in

21 gamla high school-filmer som vi älskar (och aldrig glömmer)

highschoolfilmer

Ibland vill man bara slänga sig i soffan, dra en filt över sig, bunkra upp med popcorn och se en gammal favoritfilm. Gamla high school-filmer går alltid hem när man har långtråkigt, både gamla som nya. Här är våra tips – kanske hittar du en ny favorit? Mer

 1. 10 orsaker att hata dig

  10 orsaker att hata dig

  Filmen 10 orsaker att hata dig baseras på William Shakespeares pjäs Så tuktas en argbigga. I huvudrollerna ser vi bland andra Julia Stiles och den numera bortgångne Heath Ledger spela mot varandra. Det är inte kärlek vid första ögonkastet för dem – men vi blev snabbt blixtförälskade och drunknade direkt i Heaths mörkbruna ögon.

 2. Bring it on

  bring it on

  Cheerleading-laget Toros är bäst på det de gör och har gått obesegrade genom alla mästerskap. Men när nya kaptenen Torrance, spelad av Kirsten Dunst, tar över visar det sig att varenda nummer de gjort tidigare varit stulet. Nu är det upp till henne och Toros att visa vad de går för – utan att sno någon annans material. Kan de vara bäst utan fusk?

 3. Save the last dance

  save the last dance

  Sara drömmer om att bli ballerina i världsklass, men när hennes mamma plötsligt dör tvingas hon lägga planerna på hyllan och flytta till sin pappa till Chicagos tuffare områden. Där träffar hon Derek, som precis som Sara har ett stort intresse för dans. En romans spirar, men hur lätt är det att upprätthålla glöden när man kommer från så olika världar? I huvudrollerna ser vi Julia Stiles och Sean Patrick Thomas.

 4. She’s all that

  shes all that

  Skolans coola kille Zach Siler slår vad med sina kompisar om att han kan göra den lite töntiga askungen Laney Boggs till skolbalens drottning. Successivt lär han känna Laney och inser att hon är mer än han hade föreställt sig och att han börjar falla för henne…

 5. Never been kissed

  Never been kissed gif
  Never been kissed handlar om Josie Geller, en 25-årig kvinna som aldrig blivit kysst. På jobbet får hon i uppdrag att skriva om dagens high school-ungdomar och hitta smaskiga stories, vilket gör att hon måste återvända till skolan – där hon en gång hade det väldigt tufft.

  Där går hon undercover och låtsas vara 17 år igen, samtidigt blir hon störtförälskad i sin lärare och vet inte riktigt hur hon ska hantera situationen – känner han likadant?

 6. John Tucker must die

  John Tucker must die gif

  Basketlagets kapten och skolans hunk John Tucker dejtar flera tjejer samtidigt. När de alla insett vad han går för bestämmer de sig att hämnas och get even. Vad de inte hade väntat sig var att John skulle förändras och falla för deras lockbete Kate…

 7. She’s the man

  She’s the man gif

  Fotbollstjejen Viola Hastings får två veckor innan skolstarten reda på att hennes fotbollslag på Cornvall ska läggas ner. Tjejerna vill då provspela för killaget men blir totalt utskrattade. Då får Viola en idé, hon klär ut sig till sin tvillingbror Sebastian (som är bortrest) och söker sig till sin brors skola Illyria och deras fotbollslag. Snabbt faller Viola för Duke, en kille i laget. Han i sin tur gillar Olivia som gillar Sebastian (som egentligen är Viola), hej komplicerat!

  Allt går egentligen rätt bra tills den riktiga Sebastian kommer tillbaka, dagen före matchen, utan Violas vetskap.

 8. A Cinderella story

  En askungesaga gif

  När Sams pappa dör tas hans café över av Sams styvmamma Fiona som tvingar henne att jobba där. Hon blir dessutom ofta hånad av sina två elaka styvsystrar. När hon inte jobbar chattar hon med en kille på skolan, som hon delar allt mellan himmel och jord med, utan att veta vad han heter och vem han är. På höstbalen bestämmer de sig för att träffas –och den hemlige killen visar sig vara skolans populäraste kille Austin. Hur ska detta sluta?

  P.S Hur kunde Austin INTE se att det var Sam bakom masken? ?

 9. American Pie

  American Pie

  Ett kompisgäng i staden Great Falls går sista året på High School. Alla är oskulder och vill gärna bli av med den innan de börjar college. Då sluter de en pakt.. En pinsam, jobbig och numera klassisk high school film.

 10. Hairspray

  Hairspray

  Hairspray har kommit i två filmversioner, den första kom 1988 och den senaste 2007 där vi bland andra kan se John Travolta, Nikki Blonsky, Zac Efron och Amanda Bynes i huvudrollerna. Filmen utspelar sig i början av 1960-talet och handlar om Tracy Turnblad, en tonåring som blir den nya stjärnan i det populära tv-programmet ”The Corny Collins Show”. Dock retar hon gallfeber på den konservativa delen av befolkningen eftersom hon är för integration. Gillar du musik, glädje och girl power är det här en film för dig!

 11. Mean girls

  Mean girls

  Cady Heron flyttar till USA och börjar high school efter att ha vuxit upp i Afrika med sina föräldrar som är zoologer. Där börjar hon umgås med Janis och Damian, två personer som skulle kunna beskrivas som outsiders. Cady träffar även innegänget The Plastics med skolans populäraste tjej Regina George och hennes minions, Gretchen Weeners och Karen Smith. Intriger, kärlek, vänskap och den berömda ”The burn book” har fått filmen att nå något av kultstatus sedan den kom 2004.

 12. Clueless

  Clueless

  16-åriga Cher Horowitz bor i ett enormt hus i Beverly Hills med sin rika pappa som är advokat. Cher och hennes bästis Dionne är två av de populäraste tjejerna på skolan, de älskar shopping och hänger gärna på shoppingcentret efter skolan. När en ny termin startar så börjar det en ny tjej i deras klass, Tai. Cher bestämmer sig då för att Tai behöver en ny look och en pojkvän. Arbetet kan börja. Den här klassiker har allt, vänskap, kärlek och intriger – och den tåls att ses om och om igen.

 13. En prinsessas dagbok

  En prinsessas dagbok

  Mia är 15 år gammal och lite av en outsider. En dag får hon veta att hon är den enda tronarvingen till det lilla kungadömet Genovia, och att hennes farmor som hon aldrig tidigare träffat vill ge henne prinsesslektioner. En mysig film om vänskap, släktband och om hur viktigt det är att gå sin egen väg.

 14. A walk to remember

  A walk to remember

  Landon Carter är skolans populära kille tvingas till att spela huvudrollen i skolans teater mot skolans tönt Jamie Sullivan. De kommer allt närmare varandra och Jamie säger till Landon att inte falla för henne. Han skrattar mest åt det hon sagt och säger att det inte kommer hända. Men det är lättare sagt än gjort… Ovanpå allt bär Jamie på en fruktansvärd hemlighet. Fram med näsdukarna, du kommer behöva det!

 15. Confessions of a teenage drama queen

  Confessions of a teenage drama queen

  Mary Steppe, eller Lola som hon kallar sig, måste flytta från New York till förorten i New Jersey. Hon älskar att stå i centrum och få uppmärksamhet och drömmer om att spela huvudrollen i nya skolans musikal. Dessutom avgudar hon bandet Sidarther och deras sångare Stu Wolff. Lindsay Lohan spelar huvudrollen i den här galna musikal/high school-rullen. Vi kan också se Megan Fox som hennes fiende (som skolans populäraste tjej).

 16. High school musical

  High school musical

  Alla som kan alla låtarna i ”High school musical” räcker upp en hand! Även det här är en film som har blivit en riktig klassiker och även fått två uppföljare. Filmen handlar om den populära basketkillen Troy Bolton. På nyårsafton träffar han en tjej, Gabriella Montez, som han efter mötet inte kan sluta tänka på. En ung Zac Efron och Vanessa Hudgens spelar huvudrollerna ä den här mysiga high school-filmen.

 17. Easy A

  Easy A

  17-åriga Olive Penderghast ljuger för sin bästis Rhiannon att hon ska på dejt, för att få stanna hemma och chilla hela helgen och slippa campa med hennes familj. På måndagen pressar Rhiannon henne på frågor om dejten och Olive ljuger då ihop en historia om att hon blev av med oskulden. Superkristna Marianne Bryant råkar höra samtalet och snabbt vet alla på skolan. Nu måste Olive göra något åt ryktet innan folket på skolan får en missuppfattad syn på henne. Filmen har sju år på nacken med fantastiska Emma Stone i huvudrollen. Har du inte sett den är det ett måste!

 18. Juno

  Juno

  Sarkastiska och fantastiska 16-åriga Juno blir av med oskulden tillsammans med sin bästa kompis Paulie, kort därefter inser hon att hon är gravid. Juno vet inte riktigt om hon ska göra abort eller adoptera bort. Till slut bestämmer hon sig för sistnämnda och vi får följa Juno genom hela graviditeten. En måste-film som får dig att le riktigt brett.

 19. The Perks of Being a Wallflower

  The Perks of Being a Wallflower

  Charlie går sitt första år på high-school. Han är tillbakadragen och håller sig helst för sig själv och iakttar hellre än är med och deltar. Men så får han upp ögonen för två personer, syskonparet Patrick och Samantha som går sin egen väg. De bjuder med honom på fester, ger honom fantastiska blandband och låter honom vara sig själv. Har du inte sett filmen så fungerar den perfekt en regnig söndagskväll.

 20. 17 Again

  17 again

  Mike närmar sig 40-strecket och är inte alls nöjd med hur livet blivit. Han är nyskild, har knappt någon kontakt med sina barn och har jobbat 18 år på samma företag utan att bli befordrad. Annat var det i high school när han var stjärnan i skolans basketlag och fick dejta skolans snyggaste tjejer. En sen kväll när Mike är på väg hem är han med om en olycka och trillar över ett räcke på en bro. Nästa dag vaknar han upp hos sin kompis Ned och gör en väldigt underlig upptäckt, han har förvandlats till sitt 17-åriga jag igen.

  Gillar du Zac Efron (hallå hunk!) men även Matthew Perry (roligaste Chandler i Vänner) så är det här en film för dig!

 21. Grease

  Grease

  Skolans coola kille Danny Zuko lär känna en ny tjej, Sandy, under sommaren och inleder en romans. Men när det är dags att börja skolan igen skiljs de åt. Danny tror att Sandy ska flytta till Australien, men hennes föräldrar ändrar sig i sista stund och hamnar på samma skola som Danny. Vad som händer sen är fullt av vänskap, svek, kärlek och väldigt mycket sång och dans. Har du inte sett den här klassikern än har du troligtvis bott under en sten…