in

Så undviker du bedragare – tipsen som räddar dig och din semester!

En person stjäl plånbok ur handväska.

Att få sin identitet stulen är något som blir vanligare och vanligare. Här är våra tips som räddar dig och din semester! Mer

Du sitter på en restaurang i solen, pratar och skrattar med väninnor. Det är semester, du är avslappnad och bekymmersfri. Väskan hänger där, slarvigt över stolen, och det är fritt fram för vem som helst att stjäla dina viktigaste ägodelar – pass, kontokort, plånbok. Känner du igen dig? Du är inte ensam! Närmare 1 miljon svenskar har drabbats eller känner någon som drabbats av ID-kapning. Oftast i form av att bedragare köper saker och tar lån eller mobilabonnemang i någon annans namn. Det vill veckorevyn uppmärksamma och ge dig tips på hur du kan skydda dig – och din semester!

Unga på semester.

Många unga drabbas

ID-kapning är mycket vanligare än många tror och har ökat med över 40 procent bland unga vuxna under de senaste åren (SIFO). Dels för att vi lever mer och mer av våra liv digitalt, dels för att många unga är sämre på att skydda sig.

Men vad är då en ID-kapning? En ID-kapning innebär att någon använder ditt namn och personnummer för att handla på nätet, ta lån, mobilabonnemang, för speltjänster eller för att få ut bank- eller kreditkort. Men vaddå, så det värsta som kan hända är att någon länsar ditt kontokort. Eller? Nej, det är faktiskt värre än så – din identitet kan kopieras och hamna i orätta händer.

Men det finns hjälp att få. mySafety Försäkringar har ID-skyddsförsäkring som ger en snabb notifiering om någon använder ditt personnummer, vilket gör att du kan agera snabbt, och dessutom undvika följdbrott. Det finns också några saker som du kan tänka lite extra på.

Nu ingår även juridisk assistans och rättsskyddersättning på upp till 2 miljoner kronor i ID-försäkringen. Det innebär att du som kund snabbt och smidigt får juridisk hjälp, om det skulle behövas, utan att betala något extra.

Tips! Så skyddar du dig mot ID-stöld i sommar

  1. Lägg inte upp bilder eller skriv på Facebook eller andra sociala medier under din resa. Vänta istället till dess att du har kommit hem. På så sätt förhindrar du att bedragarna kan beställa hem saker i ditt namn och hämta avierna i din brevlåda utan att du märker det.
  2. Se till att någon tömmer brevlådan åt dig medan du är bortrest. Ska du vara bortrest under en längre period kan det vara en god idé att tillfälligt adressändra.
  3. Lämna inte ifrån dig kreditkortet så att det kommer utom synhåll på exempelvis en restaurang.
  4. Var försiktig med Wi-Fi och öppna nätverk. Kontrollera att de faktiskt tillhör det hotell eller kafé du befinner dig på. Gör inget som kräver lösenord eller kortnummer på nätet om du inte är helt säker på att du använder ett skyddat nätverk.
  5. Spärra ditt kort mot internetköpunder semestern eller resan. Du kan tillfälligt låsa upp det när du själv vill handla. (Kontrollera att just din bank erbjuder denna tjänst.)
  6. Kom ihåg att ditt svenska pass och id-kort är en värdehandling och eftertraktade bland bedragare – ha uppsikt över din id-handling hela tiden och lämna inte ifrån dig det i onödan.

 

Erbjudande! Testa ID-skydd gratis i 3 månader!

Just nu erbjuder mySafety alla Veckorevyns läsare gratis ID-skydd i 3 månader. I försäkringen ID-Skydd ingår:

  • Sms-avisering om någon använder ditt personnummer
  • Hjälp att bestrida krav och att återställa din kreditstatus om du skulle drabbas av ID-kapning
  • Ekonomisk ersättning med upp till 200 000 kr

Ta del av erbjudandet och läs mer här.

?a=1183&i=24&e=1&c=5
250472122?category=Mysafety native juni