in

Nu kan du anmäla näthat med några enkla knapptryck – ”Det gör skillnad på riktigt”

manadens natangel augusti
Sara Sjölander som projektledde framtagandet av Näthatshjälpen och Kristina Wicksell Bukhari, kommunikatör på Make Equal

ANNOSN FRÅN MYSAFETY. Ett verktyg som ska göra det enkelt för den som är utsatt för näthat att anmäla brottet till polisen är vinnare av Månadens Nätängel. Mer

Vad faller under begreppet näthat? När har den drabbade utsatts för ett brott och hur polisanmäler man? Svåra frågor som alla kan få svar på genom Näthatshjälpen. Detta är ett initiativ som gör skillnad på riktigt genom ett situationsanpassat och praktiskt hjälpmedel som bistår de som faller offer för näthat och leder till att fler näthatare hamnar i polisens register. 

– Hot och hat mot civilsamhället är ett demokratiskt problem och ett hot mot yttrandefriheten. Vi skapade Näthatshjälpen för att stötta alla, men framförallt de som är mest utsatta på nätet. Att få den här utmärkelsen är en bekräftelse på att vårt arbete är viktigt och att den praktiska hjälpen behövs. Vi vill att Näthatshjälpen når ut till ännu fler som både vill arbeta förebyggande och behöver hjälp i akuta situationer, säger Kristina Wicksell Buhkar, kommunikatör på Make Equal, som ligger bakom den nya tjänsten.

Susanna Salomon, PR-chef på mySafety Försäkringar, menar att Näthatshjälpen är en viktig del i arbetet för att få fler att anmäla näthat.

– Trots att näthat är så vanligt vet många inte hur de ska hantera situationen. Därför behövs ett verktyg som Näthatshjälpen eftersom det fungerar som en expert som ger stöd och råd. Det är viktigt att alla trakasserier på nätet anmäls och tack vare Näthatshjälpen får förhoppningsvis polisen möjlighet att stoppa fler förövare, säger Susanna Salomon.

Om Månadens Nätängel

Utmärkelsen Månadens Nätängel delas ut i av försäkringsbolaget MySafety och Prins Carl Philips och Prinsessan Sofias stiftelse.Utmärkelsen Månadens Nätängel innebär även att man blir nominerad till Årets Nätängel. Priset instiftades 2015 som en reaktion mot den allt hårdare tonen på nätet. Det syftar till att uppmärksamma alla de som motverkar näthat och bidrar till att göra nätet till en tryggare, trevligare och mer inspirerande plats.

Hjälp mySafety Försäkringar att hitta fler nätänglar

Kriterier:

  • Håller god ton på nätet och bemöter aldrig hat med hat
  • Använder nätet för att driva opinion inom sin fråga
  • Uppmuntrar till, stöttar, inspirerar eller bidrar till ett bättre samhällsklimat
  • Sänker sig aldrig till rasism, sexism, homofobi, förtal, hot eller trakasserier .

Vill du tipsa om en nätängel eller anmäla dig själv? Lägg upp en bild på sociala medier och använd hashtagen #månadensnätängel eller maila till [email protected].