan. 

Charmig, pinsam, härlig och sorglig är fyra ord som Maria beskriver serien med. 

Maria Sundbom Lörelius om rollen som Ella i Dejta

Hur skulle du beskriva Ella?

– Jag tycker att hon är ganska icke-perfekt som människa och kvinna. Det som hon gör blir jättebra ibland och ibland blir det helt fel, och det tycker jag känns så himla mänskligt på något vis. Men hon har ett stort hjärta och försöker verkligen få till det. Hon kämpar för sina barn, för sina vänner och för sin längtan.

dejta svt serie
Nilo (Bahareh Razekh) och Ella (Maria Sundbom Lörelius). Pressbild: SVT

Är det någonting mer av Dejta som du kan dela med dig av?

– Det är en scen som kommer tidigt i serien då Ella precis fått reda på att hennes ex träffat en ny kvinna. Hon var jättegullig och det var svårt för Ella att hantera. Ella har precis träffat henne för första gången och gått och satt sig på en bänk för att gråta. När Ella är ledsen mår hon bättre av att tugga på någonting så jag tog upp en kola. Så började inspelningen och jag skulle hitta till den där känslan att livet har förändrats, och så sitter jag och tuggar på den här kolan och känner hur en hel tand lossnar! säger Maria och skrattar till.

Vad skulle du säga är nytt med Dejta?

– Ibland när man ser på serier känns allting så klart för kvinnorna som är i 40 årsåldern, de vet precis hur saker ska vara och är så lyckade liksom. Jag tycker att det är någonting speciellt med att följa en kvinna som är över 40 år och fortfarande har det jättetrasligt och icke-perfekt. Det finns så många känslor som man tror är kopplade till när man är yngre, det här med längtan, drömmar och önskningar… Allt det där finns ju kvar hela livet. Men ibland slutar man porträttera det. Så det kanske är unikt med Dejta, man får se en kvinna med väldigt många sidor.

Har du några dejtingtips?

– Det finns ju så oändligt mycket böcker och regler för dejting, man ska göra si eller så, man ska inte ge komplimanger… Det är så jävla konstigt! Varför inte bara säga precis som man vill? Att helt enkelt vara ärlig och att våga vara sårbar. Det känns som att det ofta är två roller som möts istället för två sårbara individer. Sårbarhet är ju väldigt svårt i början när man träffar någon men det är nog det som gör att det ska hålla mellan två personer.

Dejta svt
Arvin (Peshang Rad) och Ella (Maria Sundbom Lörelius). Pressbild: SVT

Nova Waldfogel om rollen som Siri i Dejta

Ellas tonårsdotter Siri, som spelas av Nova Waldfogel, är en rebelliska tjej som är inne i killvärlden och ute sent med sina vänner. 

Vilken var den roligaste scenen att spela in?

– Det var när jag skulle hjälpa Ella att fixa sitt hår inför en dejt som Siri skulle följa med henne på. Siri vill gärna tjäna pengar på att hjälpa henne, hon är ganska bra på att manipulera andra och göra det bekvämt för sig. Så Siri förhandlar medan hon tuperar håret på Ella, trots att det kanske inte blir jättefint. Vi hade väldigt kul och det var svårt att få en tagning där vi inte brast ut i skratt! säger Nova.

Dejta Maria Maria Sundbom Lörelius och Nova Waldfogel
Siri (Nova Waldfogel) och Ella (Maria Sundbom Lörelius). Pressbild: SVT

Vad var det svåraste med att spela Siri?

– Att vi har så olika uttryckssätt. Jag är mycket bättre på att visa mina känslor och jag har mycket närmare till dem medan Siri vänder sina känslor inåt, blir argsint och skriker. Det är jag inte så van vid så det var lite svårare att spela.

Vem är din favoritkaraktär i dejta?

– Jag tror att det är Ella! Hon är så himla välspelad och komplett, som att hon är en riktig människa, säger Nova.

Dejta har premiär den 24 februari på SVT och kommer i åtta avsnitt.