in

Då kommer Fargo säsong 5

fargo säsong 5 hbo max
Bildkälla: Fargo / HBO Max

Vi har väntat länge, men nu är det äntligen dags! Snart har kriminalserien Fargos femte säsong premiär. Här är allt du behöver veta om den. Mer

Under Fargos fyra säsonger har vi fått följa lönnmördaren Lorne Malvo, händelserna kring ett trippelmord i Sioux Falls, rivaliteten mellan två bröder och kampen mellan två gäng i 1950-talets Kansas City. I Noah Hawleys kriminalserie får vi följa en ny handling för varje säsong. De är helt fristående från varandra, men idéen till serien är inspirerad av bröderna Coens långfilm med samma namn. Nu väntar den femte säsongen runt hörnet.

När har säsong 5 premiär?

Efter en lång väntan börjar det äääntligen närma sig premiären av säsong 5. Den har premiär den 22 november på HBO Max!

Vad handlar den femte säsongen om?

Den här säsongen utspelar sig i Minnesota och North Dakota år 2019. Dorothy ”Dot” Lyon är med om oväntade händelser, som ställer till med problem. Plötsligt börjar myndigheterna jaga henne och hon blir indragen i en livsstil som hon trodde att hon lämnat bakom sig. I den nya säsongen kommer vi få se Juno Temple, Jon Hamm, Jennifer Jason Leigh och Joe Keery i rollerna.

Hur många avsnitt har Fargo säsong 5?

Totalt är det 10 avsnitt i serien, och det kommer släppas ett nytt avsnitt varje vecka på HBO Max.

Finns det en trailer till säsong 5?

Ja! Du hittar den nedan.

Vad handlar tidigare säsonger om?

Första säsongen av Fargo handlar om lönnmördaren Lorne Malvo som flyttar till en småstad i Minnesota och sprider skräck bland de som bor där. Mest utsatt blir försäkringsförsäljaren Lester Nygaard. I rollerna ser vi bland andra Martin Freeman, Billy Bob Thornton och Allison Tolman. Säsong 1 hade premiär i april 2014 och samma år nominerades serien till hela 18 priser på Emmygalan.

Fargo Netflix Sverige
Fargo säsong 3. Bildkälla: Fargo / Viaplay faksimil

Redan i första säsongen, som utspelar sig 2006, får vi höra talas om något hemskt som hände i Sioux Falls 1979. I andra säsongen av Fargo reser vi tillbaka i tiden för att få reda på mer om händelsen. Vi får följa delstatspolisen Lou Solverson som utreder ett trippelmord med kopplingar till ett par, ett familjeföretag och lokala maffiaorganisationer. I rollerna ser vi bland andra Kirsten Dunst, Patrick Wilson och Ted Danson.

Den tredje säsongen utspelar sig år 2010 i Minnesota, och handlar om bröderna Emmit och Ray Stussi, som båda spelas av Ewan McGregor. Rivaliteten mellan bröderna leder till en rad brott, och efter ett misslyckat rånförsök blir en av dem inblandad i ett dubbelmord. Snart kopplas polisen Gloria Burgle (som spelas av Carrie Coon) in för att lösa fallet.

Den fjärde säsongen av Fargo hade premiär 2020, och utspelar sig i Kansas City på 1950-talet. Säsongen handlar om två rivaliserande ligor och i rollerna ser vi bland andra Chris Rock, Jessie Buckley och Jason Schwartzman.

Fargo handling
Bildkälla: Fargo / Viaplay faksimil

Finns Fargo på HBO och Netflix Sverige?

Den femte säsongen kommer att ha premiär på HBO Max den 22 november och då kommer även de tidigare fyra säsongerna att bli tillgängliga. Men Fargo finns tyvärr inte på Netflix i nuläget.

Samtliga säsonger finns även på Viaplay för dig som vill plöja igenom serien. För dig som vill se filmen från 1996 går den att hyra på SF Anytime.

Film: Här är allt om Fargo från 1996

Filmen Fargo handlar om en bilförsäljare i Minnesota som har en stor skuld att betala av och börjar bli allt mer desperat. Han kidnappar sin egen fru för att pressa sin svärfar på pengar – en plan som visar sig vara lika katastrofal som den låter. I rollerna ser vi bland andra Frances McDormand, Peter Stormare och Steve Buscemi. Filmen hade premiär 1996 och vann Oscars för bästa manus, och Frances McDormand vann för bästa kvinnliga skådespelare. Filmen är producerad och regisserad av Joel och Ethan Coen. Bröderna är även exekutiva producenter till serien Fargo.