in

7 moderna skräckfilmer du kanske har missat

skräck
Bildkälla: Bodies bodies bodies

Är du en skräckfantast som redan gått igenom de flesta filmlistor och behöver något nytt att se? Adrianna Jalming tipsar om 7 läskiga skräckisar från de senaste åren som är värda att upptäcka. Mer

Den här artiklen publicerades första gången 2022.

1. Host

Zoom-samtal kan ju vara lite av en plåga under normala omständigheter, men hur jobbigt det än är att behöva kallprata om kollegornas tapeter är det INGET mot vad det stackars kompisgänget i den här filmen får genomlida. Tyvärr har de kommit på den katastrofala idén att hålla en seans över nätet, och tyvärr lyckas den väldigt bra vilket innebär att saker blir väldigt dåliga väldigt snabbt. Filmen är visserligen inspelad på en budget som förmodligen understiger vad du spenderade på frukost imorse, men låt inte det lura dig – vad den inte har i effekter väger den upp för i ren och skär vånda.

2. The Deep House

En skräckfilm som utspelas nästan helt under vatten låter kanske inte så farligt, men har man ens ett millimetermått av klaustrofobi är den här filmen RIKTIGT kämpig att ta sig igenom. Vi får följa ett ungt par som gillar att dyka på konstiga ställen, och när de får höra talas om ett fullt bevarat hus på botten av en sjö kan de såklart inte bärga sig. Tråkigt nog ruvar det här huset på många fruktansvärda hemligheter, så eventuellt är det de stackars dykarna som måste bärgas till slut.

3. His house

Två sudanesiska flyktingar flyr krigets fasor i sitt hemland – bara för att kastas rakt in i en helt annan typ av fasa i en engelsk förort där allting går i grått och alla är lika välkomnande som Draco Malfoy. Men det är inte det värsta! För i den deppiga lägenheten de tilldelas börjar de snart ana närvaron av någon, eller NÅGOT, vars mardrömslika mörker hemsöker de nyinflyttade och tvingar dem att än en gång föra en traumatisk kamp för att överleva.

4. Under the shadow

I den här fascinerande och fenomenalt obehagliga rysaren samsas dödliga missiler och lokala sägner om att sätta skräck i en iransk familj, och som om inte det vore nog finns det även ett barn med i bilden som närsomhelst hotar att förvandlas till ett läskigt barn. Man kan ju tycka att familjen borde ha lärt sig att regel nummer ett i skräckfilmer är att hålla alla under 12 år långt borta från alla typer av förbannelser, spökhus, spökhotell, läskiga föremål, förtrollade föremål, läskiga förtrollade föremål och hemsökta videoband, men å andra sidan utspelas filmen på 80-talet och de kanske inte hade den infon då.

5. De oskyldiga

Visst låter det lite mysigt med en skräckfilm från Norge? Det är det absolut inte! Berättelsen följer några norska barn som spenderar sommarlovet tillsammans, och det låter ju trevligt – om det inte vore för att där lurar en ursinnig ondska som förmörkar den soliga idyllen. Och samtidigt som man gör sitt bästa för att hantera chocken över att Norge tydligen inte har vinter året om, kryper sig det brutala obehaget på.

6. Antlers

I en nedgången amerikansk småstad fattar en mellanstadielärare misstankar om att allt inte står rätt till med en av eleverna, och jag tror inte att det räknas som en spoiler att avslöja att hon har 100 procent korrekt. Sanningen är förstås mycket värre än hon någonsin kunnat tro, och snart uppdagas någonting fasansfullt med en ick-faktor på cirka 100 av 100. 

7. Bodies bodies bodies

Misslyckade fester har vi alla varit på någon gång, men förhoppningsvis inte riktigt så dåliga som denna. För när ett gäng bortskämda överklassungdomar samlas för att festa på en enorm herrgård, mitt under en pågående orkan, leder en oskyldig lek till oanade, blodiga konsekvenser. Det är nästan omöjligt att inte underhållas av filmens charmiga mix av modern satir och klassisk slasher, och som en extra bonus har Pete Davidson en av rollerna vilket alltid känns lite som att se en hund gå på bakbenen. 

Adrianna Jalming är nöjesskribent och tipsar om film och tv-serier i nyhetsbrevet tjejensomstreamade.substack.com