in

Estonia-överlevare om nya dramaserien: ”Väldigt realistiskt”

Estonia dramaserie
Bildkälla: TV4

TV4:s nya dramaserie om Estoniakatastrofen är väldigt realistisk. Det menar en som överlevde fartygsolyckan. Mer

En kväll i september 1994 förliste M/S Estonia på en resa mellan Tallin och Stockholm. 852 människor omkom i vad som beskrivs som den värsta fartygsolyckan i svensk historia. Samtidigt är det, än idag, många som söker svar på vad som egentligen hände, vad som hände med Haverikommissionen och varför de inte kunde fastställa orsaken till olyckan. Nu har Estoniakatastrofen blivit dramaserie på TV4.

Gestaltningen av katastrofen är realistisk

Innan premiären bjöd man in anhöriga och överlevare till en tidig filmvisning av dramaserien.

– Det känns bra att den sätter fokus på det som hände där och då. Många som växer upp i dag vet inte ens att det här har hänt, säger överlevaren Anders Eriksson, till Expressen.

Han berättar även att katastrofen har gestaltats på ett väldigt realistiskt sätt och uppskattar att serien är centrerad kring själva händelsen, snarare än efterdyningarna. Skildringen av katastrofen har varit viktig för produktionen, men efterspelet har också fått en plats.

– Det är omöjligt att ge en heltäckande bild av den här ofattbara tragedin, men vi har försökt skildra det ovärdiga efterspelet och den politiska kohandeln som präglade den internationella haverikommissionen. För mig är det obegripligt att vi fortfarande inte vet exakt vad som hände eller vem som bär ansvaret, säger Måns Månsson regissör, i ett pressmeddelande.

Estonia TV4 rollista
Bildkälla: TV4

När har dramaserien om Estonia premiär på TV4?

Serien har premiär den 15 oktober på TV4 play för alla med plus. Den första veckan släpps det två avsnitt och därefter kan du se ett avsnitt i veckan. Serien har sedan premiär den 30 oktober på TV4-kanalen.

Hur många avsnitt har serien?

Dramaserien består av åtta avsnitt.

Rollista: Vilka skådespelare medverkar i serien?

Regi är gjord av Måns Månsson och Juuso Syrjä. Här är några av skådespelarna som är med i serien:

  • Jussi Nikkilä
  • Anders Mossling
  • Katia Winter
  • Emelie Garbers
  • Emil Almén
  • Cecilia Milocco
  • Sven Boräng
  • Claes Hartelius
  • Pelle Heikkilä

Finns det en trailer?

Ja, du hittar den här nedan!

Fakta: Vad hände i den riktigt olyckan?

M/S Estonia skulle en kväll i september 1994 åka från Tallin till Stockholm. Det var 989 personer som gick ombord innan skeppet lämnade hamnen. Väderleksrapporten hade tidigare varnat för storm och det började tidigt blåsa upp när fartyget kom ut till havs. Strax efter midnatt hördes en stor smäll mot fören av båten. En våg hade slagit emot skeppets bogvisir, fronten av skeppet föll av och öppningen där bilar åkte in och ut i hamn var helt blottad för det vilda havet. Mängder av vatten forsade in på bildäcket och knappt en timme senare sjönk hela skeppet. Av de 989 personerna som befann sig ombord omkom 852 personer.

Är Estonia en dokumentär?

Om du vill se en dokumentär om olyckan finns Estonia – fyndet som förändrar allt på Discovery +.

Artikel: Frida Olheden, Johanna Blomberg och Sara Åstrand