in

Så behandlar du dina finnar – en guide i 5 steg

dragarbild eucerin
Bildkälla: Kevin Laminto / Unsplash

ANNONS FRÅN EUCERIN. De flesta av oss får finnar då och då. Men varför får man akne? Att akne bildas kan vara genetiskt, ha med hormoner att göra eller bero på vilken hudtyp du har. Därför kan vi inte alltid påverka huruvida vi får akne eller inte. Men om dina finnar gör ont, eller om de stör dig på andra sätt, finns det några saker du kan göra för att minska besvären. Mer

koplankar

Det börjar som en liten, knappt synlig, pormask. Ibland stannar den där, men i vissa fall utvecklas pormasken till en röd och ömmande finne. Att du får akne, eller finnar som de också kallas, beror på att dina talgkörtlar producerar stora mängder talg. Vanligast är att få finnar under puberteten, men även vuxna kan få aknebenägen hud. De kan också dyka upp på lite olika ställen på kroppen, men vanligast är i ansiktet, på ryggen och på bröstet. Det är nämligen där du har flest talgkörtlar. Men vad är orsaken till att just du har finnar? Och finns det något du kan göra för att minska besvären? Vi reder ut!

Vad kan finnarnas placering avslöja om orsaken? 

Var finnarna är placerade kan faktiskt säga en hel del om orsaken till deras uppkomst. Det är vanligt att man får finnar i t-zonen, det vill säga i pannan, på näsan och på hakan. Anledningen till det är att huden ofta har en tendens att bli fet just där. Här spelar alltså din hudtyp in. Om du får finnar nära hårfästet, på övre delen av pannan eller vid tinningarna kan det bero på att du använt för feta produkter för nära hårfästet. Vissa produkter kan nämligen täppa igen porerna, vilket sedan kan utvecklas till finnar. Dagarna innan du ska ha mens, under tiden du har mens eller en kort tid efter är det vanligt att du får finnar på nedre delen av ansiktet och ner på halsen. 

Vilken typ av akne har du? 

För att veta vad du kan göra åt din akne, är det bra att känna till vilken typ av akne just du har. Om du efter att ha läst den här texten fortfarande känner dig osäker på vad orsaken till dina finnar är, ska du rådfråga en läkare om du upplever du har besvär med akne. Oftast beror akne på interna faktorer, främst hormonella, men det finns också en del saker vi kan göra som antingen minskar eller ökar risken för aknebesvär. 

Den främsta interna orsaken till akne är som sagt hormoner, och eftersom våra hormoner beter sig olika genom olika stadier i livet, kan även akne variera beroende på vår ålder. Vanligast är som sagt att man får akne under puberteten, men även bebisar och vuxna kan få akne. Vuxenakne får man vid 25 års ålder och uppåt, och det är fler kvinnor än män som drabbas av den. Eftersom orsaken till den här typen av akne är hormonell påverkas den av din menstruationscykeln och eventuell graviditet, men här kan även stress spela in. 

Vad kan du göra själv? 

Med externa faktorer menas den yttre påverkan vi utsätter huden för. Som sagt beror akne oftast på hormoner, ärftlighet eller på vilken hudtyp du har. Men det finns några knep att ta till för att minska dina besvär. Eftersom huden är väldigt individuell gäller det att testa sig fram och se vad som passar just dig. Här är några saker du kan testa!

1. Stressa inte

Att stressa för mycket är inte bara dåligt för din hälsa, det kan vara dåligt för din hud också. När vi är stressade producerar vi hormoner som exempelvis kortisol, vilka i sin tur påverkar beteendet hos talgkörtlarna. Sov ordentligt (det kallas skönhetssömn av en anledning!), stressa ner och ställ inte för höga krav på dig själv.

2. Använd en hudvårdsserie anpassad för aknebenägen hud

Akne har som sagt ingenting med oren hud att göra, så det hjälper inte att tvätta ansiktet extra mycket (det kan däremot torka ut huden). Men det betyder inte att du inte bör rengöra huden en till två gånger om dagen, och särskilt viktigt är det om du använder smink. Däremot kan det vara bra att använda en hudvårdsserie som lugnar irritation och motverkar finnar och blemmor. Välj en mild och oparfymerad rengöringsgel för fet hy och avsluta med en ansiktskräm som inte täpper till porerna.

e2

Dermopurifyer Cleansing Gel från Eucerin är en oparfymerad rengöringsgel särskilt framtagen för fet och aknebenägen hud. Förutom att den avlägsnar talgöverskott hjälper den till att ta bort döda hudceller, smink och smuts. Läs mer och köp här

eu

Eucerins Dermopurifying Mattifying Fluid är en mattgörande ansiktskräm med 8 timmars anti glans-effekt, som inte täpper till porerna och hjälper till att lugna huden. Läs mer och köp här.

3. Kläm inte dina finnar

Du har garanterat hört det förut, men har du lyssnat? Vi vet att det kan kännas väldigt lockande att klämma finnar. Men det kan inte bara öka risken att få ärr, utan det kan också skada talgkörteln och förvärra inflammationen.

4. Använd en peeling

Att komplettera sin hudvårdsrutin med en lätt kemisk peeling för aknebenägen hud kan hjälp till att rensa porer, minska finnar och blemmor och förhindra att de återkommer.

e5

Dermopurifyer Skin Renewal Treatment från Eucerin är en lätt kemisk peeling som innehåller AHA-, BHA- och PHA-syror. Applicera en lite mängd och massera in i huden på rengjort ansikte varje kväll. Läs mer och köp här

5. Var försiktig i solen

Solen kan hjälpa till att minska inflammationen i huden. Det är därför man kan uppleva att aknen blir bättre under sommarhalvåret. Men akne kan lämna ärr, och dessa kan ta längre tid att läka om du tillbringar mycket tid i solen. 

Om du dessutom har PIH, alltså postinflammatorisk hyperpigmentering, kan solen förvärra symtomen. PIH uppstår efter en skada eller inflammation på huden, och drabbar ofta personer med akne. Då syns platta, missfärgade fläckar som kan variera i färg från rosaröd, till brunsvart, lite beroende på ens hudton och hur djup missfärgningen är. Men här är vad du kan göra åt det!

e7

Eucerins Dermopurifyer Triple Effect Serum är ett trippelverkande serum som motverkar postinflammatorisk hyperpigmentering genom att reducera fläckar efter akne, förebygga att de återuppstår samt motverka uppkomsten av nya finnar. Läs mer och köp här.

e6

Komplettera serumet med Dermopurifyer Protective Fluid SPF30 från Eucerin. Dagkrämen skyddar mot postinflammatorisk hyperpigmentering, förebygger att fläckarna blir mörkare och motverkar uppkomsten av nya finnar. Läs mer och köp här.