in

8 romantiska filmer som faktiskt går att relatera till

jessica james filmer
The incredible Jessica James / Netflix

Vi listar ett gäng romantiska filmer som faktiskt går att relatera till. Mer

Jag har åtagit mig den ädla uppgiften att sortera ut det finaste av allt skräp som kategorin “romantik” har att erbjuda. Det var självklart ingen enkel uppgift, eftersom de flesta nya filmer om kärlek knappt går att uthärda medan genrens klassiker sällan åldrats särskilt väl. Stora titlar saknas, men ingen behöver påminnas om hur Noah och Allie höll fast vid sin brinnande kärlek livet ut i The Notebook. Listan nedan är istället en hyllning till romantik i dess enda viktiga form – den som går att relatera till.

1. Bridget Jones dagbok

Bridget Jones dagbok påminner oss om att ”den rätta” sällan uppfyller kravet på perfektion och att det är mänskligt att vela och ångra sig tusen gånger. I filmen tampas hon med svårtydda signaler och behöver gång på gång fråga sig vad hon egentligen är ute efter.

2. Think like a man

Think like a man är filmen som bevisar att relationer är ett slagfält och att varje kamp räknas. Eller motbevisar den faktiskt just den tesen? Slagfält eller inte – komplicerade dejting-scenarion utlovas. I filmen möter vi fyra kvinnor som funnit nyckeln till relationsspelet, och som inte längre tänker låta sig luras av dolda agendor. Men saker och ting tar en ytterligare vändning, när deras respektive partners gör en liknande upptäckt.

3. She’s gotta have it

Ingen lista är komplett utan en svartvit klassiker. Det må ha passerat ett kvartals sekel, men Nola Darlings singeldilemman är högaktuella. She’s gotta have it ställer frågor om monogami, och vår hjältinna vägrar foga sig efter normer och krav. Det är en film som berättar en historia om att äga rätten till sin kropp och ta kontroll över sitt öde.

4. Dumpa honom!

Det här är en film som borde ingå i någon slags lista över filmer som gjorts i allmänbildande syfte. Vill personen ha dig, kommer hen höra av sig. Så enkelt är det. Den visdomen och många fler levereras av bland andra Jennifer Aniston och Drew Barrymore i Dumpa honom! 

5. Hitch

Visst älskar vi regler och listor? Inget går upp mot en perfekt sammanställd lista över riktlinjer för en lyckad första dejt. I alla fall i teorin. Kombinera det med Will Smith och Eva Mendes – och filmen Hitch uppstår. 

6. När Harry mötte Sally

Tror du på kärlek vid första ögonkastet? Eller kanske hat vid första ögonkastet? En klassiker som perfekt beskriver dragningen till en person man knappt står ut med, och känslor som består även när livet kommer emellan.

7. The incredible Jessica James

En film om det klassiska uttrycket “för att komma över någon måste du först komma under någon annan”, som i detta fall gestaltas av en rad älskvärda karaktärer som går att relatera till. 

8. Always be my maybe

Romantiska komedier är sällan kända för att uppfylla löftet om komedi, men den här framkallar i alla fall dragningar i mungiporna. Den inger även hopp för den som sparat någon i ett fack för framtiden – tänk om en återförening med en tonårsförälskelse faktiskt är möjlig?