in

”Välj att vara personen som säger ’hej’, inte den som tittar bort”

Det är lätt att tro att man som åskådare inte ansvarar för internets alla tomtar och troll. Men det stämmer inte, menar Irena Pozar, chefredaktör på Veckorevyn.com och vår sista krönikör i serien om hur vi kan vända näthat till nätkärlek. ”Alla har ett ansvar och makt att förändra situationen. Titta inte bort – säg hej. Ingen förtjänar att stå ensam”. Mer

”Kommer du ihåg Friends-reklamen som gick i början av 2000-talet, den som visade hur ett mobbad flicka, porträtterad som genomskinligt, fick tillbaka all sin färg när en klasskamrat sa hej till henne i matsalen? Jag minns den väl, fast jag bara var tio år gammal när den sändes i reklampauserna under fredagsmyset.

Irena Pozar, 25, chefredaktör Veckorevyn.com, journalist och utsedd till en av Årets Superkommunikatörer 2017.
Irena Pozar, 25, chefredaktör Veckorevyn.com, journalist och utsedd till en av Årets Superkommunikatörer 2017.

Eller, under lång tid tänkte jag inte på den alls egentligen. Men när jag i egenskap av journalist och kvinna började motta stora mängder hat och utsättas för drev blev det tydligt för mig att det jag började känna då var det som målas upp i Friends reklamfilmer. Ensamhet, bokstäver som skaver och glåpord. Samtidigt som hatet blev vardag för mig märkte jag att det som gjorde mest ont var att så många såg vad som hände, men att de snälla orden var oerhört få i jämförelse med de hårda som haglade in.

Det är lätt att sucka åt troll, åt de som hotar och hatar. Det är lätt att säga att det är ett problem som vi måste göra något åt. Det är lätt att tro att man som åskådare inte har något med det att göra.

Men det stämmer inte.

Som åskådare har man den största makten att förändra. För det är faktiskt så att ett ”hej” kan räcka för att få en person som blir utsatt för mobbning, drev eller lösryckt hat online att orka lite till. Det kan räcka med ett ”hej, jag ser dig och jag backar dig” för att få en person att sluta känna sig osynlig för de snälla, och för synlig för de onda.

Jag kan med handen på hjärtat säga att alla de hej, hjärtan och hejarop jag fått under de åren jag varit utsatt för hot och hat på nätet är den enskilt största anledningen till att jag har fortsatt skriva, synas och höras. Om det inte vore för de människor som tagit sig tid att skicka snälla meddelanden till mig hade jag aldrig orkat.

Läs också del 1 – ”De digitala piskorna viner åt alla håll” av Annah Björk

Det är lätt att glömma att man har makt att förändra situationer som man kanske egentligen inte är en del av. Det är också lätt att tro att alla andra hör av sig, hejar och skickar kärlek – men risken är att alla tänker så och att den utsatte står ensam

Nästa gång du ser någon blir utsatt för hat så vill jag att du väljer att vara klasskamraten i Friends-reklamen som säger hej, och väljer bort att vara en av alla de som tittar bort. För jag lovar: ett meddelande med ett ”hej, jag ser dig och du är inte ensam” väger tyngre än hundra meddelanden fyllda med hat.”

Vill du också vända näthat till nätkärlek? Var med och utse årets nätängel!

Årets Nätängel är ett pris instiftat av mySafety Försäkringar. Syftet är att uppmärksamma personer som aktivt jobbar för en positivare ton på nätet. Vem vill du ska bli Årets Nätängel 2017? Nominera och läs mer här.

Visste du att du kan försäkra dig mot näthat?

Försäkringbolaget mySafety Försäkringar är ledande inom id-skydd och vardagssäkerhet i Sverige.

Bolaget har utvecklat en försäkring – Digitalskydd – som kan hjälpa dig och dina barn om ni blir utsatta för kränkningar på nätet. Försäkra dig mot näthat här! 

?a=1183&i=45&e=1&c=3