in

VeckoRevyn testar Veganuari! Här är våra favoritrecept

djurens rätt dragarbild
Fotograf: Francesca Vilches

ANNONS DJURENS RÄTT. Klarar du av att vara vegan i 31 dagar? Vi har testat på Veganuari-utmaningen och samlat våra favoritrecept och bästa tips till dig som också är nyfiken på vegansk mat. Mer

Vill du äta mer veganskt men vet inte riktigt var du ska börja? Då har du kommit rätt, för det vet nämligen vi! I januari utmanar Djurens Rätt och Välj Vego! oss att äta veganskt i 31 dagar. Utmaningen, som är helt gratis att haka på, heter Veganuari och är ett perfekt tillfälle för dig som alltid velat äta mer vego men aldrig kommit igång. Vi har redan nu fått testa några recept från Välj Vego! Vill du ha ännu fler kan du anta utmaningen här, men först kommer lite snabba tips.

Tre snabba tips till dig som vill börja äta mer vego

Det är vida känt att vegansk mat är bättre för djuren, klimatet och hälsan – men omställningen till vego kanske kan kännas krånglig och svår. Här är därför tre tips som kan hjälpa dig på vägen.

1. Sätt upp små delmål

En bra idé att börja med är att sätta upp olika delmål för dig själv. Det kan handla om att äta veganskt en dag i veckan, en vecka i månaden eller en månad om året (och är du med på Veganuari blir det dessutom ännu enklare). Kom ihåg att varje litet steg räknas.

2. Läs på!

En seglivad myt om vegansk kost är att den inte är tillräckligt närings- och proteinrik. Det stämmer inte! Du som i nuläget har kött som främsta proteinkälla kan enkelt ta reda vad du kan byta ut det mot. Bönor, linser och fullkornsprodukter är utmärkta alternativ till exempel. Det är bra att läsa på lite om näring och vegankost, dels för att stilla oron om den finns och dels för att det blir enklare att laga maten om du vet vilka matvaror du bör äta mer. På valjvego.se hittar du massor information om vegansk näring.

3. Sänk ambitionsnivån

Om växtbaserad kost är okänd mark för dig kan steget till bakad rotselleri i ugn eller maräng på kikärtsspad kännas lite väl långt. Sänk ambitionsnivån! Det är okej. Nästan alla rätter som du är van vid kan veganiseras och idag är mataffärerna till bredden fyllda med allt från vegansk sojafärs, veganska köttbullar och veganska korvar. Kika i kyl- och frysdisken och börja där!

Som deltagare i Veganuari får du tillgång till goda recept, inspiration och näringslära. Här är några favoritrecept från Välj Vego!

Syrlig citronpaj med vegansk maräng

Det finns inget godare än en syrlig citronpaj med mjuk maräng. Därför var det väldigt glädjande nyheter för oss att det faktiskt går att göra maräng utan ägg! I det här receptet görs marängen istället på kikärtsspad från konserverade kikärtor, strösocker, vaniljpulver och lite citronjuice. Den blev kanske snäppet luftigare än en maräng som görs på ägg, men det var faktiskt bara en fördel och passade perfekt till den krämiga pajen.

citronpaj
Fotograf: Francesca Vilches

Hela receptet hittar du här

Vegansk färslimpa

Det här receptet är ett utmärkt exempel på en rätt som du som är van vid att laga kött kommer bemästra på nolltid. Vi skulle säga att den här veganska färslimpan till och med är enklare att laga än köttversionen! Det krävs färre ingredienser eftersom limpan görs på formbar färs – alltså behövs varken ägg eller ströbröd för att binda färsen (faktum är att det inte kommer gå att binda färsen om du tillsätter ägg, tro oss vi har lärt oss det den hårda vägen). Tänk på att ta ut färsen ur frysen i god tid innan du ska börja laga mat. Den förstörs nämligen om du tinar den i micron (en annan sak vi lärt oss den hårda vägen). Vi åt den tillsammans med potatis, lingon och vegansk brunsås, men välj själv vilka tillbehör du tycker passar bäst.

färslimpa
Fotograf: Francesca Vilches

Hela receptet på vegansk färslimpa hittar du här.

Recept på vegansk brunsås hittar du här.

Veganska chimichangas

Från och med nu är veganska chimichangas ett måste på våra tacokvällar! Dessa fyllda tortillas med paprika, sojafärs och chipotlesås är goda att dippa i guacamole och andra klassiska tacosåser. Pricken över i:et är att steka själva rullarna i lite olja för en krispigare yta. Ett annat tips är att frysa in rullarna som blir över och steka på när du behöver en snabb och extra god lunch.

taco
Fotograf: Francesca Vilches

Hela receptet hittar du här

Utöver dessa tre har vi också provat mjuk pepparkaka med lingonfrosting, vegansk omelette med oumph och sötstark gryta med sötpotatis och kikärtor

Vi antar utmaningen! Gör du? Här är allt du vill veta om Veganuari

Vill du också testa att äta veganskt i 31 dagar? Såklart du vill! Genom att anta Veganuari-utmaningen får du tillgång till massvis med goda recept, veckomenyer och inspiration. Dessutom kostar det ingenting att vara med. Utmaningen startar den 1 januari och du kan redan anmäla dig här.