in

Så fungerar a-kassan – och därför ska du bli medlem

a kassan
Bildkälla: Freepik

ANNONS FRÅN HANDELS. Vi hoppas såklart att du aldrig står utan jobb, men om det skulle hända är det bra om det finns en plan B. Det är hög tid att gå med i a-kassan om du inte redan är medlem!
Mer

I osäkra tider är det bra med alla typer av skyddsnät! Vad händer om du blir uppsagd från din anställning, tvingas gå ned i tid eller blir av med din provanställning? Att vara medlem i a-kassan kostar inte mycket, men kan göra stor skillnad för din ekonomiska stress om du skulle förlora jobbet.

Det finns flera olika a-kassor beroende på vilken bransch du arbetar inom, men om du till exempel jobbar inom butik, lager, e-handel eller som frisör är det Handels a-kassa du ska gå med i. Om du inte redan är medlem finns det några viktiga saker att känna till:

  • Gå med så tidigt som möjligt! Du måste ha varit medlem i minst 12 månader för att få ut maximalt av a-kassan (mer om detta längre ner i artikeln!).
  • Att vara medlem kostar bara 165 kronor i månaden.
  • Men i praktiken är det faktiskt billigare än så, eftersom du får göra avdrag på skatten för dina medlemsavgifter. Du får nämligen tillbaka hela 25 procent på skatten (och du behöver inte göra något för att få tillbaka pengarna, Handels a-kassa meddelar Skatteverket som lägger in avdraget i din deklaration).
  • Även du som inte arbetar just nu kan bli medlem i Handels a-kassa, förutsatt att ditt senaste jobb var inom någon av deras branscher (det finns fler branscher än de som nämnts som ingår i Handels, här hittar du alla).

4 anledningar till att gå med i a-kassan redan idag

Tänker du kanske att a-kassan känns som en onödig utgift? Som att du sitter säkert, och att det garanterat kommer lösa sig för dig om du mot förmodan skulle bli arbetslös? Det är såklart en skön inställning, men sanningen är att man aldrig kan vara helt säker. Genom att gå med i a-kassan tar du kontroll över din framtid – här kommer 4 anledningar till varför du bör gå med redan idag.

1. Som arbetslös får du 80 procent av din tidigare lön

Om du blir av med jobbet kan du som är med i a-kassan få upp till 80 procent av din tidigare lön (men max 26 400 kronor före skatt) under de månader du söker nytt jobb. En förutsättning för att du ska kunna få ut maximalt belopp är att du varit medlem i minst 12 månader, så gå med redan idag! 

OBS! Skulle du bli av med ditt jobb innan du varit medlem i minst ett år, kan du ändå få ersättning från a-kassan, men då är beloppet något lägre. Du som dessutom är medlem i både Handels och a-kassan kan få ersättning från din inkomstförsäkring, vilket betyder att du kan få ännu mer i månaden om du står utan jobb (upp till 33 000 kronor i månaden!).

a kassa
Bildkälla: Freepik

2. Din ekonomiska stress minskar

Att vara arbetslös är tufft som det är, både ekonomiskt och mentalt. Om du går med i a-kassan gör du ditt framtida jag en tjänst – om du blir arbetslös kan du i lugn och ro söka ett nytt jobb utan att oroa dig för räkningarna som måste betalas. 

3. Du kan lättare få ett hyreskontrakt eller bolån

Vissa hyresvärdar och banker kan kräva att du är med i a-kassan för att bevilja ett hyreskontrakt eller ett bolån. Så är du på jakt efter en bostad kan det absolut vara till din fördel att bli medlem!

4. Det är väldigt prisvärt

Säg att du skulle bli arbetslös, vara medlem i a-kassan och få den högsta möjliga ersättningen i tre månader. Då skulle det motsvara alla medlemsavgifter du betalar in till a-kassan under ett helt yrkesliv! På bara tre månader har du alltså tjänat in medlemskapet.

PS! Du vet väl om att du får ett bättre stöd om du är med i både a-kassan och facket? Detta eftersom de fyller olika funktioner – a-kassan betalar ut ersättning till dig som är arbetslös, medan facket jobbar för bättre villkor på arbetsmarknaden. Dessutom kan du som är medlem i fackföreningen Handels bara få ersättning från deras inkomstförsäkring om du också är medlem i a-kassan.