in

Så får du ett friskare hår – i tre enkla steg

hairlust dragarbild
Bildkälla: Pressbild / HairLust

ANNONS HAIRLUST. Vi vet, det där håret som för bara några månader sedan kändes lätt, friskt och glansigt är plötsligt tovigt, torrt och helt omöjligt att borsta ut. Precis som förra året vid den här tiden! Som tur är har vi några tips på hur du slipper vintertorrt hår för all framtid – i bara tre enkla steg. Mer

Trassligt hår, en hårbotten som kliar och toppar som klyvs alldeles för snabbt är bara några exempel på vanliga hårproblem som många har. På vintern är det framför allt kylan som sliter på håret, under sommarmånaderna är det solen som är boven i dramat och det är vida känt att vi bör hålla oss så långt bort från värmeredskap som möjligt om vi vill ha ett friskt hårsvall. Men det är inte bara yttre faktorer som påverkar håret negativt. Är du en av dem som råkat ut för extra mycket håravfall efter en längre period av stress? Då vet du att hur vi mår på insidan också påverkar vår hårkvalitet. Så visst hjälper det att stressa ner, sova ordentligt och äta hälsosamt. Men för dig som letar efter lite mer handfasta och konkreta tips på hur ditt hår kan bli starkare, friskare och glansigare kommer här en mini-guide!

hairlust bild

Steg 1: Boosta håret från insidan

Visst kan en riktigt bra hårinpackning ge ett fint resultat för stunden, men för dig som är ute efter en lite mer långsiktig lösning på ditt slitna hår behöver börja i en annan ände. Precis som resten av kroppen behöver håret näring, vitaminer och mineraler för att växa sig starkt. Hur får håret det då? Genom vår mat, såklart! Men det kan vara lite kämpigt att få i oss exakt allt vi behöver. Räcker det då att äta lite mer näringsrik mat eller? Fullt så enkelt är det inte. 

Av allt hår på kroppen är det just det på huvudet som växer snabbast och för att det ska kunna växa sig långt och starkt krävs mycket näring. Att många boostar kroppen med D-vitamin under det mörka vinterhalvåret känner nog de flesta till, och just låga nivåer av D-vitamin har kopplats till håravfall. Men det finns även andra vitaminer som är avgörande för om du får ett friskt hårsvall eller inte, och därför är ett kosttillskott ett extra bra alternativ för dig som vill vara säker på att du får i dig allt som ditt hår behöver. När det kommer till vitaminer är det alltid viktigt att få i sig tillräckligt, men inte för mycket. För att veta exakt vad ditt hår behöver, eller vilken vitamin du har brist på, bör du rådfråga din läkare.

Vilket hårtillskott är bäst? Här är våra favoriter!

Men hur ska man veta vilket kosttillskott som är bäst, egentligen? Här gäller det att prova sig fram, men det finns några ingredienser som är bra att hålla utkik efter. Som tidigare nämnt främjar D-vitamin en bra hårväxt, medan A-vitamin hjälper din hårbotten att producera naturliga oljor som håller ditt hår återfuktat. Två riktiga mirakelingredienser för torrt vinterhår alltså!

Tillhör du en av dem vars toppar klyvs stup i kvarten? Då ska du istället kolla efter ett kosttillskott med biotin – en typ av B-vitamin som bygger upp proteinerna i ditt hår, din hud och dina naglar. En annan ingrediens att kolla efter är C-vitamin, som motverkar svagt och torrt hår. Ett kosttillskott till håret är en bra investering för framtiden, men du ska vara beredd på att förändringen inte sker över en natt. Det kan ta flera månader innan du märker någon skillnad. Men du vet vad som gäller, den som väntar på något gott! Här är två kosttillskott som håller vad de lovar.

harilust gummies

Hair Growth Formula Gummies från HairLust är veganska tuggvitaminer för håret och innehåller bland annat biotin, C-vitamin och zink. Vitaminerna stärker och ger håret näring och dessutom smakar tuggtabletterna gott! Läs mer och köp här.

hairlust tabletter

För dig som är vill stärka och återuppbygga håret inifrån är Hair Growth Formula Tablets från HairLust någonting för dig. Det är ett hårtillskott i tablettform, och innehåller bland annat biotin, aminosyror och zink. Läs mer och köp här.

HairLust hårvitaminer

Steg 2: Rengör håret ordentligt med rätt ingredienser

Det mest effektiva sättet för att få fram ett friskt hårsvall är alltså att behandla både insidan och utsidan. Därför är det viktigt att, förutom att äta kosttillskott, använda hårprodukter som stärker håret, återfuktar det och ger det näring. Ett rengörande schampo är en självklar del i vår hårrutin, men för dig som vill ha ett friskt hårsvall är det viktigt att använda ett som innehåller rätt ingredienser. Kolla efter ett schampo som är återuppbyggande, stärkande och proteinrikt. Massera alltid in schampot ordentligt – då är produkten som mest effektiv, och dessutom kickar du igång blodcirkulationen i hårbotten och stimulerar hårsäckarna. 

Steg 3: Återfukta håret

Torrt, tunt och slitet hår behöver massor av fukt, protein och näring för att bli friskt igen. Som ett sista steg i din hårrutin är det därför alltid viktigt att återfukta håret, och här kan ett balsam med exempelvis aloe vera vara ett vinnande koncept. Särskilt viktigt är det att återfukta håret efter det att du använt shampoo. Varför? Jo, för att när du schamponerar håret öppnar sig hårstråna för att släppa ut fettavlagringar och smuts. Tänkt dig som fjäll på en fisk ungefär! Och det är balsamet som gör att hårstråna stänger sig igen och återfuktas. För att balsamet ska få extra bra effekt är ett tips att handdukstorka håret innan du applicerar det, främst i topparna och längderna. På så sätt tränger produkten in ordentligt. Låt verka i några minuter innan du sköljer ur!

hairlust schampo balsam

Letar du efter ett återuppbyggande och proteinrikt schampo och balsam? Då är Hair Growth & Repair Shampoo & Conditioner från HairLust någonting för dig. Produkterna innehåller ekologisk aloe vera, blåbärsextrakt och mangoextrakt och motverkar torrt och trasigt hår. Läs mer och köp här.