in

14 svenska filmer du inte får missa

nya svenska filmer 2021
Bildkälla: Dröm vidare

Dröm vidare, Hjärtat och Ring mamma – vi har listat några svenska filmer du inte får missa. Mer

Dröm vidare (2017)

Efter att ha avtjänat ett fängelsestraff försöker Mirja, som spelas av Snabba cash-skådisen Evin Ahmad, komma på fötterna igen. Snart får hon jobb som hotellstäderska, men livet hon levde innan fängelsetiden lockar fortfarande. I Dröm vidare, som är regisserad av Rojda Sekersöz, ser vi även Gizem Erdogan, Segen Tesfai, Malin Persson och Anna Bjelkerud i rollerna.

Charter (2020)

Alice, som spelas av Ane Dahl Torp, håller på att förlora vårdnaden om sina två barn. Efter att hennes son ringer till henne mitt i natten och gråter bestämmer hon sig för att i smyg hämta barnen hos deras pappa, för att sedan rymma vidare till Kanarieöarna. Väl på plats dröjer det inte länge förrän polisen hemma i Sverige efterlyser syskonparet.

Ring mamma! (2019)

I Ring mamma! skildras en mor-och-dotter-relation mellan 35-åriga Niki (som spelas av Sanna Sundqvist) och hennes mamma Sofia (som spelas av Nina Gunke). Historien kretsar kring dottern, som plötsligt tvingas ta tag i allt som har med livsval, framtid och relationer att göra.

Turist (2014)

I Golden Globe-nominerade Turist får vi följa en familj på skidsemester i Alperna. Men redan andra dagen in på semestern är familjen nära att slukas av en lavin. De överlever, men går det att glömma hur pappan (som spelas av Johannes Bah Kuhnke) agerade när allt ställdes på sin spets?

Hjärtat (2018)

En kort tid efter att Mika (som spelas av Fanni Metelius) och Tesfay (som spelas av Ahmed Berhan) blivit ett par upptäcker de varandras olikheter. Men hur mycket ska man egentligen kompromissa med i en relation? Filmen Hjärtat tar upp relationsdilemman med hög igenkänningsfaktor.

Orca (2020)

Filmen Orca handlar om olika personer som tvingas isolera sig under en pandemi. Vilka utmaningar möter dem? Och hur påverkas deras nära relationer? Filmen är skriven av Josephine Bornebusch, som även ligger bakom succén Älska mig.

Sameblod (2016)

Om du fortfarande inte sett Sameblod från 2016 är det hög tid att göra det nu! I filmen får vi följa 14-åriga Elle Marja (som spelas av Lene Cecilia Sparrok) som lämnar den samiska byn hon växt upp i för att studera vidare i Uppsala. Men i Uppsala tvingas hon möta omgivningens fördomar om henne, samtidigt som hon gör vad hon kan för att passa in.

Låt den rätte komma in (2008)

Låt den rätte komma in är en romantisk skräckfilm från 2008, vars handling är baserad på John Ajvide Lindqvists roman med samma namn. Den handlar om 12-åriga Oskar som en dag blir vän med Eli. Med det är något som inte stämmer med Eli. Istället för att äta mat dricker hon blod, hon kan inte heller vistas i solljus och för att få komma in i ett rum behöver någon bjuda in henne. Bekant, eller hur?

Kyss mig (2011)

I Kyss mig får vi följa kärleksrelationen mellan Mia, som spelas av Ruth Vega Fernandez, och Frida, som spelas av Liv Mjönes. Mia har nyligen förlovat sig med Tim när hon blir förälskad i Frida, som är dotter till sin pappas blivande fru. Komplicerat minst sagt!

Gräns (2018)

Under Guldbaggegalan 2019 vann filmen Gräns pris i hela sex kategorier – bland annat för bästa film. I filmen får vi följa Tina som arbetar som tullinspektör och som har ett luktsinne utöver det vanliga, något som visar sig vara användbart i hennes yrke. En dag på jobbet träffar hon Vore, och efter det blir livet aldrig mer sig likt.

svenska filmer 2018

En komikers uppväxt (2019)

I En komikers uppväxt tvingas den kända komikern Juha, som spelas av Johan Rheborg, göra upp med sitt förflutna. Samtidigt som han framför en föreställning, där en stor del av inspirationen bakom den hämtats från hans barndom, måste han sakta men säkert börja kartlägga sitt tidigare liv. En komikers uppväxt är baserad på Jonas Gardells roman med samma namn, och regisserad av Rojda Sekersöz.

Psykos i Stockholm (2020)

En mamma, som spelas av Vår tid är nu-skådisen Josefin Neldén åker till Stockholm tillsammans med sin dotter, som spelas av Josefine Stofkoper. Tanken är att dotterns 14-årsdag ska firas i huvudstaden, men redan på tåget dit börjar mamman visa tecken på en begynnande psykos.

Nya svenska filmer 2021

En hel del svenska filmer har eller har haft premiär under 2021. Vi har valt ut två favoriter du inte får missa!

Red dot

Den första svenska origianlfilmen på Netflix hade premiär i februari 2021, och handlar om ett par i 30-årsåldern. Samtidigt som paret genomgår en äktenskapskris blir Nadja, som spelas av Nanna Blondell, gravid. Därför bestämmer de sig för att åka till fjällen och vandra för att på så sätt försöka hitta tillbaka till varandra. Men efter att paret hamnat i en konflikt med två jägare förvandlas semester till en mardrömsresa. Mitt i natten ser de nämligen en röd prick från ett lasersikte mot deras tältvägg.

svenska filmer 80 talet

Vinterviken 2021

Kommer ni ihåg Vinterviken? Snart har en modern tolkning av filmen från 1996 premiär! I den nya versionen, som utspelar sig i Stockholm 2021, får vi följa kärlekshistorien mellan Elisabeth och John-John. De har växt upp i samma stad, men kommer från helt olika bakgrunder. Men när de börjar i samma gymnasieklass korsas plötsligt deras vägar. Exakt premiärdatum för Vinterviken 2021 är inte klart än, men vi lovar att hålla er uppdaterade!