in

10 år sedan terrorattentaten i Norge – här kan du lyssna på överlevandes berättelser

utöya
Bildkälla: 22 juli/NRK

Den 22 juli är det tio år sedan terrorattentaten i Norge, som dels riktades mot regeringskvarteret i centrala Oslo och dels mot det norska Arbeiderpartiets ungdomsförbund, AUFs, sommarläger på Utöya. De flesta som mördades var ungdomar. Här är några dokumentärer, filmer, serier och böcker som skildrar terrordåden utifrån de överlevandes perspektiv. Mer

Utøya – Aldrig glömma, aldrig tiga (dokumentär) 

Vad har hänt med de som överlevde terrordådet på Utöya? Och vad har hänt med Norge? Det undersöker Carina Bergfeldt i Utøya – Aldrig glömma, aldrig tiga. Den 22 juli 2011 var hon en av de först reportrarna på plats efter attentatet. Nu återvänder hon tio år senare. Du kan se dokumentären på SVT Play.

Man kan fly en galning men inte gömma sig för ett samhälle : 10 år efter Utøya (bok)

I Ali Esbatis bok skriver han om när han, den 22 juli 2011, befann sig på Utöya för att hålla en föreläsning på AUFs sommarläger. I boken får vi läsa om händelseförloppet under terrorattentatet, men också om de högerextrema krafter som fortsätter frodas även efter det att gärningsmannen fängslats.

22 juli (serie)

22 juli är en dramaserie i sex delar, där vi får följa vårdpersonal, lärare, journalister och poliser – både före, under och efter terrordåden i Oslo 2011. Alla karaktärer kommer på olika sätt i kontakt med attentaten genom sina arbeten, och i serien får vi följa händelserna utifrån deras perspektiv.

Rekonstruktion Utøya (dokumentär)

I Rekonstruktion Utøya delar fyra personer med sig av sina upplevelser från terrorattentatet på ön, och återskapar några av minnena tillsammans med tolv andra ungdomar. Du kan se dokumentären på SVT Play.

Generation Utøya (dokumentär)

I Generation Utøya får vi följa fyra kvinnor som överlevde terrordådet på AUFs sommarläger på Utöya, och som efter det valde att fortsätta sitt politiska arbete och engagemang. Dokumentären finns på SVT Play.

22 July (film)

Filmen 22 July är baserad på de verkliga händelserna i Oslo 2011, både under och tiden efter terrorattentatet vid regeringskvarteret och på Utöya. Vi får följa en överlevare som kämpar för sitt liv och för att få rättvisa efter att ha överlevt dådet på ön. Du hittar filmen på Netflix.