in

8 favoritfilmer från 2019

årets bästa filmer 2019
"Us" och "Marriage Story"

”And then we danced”, ”Us” och ”Marriage Story” – filmåret 2019 hade verkligen något. Vi har listat våra favoriter, utan inbördes ordning! Mer

Marriage Story

Känsloutspel, passionerade bråk och separationsångest. Marriage Story är definitivt en av årets absolut bästa filmer. Nicole och Charlie, som spelas av Scarlett Johansson och Adam Driver går igenom en skilsmässa med allt vad det innebär. Som en bonus ser vi Laura Dern i rollen som skilsmässoadvokat och det kan inte bli annat än en succé.

Midsommar

Okej, så det här är alltså midsommar sett genom amerikanska ögon? Filmen handlar om ett gäng vänner från USA som beger sig till en by i Hälsingland för ”traditionellt” midsommarfirande. Ni kan inte ana vad som händer sedan! Den här skräckfilmen är både oförutsägbar och fruktansvärd på alla sätt och vis. På ett bra sätt alltså.

Joker

Det är med skräckblandad förtjusning vi ser Joaquin Phoenix i rollen som Joker i den här, lite mer nyanserade, filmen om Batman-skurken. Efter en misslyckad karriär som stå upp-komiker söker sig Joker, eller Arthur Fleck som han egentligen heter, till den kriminella världen. Det visar sig att hans psykiska problem och pressen från omvärlden, där det känns som att alla tycker att han är ett freak, leder till att han tar alter egot Joker.

Parasit

I en trång källarlägenhet i Sydkorea bor familjen Kim. Genom lögner, falska meriter och påhittade personliga kontakter lyckas de nästla sig in hos en rik familj och en maktkamp börjar snart utspela sig i hemmet. Den här sydkoreanska filmen lyckas blanda skräck, thriller och komedi, men är lika mycket en berättelse om klassskillnader och avsaknaden av empati i samhället.

Porträtt av en kvinna i brand

Det är 1700-tal i Frankrike när konstnären Marianne (som spelas av Noémie Merlant) åker till en ö för att måla ett porträtt av Héloïse (som spelas av Adèle Haenel). Héloïse ska giftas bort och hennes blivande man vill se en bild på henne först. Under tiden som porträttet målas kommer de båda kvinnorna allt närmre varandra.

Us

Om Jordan Peele gjorde den bästa skräckfilmen (Get Out) 2017, är Us en favorit i repris. Adelaide Wilson (som spelas av Lupita Nyong’o) plågas av obehagliga minnen och efter en dag på stranden möts hon av fyra siluetter som håller varandras händer på uppfarten till hennes sommarhus.

And then we danced

På en dansstudio i Georgien blir de två unga dansarna Merab och Irakli, som spelas av Levan Gelbakhiani och Bachi Valishvili, förälskade i varandra. And then we danced skildrar passionerad kärlek, men också hur det är att vara homosexuell i ett homofobt samhälle.

Once Upon a Time in Hollywood

I Quentin Tarantinos senaste film får vi följa skådespelaren Rick Dalton, (som spelas av Leonardo DiCaprio) och hans stuntman Cliff Booth (som spelas av Brad Pitt). Parallellt utspelas historien och Manson-familjen och den verkliga berättelsen om händelserna kring skådespelerskan Sharon Tates död (som här spelas av Margot Robbie).