in

8 filmer du inte får missa på SVT i sommar

svt
Bildkälla: Montage med bilder från "Min pappa Marianne", "Fucking Åmål", "Länge leve bonusfamiljen" och "Coco - livet före Chanel".

I sommar kommer massvis med sevärda filmer till SVT Play! Vi har valt ut några favoriter. Mer

1. Fucking Åmål

I sommar kommer kultfilmen Fucking Åmål till SVT! I den får vi följa 16-åriga Agnes som är nyinflyttad i Åmål och förälskad i skolans populäraste tjej. Allt verkar hopplöst, men är det verkligen det? Filmen, som kom 1998, är skapad av Lukas Moodysson och i rollerna ser vi Alexandra Dahlström och Rebecca Liljeberg.

Kommer till SVT Play den 26 juli.

2. En dag kommer allt det här bli ditt

I den här svenska långfilmen får vi följa Lisa och hennes syskon, som besöker sina föräldrars gård för första gången på flera år. Gården och tillhörande skog har ägts av familjen i generationer, och nu har föräldrarna bestämt sig för att bara ett av syskonen ska få ärva den. Men vem?

Kommer till SVT Play den 14 juni.

3. Skruva den som Beckham

I Skruva den som Beckham från 2002 får vi följa 18-åriga Jess som drömmer om att bli fotbollsproffs. Hennes föräldrar har andra planer för henne, men när Jess möter Jules ser hon sin chans att nå sitt mål. I rollerna ser vi Parminder Nagra och Keira Knightley.

Kommer till SVT Play den 14 juni.

4. Länge leve bonusfamiljen

Länge leve bonusfamiljen är filmen som tar vid där serien Bonusfamiljen tar slut. Det har gått ett år sedan Patriks otrohet, och han och Lisa har lyckats rädda förhållandet. Men så en dag kommer ett brev från tingsrätten på posten – skilsmässan som Lisa ansökte om (och glömt bort!) har gått igenom. För att ställa allt till rätta bestämmer sig Patrik för att överraska henne med ett bröllop i fjällen.

Kommer till SVT Play den 28 juni.

5. En komikers uppväxt

Den här filmen är baserad på en roman skriven av Jonas Gardell, och kretsar kring 12-åriga Juha Lindström som växer upp i en förort på 70-talet. I filmen ligger ett stort fokus på främlingsfientligheten i Sverige under den perioden. Parallellt utspelar sig En komikers uppväxt även på 2010-talet.

Kommer till SVT Play den 5 juli.

6. Min pappa Marianne

I Min pappa Marianne återvänder Hanna till sin hemstad Alingsås. Men saker och ting blir inte som hon tänkt sig när hon får reda på att hennes pappa egentligen vill vara Marianne. I den här hyllade filmen seer vi Hedda Stiernstedt, Rolf Lassgård och Lena Endre i rollerna.

Kommer till SVT Play den 9 augusti.

7. Coco – livet före Chanel

Den här filmen är baserad på Coco Chanels liv, där vi får följa henne innan hon slår igenom som en av världens främsta modeskapare. Vi får ta del av hur hon och hennes syster växer upp på ett barnhem, för att sedan börja sjunga på en bar i hopp om att få jobb inom underhållningsbranschen. I filmen spelas Coco Chanel av Audrey Tautou.

Kommer till SVT Play den 12 juli.

8. Livet är en schlager

Livet är en schlager handlar om Mona som är närmast besatt av schlager (hennes döttrar heter Carola, Kicki, Lena PH och Anna Book). Hon jobbar som personlig assistent åt David, som håller på med musik och jobbar på en melodi som han tänkt skicka in till Melodifestivalen. Mona blir inspirerad och skriver en egen text och skickar in i tron om att den aldrig kommer komma med – men när den gör det vänds hela livet upp och ner. I rollerna ser vi Helena Bergström, Jonas Karlsson och Björn Kjellman.

Kommer till SVT Play den 19 juli.