in

Här är den verkliga berättelsen bakom Netflix-serien Baby Reindeer

Baby Reindeer på Netflix
Bildkälla: Baby Reindeer / Netflix

Den senaste Netflix-snackisen är miniserien Baby Reindeer, som handlar om en komiker som blir stalkad av en kvinna. Men visste du att serien är baserad på verkliga händelser? Mer

Artikeln innehåller spoilers om Baby Reindeer på Netflix.

Allt börjar med en kopp te. Sedan förändras Donny Dunns liv för alltid. I miniserien Baby Reindeer får vi följa en aspirerande komiker vars liv förvandlas till en mardröm när han en dag bestämmer sig för att vara vänlig mot en kvinna på baren där han jobbar. Serien är skriven av komikern Richard Gadd, som också spelar huvudrollen, och berättelsen är baserad på verkliga händelser där han själv blev utsatt för en stalker.

I serien heter stalkern Martha Scott. Hon påstår att hon arbetar som advokat och att hon företräder en rad kända personer. Hon besöker baren som Donny Dunn jobbar på varje dag, och under de kommande tre åren skickar hon över 40 000 mejl till honom, söker upp honom utanför hans hem och trakasserar hans familj, ex och flickvän.

Baby Reindeer Richard Gadd
Bildkälla: Baby Reindeer /Netflix

Finns Martha Scott på riktigt?

I verkligheten hade Richard Gadd en stalker som trakasserade honom i drygt fyra år. Precis som i filmen skickade hon över 40 000 mejl till honom, och spelade in hur många röstmeddelanden som helst på hans telefonsvarare. Därtill skickade hon över 100 brev och en rad gåvor – till exempel en leksaksren (därav namnet på serien). Hon gick på hans föreställningar, sökte upp honom utanför hans hem och på hans jobb, och trakasserade hans familj och vänner.

Men Martha Scott är inte hennes riktiga namn och tydligen är seriens stalker väldigt olik verklighetens Martha Scott. I en intervju med GQ säger Richard Gadd att de ändrat så pass mycket att personen nog inte ens känner igen sig själv.

I serien blir hon åtalad och dömd till fängelse, men vad som hände i verkligheten vet vi inte. I en intervju med The Independent säger Richard Gadd att även stalkern är ett offer i allt det här, och att stalking är en form av psykisk sjukdom.

– Det vore fel att framställa henne som ett monster, eftersom hon inte mår bra, och det är systemet som har svikit henne.

Baby Reindeer Martha Scott
Bildkälla: Baby Reindeer /Netflix

Se trailer till Baby Reindeer här

Har du inte sett serien än? Du hittar trailern här nedan.

Hur många avsnitt finns det på Netflix?

Det finns totalt 7 avsnitt av Baby Reindeer på Netflix.

Kommer det en säsong 2 av Baby Reindeer?

Serien är en miniserie, vilket brukar betyda att det inte kommer fler säsonger. Men med tanke på vilken tittarsuccé den har blivit kan vi alltid hoppas på en till!

Baby Reindeer skådespelare
Bildkälla: Baby Reindeer /Netflix