in

Sanningen bakom Snapes första ord till Harry Potter får oss att gråta

harry potter

J.K. Rowling – vad gör du med oss?! Mer

Det finns mycket jag gillar med Harry Potter, men jag är definitivt inte världens största fan (har inte ens sett alla filmer, please don’t hate me). Någon som däremot är ett riktigt stort Potterhead är Tumblr-användaren tomhiddles. Han har nämligen grävt djupt in i Potter-världen och letat fram meningen bakom Professor Snapes första ord till Harry Potter i Harry Potter och de vises sten. Och även om det här inte är något nytt så är det ändå för fint för att låta bli att skriva om – någon kan ju ha missat det!

Vad som verkar vara en dryg kommentar från en lärare som ser ner på sin kända elev kan dölja en djupare mening än så. Såhär förklarade tomhiddles:

”Det första Snape frågar Harry är ’Potter! Vad får jag om jag tillsätter smulad rot av afodill i en dekokt på malört?’ Enligt viktorianskt blomsterspråk är afodill en typ av lilja (Lily på engelska reds. anm.) som betyder ’det jag ångrar kommer följa dig till graven’ och malört betyder ’frånvaro’ och symboliserar också ofta ’bitter sorg’. Om du kombinerar det, betydde det ’jag ångrar bittert Lily’s död’.”

MIND. BLOWN.

1

(För er som är helt lost vid det här laget hette alltså Harry Potters mamma Lily.)

Den här logiken verkar ju minst klart vara spot on. I grekisk mytologi var afodill djupt associerad med död och gravar. Den fanns även på kronan som Persefone (fru till Hades, underjordens härskare) hade på sig, skriver Bustle.

Men ledtrådarna till att den där första meningen har en djupare förklaring stannar inte där. Afodill troddes förr i tiden vara ett botemedel mot ormbett. Och som vi faktiskt alla vet vi det här laget (om du inte missat Harry Potter helt) så offrade Lily sig själv för sin son, och därmed förhindrade hans död i händerna på en trollkarl (aka Voldemort) som väldigt ofta associeras med just ormar.

Och malört förknippas inte bara med ’frånvaro’ utan associeras också med mångudar, speciellt med Artemis. Och en annan stark association med Artemis är en hjort! Den med bra minne kommer ihåg att hjort var Lilys patronus, som Snape också delar med henne för att visa hans kärlek till henne.

[adSpace placement=”auto”]

Den som är skeptisk kanske hävdar att allt detta bara kan vara en sammanträffande, och visst det kan det vara. Men för oss som vet hur smart J.K. Rowling är står det ganska klart att det här var ännu en av hennes väl uttänkta planer.

2

Just nu får du ett komplett kit med mineralsmink när du börjar prenumererar på VeckoRevyn. Kolla in hur du får den bästa glowiga looken med produkterna här:


Klicka på bilden för att komma till erbjudandet!

Nr5_700x350_Mineralsmink

Följ oss på Instagram och Snapchat för pepp, inspiration, tävlingar, backstage-häng och hacks!

Klicka på Instagram-ikonen för att följa oss där, och scanna av spöket eller skärmdumpa det för att följa oss på Snapchat!

instagram-snap-folj-oss