in

6 easter eggs i Barbie (som även hardcore-fans kan ha missat!)

SF anytime rabattkod

ANNONS FÖR SF ANYTIME. Sommarens stora snackis, Barbie-filmen, går äntligen att köpa eller hyra hos SF Anytime. För att fira det listar vi några av filmens alla easter eggs – allt från Bibel-referensen till ryktet om Bratz-dockorna. Mer

OBS! Till dig som inte har sett Barbie än: 1. What are you doing? 2. Artikeln innehåller spoilers.

1. Matrix-referensen

Vad väljer du, den högklackade skon eller ett par Birkenstock? Frågan ställs av Weird Barbie till Stereotypical Barbie och ska symbolisera två valmöjligheter – att fortsätta vara en Barbie girl in a Barbie World eller ta reda på sanningen om universum och resa till den riktiga världen. Barbie väljer den högklackade skon, men då är Weird Barbie så “No, you have to want to know, let’s do it again”, och slutligen reser alltså Barbie till den verkliga världen.

Det hela är en referens till Matrix och filmens mest berömda scen där huvudkaraktären Neo får välja mellan det röda och det blåa pillret.

SF Anytime värdekod

2. Ryktet om Bratz-dockorna

För att transportera sig från Barbie World till den verkliga världen (Venice Beach) måste Barbie åka bil, båt, snöskoter, rymdskepp, husbil och flera andra färdmedel, och väl framme träffar hon fyra tonårstjejer som berättar för henne att de inte har lekt med Barbie sedan de var typ fem år.

Kort efter biopremiären började en fanteori spridas som en löpeld – att de fyra tjejerna är Bratz-dockorna Sasha, Yasmin, Cloe och Jade. För dig som minns ansågs Bratz vara en lite coolare version av Barbie, och tjejernas kommentar i filmen skulle kunna vara en blinkning till det. Teorin förstärks ytterligare när det framkommer att en av tjejerna faktiskt också heter Sasha. 

3. Bibel-scenen

He’s just Ken, anywhere else he’d be a 10. Anywhere else but in Barbie World! Först skapades Barbie, och sedan, först efter att flera Barbie-fans bönat och bett om att hon skulle få en kille, lanserades Ken. Kanske inte exakt som Bibelns skapelseberättelse om Adam och Eva, men så nära man kan komma! Var det så Greta Gerwig tänkte när hon regisserade en scen i filmen, där Barbie träffar sin skapare – Ruth Handler?

I scenen ger Ruth Handler, som spelas av Rhea Perlman, Barbie en kopp te, och för ett ögonblick snuddar deras händer vid varandra. Margot Robbie säger till Variety att det hela är en referens till Michelangelo-tavlan “Adams skapelse”, som föreställer Gud som ger liv till den första människan. 

SF Anytime filmer

4. Outfiten i första scenen

Filmens allra första outfit, en randig baddräkt, ska föreställa samma outfit som den allra första Barbiedockan hade 1959 när leksaken lanserades. That’s all and it’s iconic. 

5. Så blev Weird Barbie Weird Barbie

Vi hade alla den där Barbiedockan, vars hår vi hade klippt av till snygg page och kanske färgat det med läppstift? I Barbie World kallas hon Weird Barbie, och spelas av Kate McKinnon.

Om du har sett filmen finns det några små, subtila detaljer som avslöjar vem som är skyldig till att Weird Barbie blev som hon blev. När Gloria, som spelas av America Ferrera, kommer till Barbie World säger hon “Omg, I had a Weird Barbie!” och Weird Barbie bara “Yes, you did!”. 

I en flashback får vi även se en tjej leka med Weird Barbie, och på väggen i hennes rum står det “Gloria” med små små bokstäver. Ganska uppenbart vem den skyldiga är!

SF Anytime tickets

6. Filmerna i slutet

I slutet av filmen inser Barbie att hon vill bli en människa, men innan hon lämnar Barbie World för alltid säger Ruth att hon måste förstå vad det är hon strävar efter. What Was I Made For? with Billie Eilish playing softly in the background samtidigt som olika klipp från hemmavideor spelas på en stor skärm, för att ge Barbie en inblick i hur det är att vara människa. Bara kvinnor syns i klippen, och det är faktiskt äkta material som filmats av vänner och familj till de som arbetat med filmen.

Du kan köpa eller hyra Barbie på SF Anytime här.

Här är alla nya filmer på SF Anytime:

  • No hard feelings är en ny komedi med Jennifer Lawrence i huvudrollen.
  • ROBOTS är en film som blandar romantik med sci-fi.
  • Kandahar är filmen för dig som älskar mysterier och äventyr.
  • About my father är en komedi med Kim Cattrall och Robert DeNiro i rollerna. 
  • Butiken är ett svenskt drama om en grupp hemlösa som bygger ett tältläger utanför en lågprisbutik. 
  • Bandit är ett kriminaldrama om en man som rymmer från ett amerikanskt fängelse och skaffar sig en ny identitet i Kanada.

Kostnad: Vad kostar SF Anytime?

Till skillnad från andra streamingtjänster är SF Anytime ingen abonnemangstjänst, utan du betalar bara för det du tittar på. Du kan både hyra och köpa filmer och serier. Köpfilmer kostar från 59 kronor, hyrflimer från 49 kronor och ett serieavsnitt kostar från 9 kronor.

Köp- och hyrfilm hos SF Anytime – hur köper eller hyr man film?

Att hyra eller köpa film är enkelt! Först väljer du vad du vill kolla på, sedan om du vill hyra eller köpa och slutligen vilket betalsätt du vill använda. Det finns tre alternativ – Swish, betalkort eller tickets.

Hur får man en värdekod eller rabattkod? 

Lite då och då går det att hyra filmer till ett billigare pris, till exempel har Mecenat ibland studentrabatt på hyrfilm hos SF Anytime. Håll utkik och glöm inte att skriva in koden när du valt din film eller serie!

Varför ska man använda tickets?

Tickets är en smidig betalningsmetod för att hyra filmer och serier i SF Anytimes butik. När du köper tickets sparas de som ett saldo på ditt konto, och de har inget utgångsdatum. Tickets gör det även möjligt för dig som kund att betala direkt i SF Anytime-appen via era iOS- och Android-enheter. Olika serier och filmer kostar olika många tickets, och du kan köpa nya på deras hemsida. En ticket kostar 10 kronor.