in

Så skapar du en stark hudbarriär i vinterkylan – 5 tips

skin 4
Bildkälla: ArthurHidden /Freepik

ANNONS FÖR SKINCITY. Mår din hud dåligt så snart vi närmar oss minusgrader? Att bibehålla en stark hudbarriär i vinterkylan kan vara lite av en utmaning, men vi har tagit hjälp av Sveriges ledande hudterapeuter för att reda ut alla do’s and don’ts. Mer

Känns din hud stram, osmidig och konstant torr? Ibland röd och irriterad? Då kan det vara ett tecken på att du har en skadad hudbarriär. Barriären är hudens yttersta skikt, vars uppgift till exempel är att låsa in fukt och stänga ute luftföroreningar. Att den mår bra är därför superviktigt!

Det är mycket som är mysigt med vinterhalvåret, men när det kommer till just hudbarriären är den här perioden din största fiende. Kallt väder, torr luft och hårda vindar är exempel på saker som kan vara mycket påfrestande för huden. Tänker du att det hjälper att då och då ta en varm dusch? Tänk om! Vatten, och speciellt varmt vatten, torkar också ut huden och försvagar barriären. Skippa även hårda och basiska rengöringar som stör hudens pH-värde, och se upp för överdriven exfoliering som sliter på huden.

Så vad SKA man göra då? Skincitys hudterapeuter har några tips på saker som kan reparera en skadad barriär, förebygga framtida skador och bevara en mjuk och smidig hud.

1. Boosta med hyaluronsyra

Hyaluronsyra finns naturligt i kroppen och ämnet kan binda upp till 1 000 gånger sin egen vikt med vatten. Om den siffran inte säger dig så mycket kan man enkelt beskriva det som att hyaluronsyra är en riktig fuktbomb för huden, som ser till att huden bibehåller sin fuktbalans och som stimulerar hudens egen reparation. Det är just därför ämnet är så poppis inom hudvård!

sista2

Hydrating B5 Masque från SkinCeuticals är en djupt återfuktande ansiktsmask som mjukgör och ger lyster. Den innehåller hyaluronsyra som återställer hudens fuktbalans och vitamin B5 som reparerar och lugnar huden. Här kan du läsa mer om produkten (länk till Skincity).

2. Välj en creme med ceramider

Det kan inte sägas för många gånger! En rik, återfuktande och reparerande kräm är avgörande för ett lyckat hudvårdsresultat. Om du är on a mission att skydda din hudbarriär ska du kolla efter en med ceramider, aminosyror och peptider i. Dessa ingredienser kan nämligen stärka barriären och samtidigt förbättra hudens förmåga att bibehålla fukt (en perfekt kombo i kyliga och torra vintertider!).

sista3

Daily Replenishing Body Cream från Paula’s Choice är en body lotion fullproppad med antioxidanter och ceramider. Den är reparerande och har en fyllig formula som passar bra för känslig och torr hud. Här kan du läsa mer om produkten (länk till Skincity).

sista1

En ansiktscreme från samma serie, som stärker hudens barriär och innehåller ceramider, retinol och vitamin C. Dessutom är den djupt återfuktande. Här kan du läsa mer om produkten (länk till Skincity).

3. Preppa med antioxidanter

Det är inte bara kallt väder och varmt vatten som sabbar din hudbarriär – även luftföroreningar kan vara påfrestande för huden. Motgiftet stavas antioxidanter, som kan neutralisera fria radikaler på huden.

sista6

Submersive Serum Paradoxe är ett multi-serum från Beauté Pacifique, och innehåller både procyanidin och resveratrol som skyddar huden samtidigt som de har en anti-aging-effekt. Serumet minskar rodnad och pigmenteringar och passar för alla hudtyper. Här kan du läsa mer om produkten (länk till Skincity).

4. Använd produkter med niacinamid

Niacinamid är en av de mest populära ingredienserna inom hudvård just nu (och utan tvekan en viktig byggsten för dig som vill stärka hudbarriären i vinter!). Förutom att ämnet har en förmåga att minska synligheten av porer, förbättra hudens elasticitet och verkar fuktgivande, kan niacinamid hjälpa huden att bilda de lipider som stöttar barriärfunktionen. Låter det avancerat? Det enda du behöver veta är att produkter med niacinamid ger en stark hudbarriär. Så!

sista4

First Concentrate är ett återfuktande serum med niacinamid från Skincity. Det återfuktar, lugnar och skyddar alla hudtyper – samtidigt som serumet jämnar ut hudtonen och reducerar porer och fina linjer. Här kan du läsa mer om produkten (länk till Skincity).

5. Välj en mild rengöring

Det är viktigt att du använder produkter som är anpassade för just din hudtyp. Om du har en skadad hudbarriär, eller vill jobba på att stärka och skydda den, ska du skippa hårda och basiska rengöringsprodukter. Dessa riskerar nämligen att mixtra med hudens pH-värde, vilket i sin tur kan leda till torr och känslig hud. En mild rengöring med vårdande oljor är ett mycket bättre alternativ för dig som strävar efter en mjuk, smidig och välmående hud!

sista5

The All I Avo Wanted Cleansing Oil är en rengöringsolja från Plantheque, som är både näringsrik och djuprengörande. Med näringsgivande ingredienser, så som avokadoolja, mandelolja och sheasmör, tar den effektivt bort smink och orenheter. Här kan du läsa mer om produkten (länk till Skincity).

Vill du få en skräddarsydd hudvårdsrutin?

Vill du ha fler tips på produkter som passar för just din hudtyp och ditt hudtillstånd? Vänd dig till Skincitys hudterapeuter, via chatt, mejl eller telefon, för att få en skräddarsydd hudvårdsrutin.

Skincity dragarbild