in

Då kommer dramaserien om Estoniakatastrofen

Estonia olycka serie C More
Bildkälla: Fisher King/C More

En kväll i september 1994 förliste M/S Estonia på en resa mellan Tallin och Stockholm. 852 människor omkom i vad som beskrivs som den värsta fartygsolyckan i svensk historia. Snart kommer dramaserien om Estoniakatastrofen och här är allt vi vet om den. Mer

Vad kommer dramaserien Estonia att handla om?

I serien kommer vi genom flera olika karaktärer få följa händelserna på båten, men också på land och vad som händer tiden efteråt. På så sätt kommer katastrofen att skildras ur flera olika perspektiv.

– Jag är väldigt ödmjuk och stolt över att vara en del av den kommande serien Estonia. Vi har verkligen ett spännande och fängslande manus om utredningen av, och orsakerna bakom, olyckan, säger seriens regissör Måns Månsson i ett pressmeddelande.

M/S Estonia serie C More
Från dokumentären Estonia – fyndet som ändrar allt. Bildkälla: Discovery +/Faksimil

När har Estonia premiär på C More?

Serien har premiär någon gång under hösten 2022, men än så länge har vi inget exakt premiärdatum. Vi lovar att hålla er uppdaterade så snart vi vet mer!

Fakta: Vad hände i den riktigt olyckan?

M/S Estonia skulle en kväll i september 1994 åka från Tallin till Stockholm. Det var 989 personer som gick ombord innan skeppet lämnade hamnen. Väderleksrapporten hade tidigare varnat för storm och det började tidigt blåsa upp när fartyget kom ut till havs. Strax efter midnatt hördes en stor smäll mot fören av båten. En våg hade slagit emot skeppets bogvisir. Strax efter säkerhetskontrollen föll fronten av skeppet av och öppningen där bilar åkte in och ut i hamn var helt blottad för det vilda havet. Mängder av vatten forsade in på bildäcket och knappt en timme senare sjönk hela skeppet. Av de 989 personerna som befann sig ombord omkom 852 personer.

bilder från Estonia-dokumentären
Ett av de skepp som hjälpte till i räddningsarbetet, från dokumentären Estonia – fyndet som ändrar allt. Bildkälla: Discovery + Faksimil

Är Estonia en dokumentär?

C Mores nya serie Estonia är inte en dokumentär utan dramaserie. Den är dock baserad på den sanna historien om skeppet M/S Estonia. Om du vill se en dokumentär om olyckan finns Estonia – fyndet som förändrar allt på Discovery +.

Källa: Riksarkivet

Prenumerera på MysMejlet – Sveriges mysigaste månadsmejl

* Obligatoriska fält
Genom att välja ”ja” godkänner du att vi hanterar dina uppgifter enligt VeckoRevyns personuppgiftspolicy.
Genom att godkänna accepterar du att vår plattform Mailchimp behandlar din data.Du hittar mer information om Mailchimp här.