in

11 filmer och serier om kris och katastrof

film tips katastrof kris
Bird Box / The Rain

Kris, katastrof och jordens undergång. Ämnena har berörts många gånger i filmer, serier och dokumentärserier – här är 11 tips! Mer

Pandemi (dokumentärserie)

Av en slump sammanföll premiären av Netflix-serien Pandemi med spridningen av det nya coronaviruset. I serien får vi följa arbetet med att bekämpa influensa och förhindra nästa stora pandemi. Pandemi, eller Pandemic: How to Prevent an Outbreak som dokumentärserien heter på engelska, finns i sex delar på Netflix. Se trailern nedan!

Contagion (film)

När en kvinna oförklarligt dör två dagar efter att hon kommit hem från en affärsresa i Hongkong startar snart en kedjereaktion. Fler och fler blir sjuka, och dödstalen stiger dramatiskt över världen. Läkare och experter kämpar för att spåra smittan och få fram ett vaccin. I samband med coronavirusets spridning har Contagion från 2011 fått ett uppsving och här i Sverige har filmens hyrstreaming ökat med 4 000 procent. I rollerna ser vi bland andra Gwyneth Paltrow, Jude law, Kate Winslet, Marion Cotillard, och Matt Damon. Du kan hyra den på Viaplay.

Chernobyl (serie)

Natten till lördagen den 26 april 1986 skedde en allvarlig reaktorolycka på kärnkraftverket i Tjernobyl. En stor katastrof som kom att påverka andra delar av jorden, och även oss här i Sverige. Om du inte har sett Chernobyl än finns dramaserien, baserad på de verkliga händelserna i samband med kärnkraftsolyckan, i fem delar på HBO.

28 days later (film)

Efter att en grupp djurrättsaktivister befriat apor som använts som försöksdjur i ett laboratorium i London visar det sig att djuren bär på ett smittsamt virus. Viruset sprider sig snabbt och den som blir smittad drabbas av vrede. Tjugoåtta dagar efter utbrottet vaknar Jim, som spelas av Cillian Murphy, upp från koma i ett sjukhus. Londons gator är då helt ödelagda. 28 days later går att hyra på SF Anytime.

Bird Box (film)

Det har gått fem år sedan en olycksbådande kraft drivit den största delen av mänskligheten till självmord. Malorie Hayes, som spelas av Sandra Bullock, har överlevt och försöker nu, tillsammans med sina barn, desperat leta efter en trygg och säker plats. För att skydda sig mot det osynliga hotet tvingas de bära ögonbindel. Bird Box finns på Netflix.

bird box filmtips katastrofer

22 juli (serie)

I 22 juli får vi följa olika personer som på ett eller annat sätt påverkades av terrorattentaten i Norge den 22 juli 2011. Serien utspelar sig tiden innan, under och efter attentatet i centrala Oslo och attentatet på Utöya. I sex delar får vi följa sjukhuspersonal, journalister och poliser vars öden knyts ihop till följd av terrordåden. Serien finns på Svt play.

Day After Tomorrow (film)

I Day After Tomorrow från 2004 har den globala uppvärmningen lett till katastrofala väderförhållanden. I filmen får vi följa klimatforskaren Jack Hall (som spelas av Dennis Quaid) som tar sig till ett insnöat New York för att rädda sin son. Filmen går att hyra på Viaplay.

The Rain (serie)

Ett dödligt regn faller över Danmark, och alla som träffas av regnet drabbas av ett dödligt virus. Det får ett syskonpar att bosätta sig i en bunker där de kommer befinna sig de närmsta sex åren. När sex år har gått öppnar de bunkern och ger sig ut på jakt efter liv. Det finns två säsonger av The Rain på Netflix.

Cargo (film)

Filmen Cargo handlar om en pappa, som spelas av Martin Freeman, som under en pågående pandemi ger sig ut i den australiensiska vildmarken. Detta då han blivit smittad och i en kamp mot klockan måste hitta någon som kan ta hand om och skydda hans dotter. Filmen finns på Netflix.

Coronaviruset: från smitta till globalt nödläge

Dokumentären Coronaviruset: från smitta till globalt nödläge handlar om hur virusutbrottet, som nu drabbat stora delar av världen, startade. Vi får följa personer som drabbats och forskare som arbetar med att kartlägga och hindra virusets spridning. Dokumentären finns att se på Svt play.

Interstellar

Jorden håller på att gå under, maten håller på att ta slut och torkan har hållit i sig alldeles för länge. Ett gäng astronauter, som bland andra spelas av  Matthew McConaughey och Anne Hathaway, beger sig därför ut i rymden för att hitta en ny planet som det går att leva på. Men kommer de att lyckas? Interstellar går att se på Netflix.