in

Quiz: Vilken hudtyp har du?

eucerin
Bildkälla: Audrey Fretz / Unsplash

ANNONS FRÅN EUCERIN. Har du koll på vilken hudtyp du har? Innan du lägger pengar på en ny kräm, rengöringsgel eller ett nytt serum kan det vara en bra idé att ta reda på det, annars finns risken att dina hudvårdsprodukter jobbar mot dig snarare än för dig. Gör vårt quiz för att få reda på vilken hudtyp du har (och få en rekommenderad hudvårdsrutin på köpet!) Mer

koplankar 1024x37

Är du en hudvårdsnörd har du garanterat läst A-kursen i hur man väljer rätt produkter – att det är viktigt att välja de som passar just din hud. Vi är alla olika och it makes sense att vi också har olika hudtillstånd. När man inom hudvård pratar om olika hudtyper brukar det röra sig om fem stycken: fet hud, torr hud, kombinerad hud, känslig hud och normal hud. Dessutom kan alla hudtyper få problem med ojämn hud, eller hyperpigmentering som det också kallas, vilket kännetecknas av att man får mörka fläckar i ansiktet eller på kroppen. Orsaken till detta kan exempelvis vara solexponering eller att man har haft akne.

– Det kan vara lite svårt ibland att identifiera vilken hudtyp man har, men när man väl vet det är det lättare att matcha med olika produkter, säger Caroline Martinsson, hudvårdsexpert på Eucerin.

Om du ännu inte är hundra procent säker på vilken grupp just du tillhör är det alltså hög tid att bli det. Så för alla aspirerande hudvårdsnördar (eller för er som bara vill ha produkter som är anpassade till er hud) kommer här det ultimata quizet för att få reda på svaret.

Quiz: Vilken hudtyp har du?

Resultat! Här är din hudtyp

Så, har du kombinerad, fet eller normal hud? Eller kanske känslig eller torr? Och vilka rengöringsprodukter, serum och krämer passar just dig? Här är exakt allt du behöver veta om ditt hudtillstånd – och dina framtida favoritprodukter. Om du även har ojämn hud hittar du produkterna som reducerar dina mörka fläckar längst ner i artikeln.

Du har fet hud

Om du lätt får finnar, har stora porer och glansig hy har du antagligen fet och aknebenägen hud. Detta beror på att din hud överproducerar fett i talgkörtlarna. Så vad ska man göra åt det, torka ut huden? Nja, inte riktigt. Bara för att du har fet hy betyder inte det att huden är återfuktad. Det gäller att välja rätt produkter som är anpassade efter just din hudtyp, exempelvis ett ansiktsvatten som drar ihop porerna och oljefria fuktkrämer som inte täpper till porerna.

– Om huden en stund efter rengöring blir glansig och porerna är mer synliga – då är huden åt det mer fetare hållet. Fukt är viktigt även för en fetare hud, men man kan också använda produkter som mattar ner eller reglerar talgproduktionen. En rengöringsgel brukar man föredra, säger Caroline Martinsson.

eu3

Dermopurifyer Cleansing Gel från Eucerin är en oparfymerad, tvålfri ansiktsrengöring som passar för fet och aknebenägen hud. Samtidigt som den avlägsnar överskott av talg tar den bort döda hudceller, smink och smuts. Läs mer och köp här. Eucerins Dermopurifyer Toner är ett djuprengörande ansiktsvatten som förhindrar alla typer av orenheter utan att torka ut huden. Läs mer och köp här.

e4

Hyaluron-Filler Skin Refining Serum från Eucerin förfinar dina porer, reducerar fina linjer och återfuktar huden på samma gång. Läs mer och köp här.

e5

Eucerins Dermopurifyer Skin Renewal Treatment är en lätt kemisk peeling som jämnar ut huden och rensar porerna, samtidigt som den hjälper till att förhindra att de återkommer. Läs mer och köp här.

Har du fläckar från tidigare finnar och akne?

Om du har fläckar från tidigare finnar och akne, så kallad postinflammatorisk hyperpigmentering, finns det produkter som är särskilt framtagna för att jämna ut huden. Produkterna nedan är perfekta att använda ihop, då serumet reducerar de mörka fläckarna med Thiamidol medan dagkrämen skyddar mot uppkomsten av nya med SPF 30. Du hittar fler serum och krämer som reducerar mörka fläckar bland produkter för ojämn hud.

e7

Eucerins Dermopurifyer Triple Effect Serum är ett högeffektivt serum med första synliga resultat efter två veckor och kontinuerlig förbättring över tid. Serumet motverkar postinflammatorisk hyperpigmentering genom att reducera märken efter akne med Thiamidol och motverkar uppkomsten av nya finnar. Läs mer och köp här.

e6

Dermopurifyer Protective Fluid SPF30 är en parfymfri dagkräm från Eucerin som skyddar mot postinflammatorisk hyperpigmentering. Den förebygger att fläckarna blir mörkare, motverkar uppkomsten av nya finnar samtidigt som den har en nedmattande effekt. Läs mer och köp här.

Du har torr hud

Känns huden stram, torr och sträv? Är dina porer små och får du panik av att inte återfukta huden direkt efter rengöring? Torr hud har, inte helt oväntat, brist på fukt och därför är det viktigt att använda produkter som är återfuktande och som inte torkar ut huden för mycket. Tänk också på att inte rengöra ansiktet alltför ofta. Det kan nämligen vara en av orsakerna till att huden blir uttorkad. Istället för att göra hela din hudvårdsrutin på två gånger om dagen räcker det att använda micellärvatten, som är ett milt rengöringsvatten, på morgonen. Och kanske viktigast av allt: undvik produkter med alkohol i! För dig med den här hudtypen finns det produkter som passar för antingen lite torr eller väldigt hud.

– Om huden en stund efter rengöringen känns stram i huden och om porerna är mindre synliga – då är huden åt det mer torrare hållet. Huden behöver alltid fukt, men här vill man gärna också använda produkter som är lite rikare och med mer näring till huden. En rengöringsmilk är vanligt att man föredrar, säger Caroline Martinsson.

t2

För dig med lite torr hud är Eucerins DermatoClean Cleansing Milk en perfekt rengöringsmjölk att addera till din hudvårdsrutin. Den är mild och hjälper huden att bibehålla sin naturliga fuktbalans. Läs mer och köp här.

t3 1

Komplettera med Hyaluron-Filler Day SPF15 Dry Skin från Eucerin, som är en återfuktande dagkräm med hyaluronsyra som binder fukt i huden. Läs mer och köp här.

t4

Om du har väldigt torr hud ska du istället välja Eucerins UltraSensitive Cleansing Lotion som rengör, lugnar och lindrar rodnad och irritation. Läs mer och köp här.

t5

AtoControl Face Cream från Eucerin är en lugnande återfuktande ansiktskräm för dig med väldigt torr hud. Den återbildar och stärker hudens barriär. Läs mer och köp här.

Du har kombinerad hud

Kombinerad hud, eller blandhud som det också kallas, är den absolut vanligaste hudtypen. Precis som namnet avslöjar innebär blandhud att du har en blandning mellan torr, fet och normal hy. Oftast är huden fet i t-zonen, det vill säga på pannan näsan och hakan. Huden på kinderna är däremot torr eller normal. Så vilka produkter ska du som har den här hudtypen använda egentligen? Svaret är lite klurigare än för de andra hudtyperna. Ett alternativ är att punktbehandla olika områden i ansiktet, till exempel genom att använda produkter för fet hud på t-zonen och produkter för torr eller normal hud på kinderna.

– Man kan också ha en kombinerad hudtyp – lite torrare eller normal på kinderna och en fetare hy i T-zonen (över panna, näsa och haka). Det kan bero på att man har fler talgkörtlar i det området, och man kanske då vill använda produkter som fuktbalanserar och är nedmattande i bara just det området, säger Caroline Martinsson.

eucerin14

DermatoClean Micellar Water 3 in 1 från Eucerin är ett milt micellärvatten som tar bort smink och rengör ansiktet på djupet. Läs mer och köp här. DermatoClean Toner från Eucerin är ett milt och återfuktande ansiktsvatten som avlägsnar eventuella rester från rengöringsprodukten och lämnar huden ren och mjuk. Läs mer och köp här.

n4

Eucerins Hyaluron-Filler Normal Combination Day SPF15 är en återfuktande dagkräm med hyaluronsyra som bibehåller och binder fukt i huden. Läs mer och köp här.

n5

Hyaluron-Filler Moisture Booster från Eucerin är en uppfriskande gel som ger huden en fuktboost och håller den återfuktad i upp till 24 timmar. Den passar dessutom perfekt som primer under smink. Läs mer och köp här.

n6 1

Eucerins Hyaluron-Filler Night Peeling & Serum är en dubbelverkande nattpeeling och serum som exfolierar och återfuktar huden. Den innehåller en kombination av AHA- & PHA-syror som gör att huden blir slätare och ger den mer glow. Läs mer och köp här.

Du har normal hud

Har du varken finnar eller pormaskar, men inte heller torr och stram hud? Då kan man säga att du har normal och balanserad hud. Men för den sakens skull ska du inte sluta med hudvård! Normal hud har nämligen en tendens att bli torr med åren, eftersom hudens produktion av fetter och oljor minskar när vi blir äldre. Tänk därför på att använda produkter som inte torkar ut huden, men använd inte heller produkter som gör huden fet. Om du har den här hudtypen kan du använda samma produkter som för kombinerad hud, som du hittar precis här ovanför.

Du har känslig hud

Om din hud blir röd och kliar när du använder parfym eller parfymerade produkter kan det vara så att du har känslig hud. Ofta går det att se på huden om den är känslig, då den ser lite genomskinlig ut och har ytliga blodkärl. Här är det viktigt att använda skonsamma produkter, utan starka kemikalier och parfymer. Som rengöringslotion kan du använda Eucerins Ultrasensitive Cleansing Lotion som du hittar under produkterna för torr hud. Här är två favoriter att komplettera din hudvårdsrutin med!

k1

UltraSensitive Soothing Care Dry Skin från Eucerin är en lugnande dag- och nattkräm för torr och känslig hud. Läs mer och köp här.

k2

Eucerins AntiRedness Soothing Care är en dag- och nattkräm för dig med hyperkänslig hud. Den minskar rodnad samtidigt som den skyddar huden. Läs mer och köp här.

Du har ojämn hud

Ojämn hudpigmentering, som även kallas för hyperpigmentering, är ett vanligt hudproblem. Gemensamt för de med ojämn hud är att man har mörka fläckar på olika platser på kroppen och i ansiktet, men orsakerna kan variera. Åldersfläckar, eller solfläckar som de också kallas, orsakas (som du säkert kan gissa) av att huden exponerats för solen. Detta är den vanligaste orsaken till hyperpigmentering. Andra orsaker kan exempelvis vara att man tidigare haft akne, där huden blir missfärgad och mörkare efter det att såret har läkt.

– Alla hudtyper kan få problem med hyperpigmentering, och då kan man inkludera produkter som hämmar melaninproduktionen till sin hudvårdsrutin, och ett solskydd är jätteviktigt eftersom solen triggar pigmenteringar, säger Caroline Martinsson.

OBS! Kom ihåg att alltid kontakta en hudläkare om du känner dig orolig för mörka fläckar. Särskilt om de börjar blöda, klia eller ändra storlek eller färg. 

o1

Anti Pigment Dual Serum är ett dubbelverkande serum med Thiamidol och hyaluronsyra från Eucerin, som effektivt reducerar pigmentfläckar och förhindrar att de återuppstår. Läs mer och köp här.

o2

Anti Pigment Day Cream från Eucerin är en återfuktande dagkräm som ger huden lyster, reducerar pigmentfläckar och förebygger att de återkommer. Läs mer och köp här.

o3

Anti Pigment Night Cream är en nattkräm som jämnar ut huden och ger den lyster, samtidigt som den reducerar pigmentfläckar. Läs mer och köp här.