in

Se jättetabben på Oscarsgalan: fel vinnare fick pris för ”Bästa film”

oscars fel vinnare

Det var när det mest prestigefulla priset för ”Bästa film” under Oscarsgalan skulle delas ut som dundertabben skedde: fel pristagare ropades upp på scen – och hann hålla sitt tacktal innan det uppdagades.

  Mer

Warren Beatty och Faye Dunaway hade fått äran att dela ut det största priset av dem alla på Oscarsgalan 2017, nämligen priset för ”Bästa film”. När Beatty öppnade kuvertet där namnet på filmen som vann stod såg han förvirrad ut. Han tittade länge på kortet innan han räckte det till Dunaway, som läser och säger ”La La Land!!!”.

La La Land var favorittippad och hade tidigare under kvällen tagit hem sex (!) priser i kategorierna Bästa regi, Bästa kvinnliga huvudroll, Bästa foto, Bästa originalmusik, Bästa originalsång och Bästa produktionsdesign. När La La Land ropades upp på scen för att ta emot priset för ”Bästa film” var det alltså den sjunde statyetten för kvällen de tilldelades, men det blev inte riktigt som de hade tänkt sig.

En bra bit in i La La Land-producenten Jordan Horowitzs tal började det bli oroligt bland personerna bakom honom på scen. De hade nämligen fått höra från Beatty och Dunaway att de inte alls är vinnarna, utan att Moonlight var den film som vann. När Horowitz inser misstaget säger han att det har blivit fel, att La La Land inte vann och att Moonlight är den egentliga vinnaren, som han stolt vill lämna över statyetten till.

Vid det här laget är Hollywood-eliten ute i publiken chockad och en minst sagt skakat Moonlight-gäng kliver upp på scen. Barry Jenkins, Moonlights producent och regissör, kunde knappt prata, men sa:

– Det är väldigt, väldigt tydligt att det här inte ens i mina drömmar skulle kunna vara sant.

Fel kuvert var boven i dramat

Det som ledde till att det blev så oerhört fel när vinnaren ropades upp var att kortet i kuvertet som skulle innehålla vinnaren av Bästa film hade något helt annat skrivet på sig, nämligen ”Emma Stone, La La Land”. Emma Stone hade precis vunnit bästa kvinnliga huvudroll för sin insats i filmen, och eftersom det stod ”La La Land” på kortet var det också det Dunaway läste upp. Men också därför Beatty tvekade så länge innan han till slut gav kortet till Dunaway i ett försök att visa att något inte stämde, men som hon tolkade som ”läs!”. Men de hade alltså fått fel kuvert till att börja med.

Det hela slutade med att rätt personer fick hålla tacktalet och ta emot den åtråvärda statyetten, men det var en riktig pinsam tabbe som nog har gett många i La La Land-gänget ordentligt ont i magen.

Se hela missen, från början till slut, här:

 

 

Du kan också se klippet på Aftonbladet.