in

Våra favoritparker – kala och skövlade! Se skillnaden här:

viskogensthlmefter

Humlegården, Pildammsparken och Trädgårdsföreningen helt kala! Här kan du se hur viktiga träden är i våra stadslungor.

Mer

viskogensthlmforeviskogensthlmefter

Det är biståndsorganisationen Vi-skogen som tagit fram de otroligt verklighetstrogna ”efter”-bilderna som visar hur några av Sveriges populäraste parker skulle se ut träden i dem höggs ner. Här ovanför syns Humlegården i Stockholm med och utan träd.

– Vi vill förmedla en stark känsla av hur viktiga träden är i våra liv, vad som skulle hända om träden försvann i Sverige. På så vis hoppas vi få hjälp att motverka avskogningen i Afrika som redan i dag är ett allvarligt hot mot vårt klimat, människor och djur, säger Arne Andersson, programchef för Vi-skogen i Afrika och ansvarig för kampanjen Livet utan träd.

Ser här Trädgårdsföreningen i Göteborg som den ser ut vanligtvis och sedan i kalhuggen version:viskogengbgforeviskogen gbg efter

Även om vi här i Sverige är vana vid att leva med träd sedan barnsben ser situationen annorlunda ut på många håll i världen. Vårt land är till 69% täckt av skog, globalt är siffran 31% men i Afrika bara 23. I Kenya är andelen skog nere på bara 6%, efter en halvering under de senaste 40 åren.

100 miljoner träd har biståndsorganisationen Vi-skogen planterat med svenska folkets hjälp i Afrika sedan starten 1983. Tanken är att träden ska minska fattigdomen och projektet ger mer mat på bordet, ökade inkomster och pengar över till barnens utbildning. Idag får 240 000 familjer i Kenya, Uganda, Tanzania och Rwanda stöd genom Vi-skogen. Du kan läsa mer på www.viskogen.se.

Pildammsparken i Malmö som den brukar se ut och sedan i en ny, kal version:viskoganmalmoforeviskogenmalmoefter