in

Mörka fläckar efter akne? Så får du bort dem!

eucerin
Bildkälla: Kalos Skincare/Unsplash och Kelsey Curtis/Unsplash

ANNONS FRÅN EUCERIN. Har du missfärgade platta fläckar på huden i ansiktet? Eller någon annanstans på kroppen? Då kan du ha drabbats av postinflammatorisk hyperpigmentering. Vi har frågat Eucerins hudvårdsexpert Caroline Martinsson om allt du behöver veta om hudtillståndet. Mer

koplankar

Postinflammatorisk hyperpigmentering är ett minst sagt krångligt ord, och kanske är det här första gången du hör det. Vad är det ens? Hur ser det ut? Och finns det något man kan göra åt det? Det är faktiskt inte lika komplicerat som det låter, så här kommer svaren på alla dina frågor. 

1. Vad är postinflammatorisk hyperpigmentering?

Först och främst – låt oss reda ut vad postinflammatorisk hyperpigmentering är. För enkelhetens skull förkortas det ibland PIH (tack gode gud) så det kommer vi göra från och med nu. Precis som ordet “post” avslöjar är PIH något du kan få efter att huden varit inflammerad eller drabbats av en skada. 

– Pigmentfläckar är ofarliga, men kan kännas jobbigt för många med akne – att först leva med sina finnar och blemmor, och sedan få fläckar efteråt som tar mycket lång tid att blekna, säger Eucerins hudvårdsexpert Caroline Martinsson

2. Hur ser PIH ut? 

PIH ser ut som platta, missfärgade fläckar på huden. Lite beroende på din hudton och hur djup missfärgningen är kan fläckarna variera i färg, de kan vara allt från brunsvarta till rosaröda. Kom ihåg att alltid vara uppmärksam på hudförändringar! PIH är helt ofarligt men alla pigmentförändringar är inte det, så se till att kontakta vården om du har fläckar som behöver kollas upp. 

3. Varför drabbas huden av PIH? 

Så, fläckarna uppstår alltså efter att huden varit inflammerad eller skadad. Varför man får en inflammation eller skada kan i sin tur bero på en rad olika saker, men det är vanligt att personer med akne drabbas av PIH. Om man dessutom klämmer sina finnar kan risken öka (tyvärr!). 

4. Vad kan man göra för att förebygga fläckarna? 

Om det är så att du har aknebenägen hud ska du använda en hudvårdsserie som är anpassad efter just dig. Det kan minska risken för svår akne, som i sin tur kan minska risken för missfärgningar på huden.

– En aknebenägen hud är inte mer smutsig än annan hud, men en mild och effektiv rengöring morgon och kväll är viktig. Komplettera gärna med återfuktande och behandlande produkter, säger Caroline Martinsson. 

En annan bov i dramat är solen. Den i sig orsakar inte PIH, men kan göra fläckarna mörkare och förlänga läkningstiden. Det är alltid bra att använda solskydd och hålla sig borta från solen när den är som starkas, men särskilt om du drabbats av PIH. 

5. Hur får man bort de missfärgade fläckarna? 

Även utan behandling kommer din PIH bli bättre med tiden. Men olika hud återhämtar sig olika snabbt, och missfärgningen kan sitta mer eller mindre djupt. I en del fall kan det ta åratal innan huden helt reparerar sig. Därför finns det en del saker du kan göra för att skynda på processen. Eucerin har utvecklat två revolutionerande produkter som reducerar ihärdiga märken efter akne och förebygger att de återuppstår. Här är produkterna som gör jobbet åt dig!

e7

Eucerins Dermopurifyer Triple Effect Serum är ett högeffektivt serum med första synliga resultat efter två veckor och kontinuerlig förbättring över tid. Serumet motverkar postinflammatorisk hyperpigmentering genom att reducera märken efter akne med Thiamidol och motverkar uppkomsten av nya finnar. Använd morgon och kväll. Just nu får du 25 procent rabatt på ditt köp om du handlar produkterna på Kronans Apotek. Läs mer och köp här.

e6

Dermopurifyer Protective Fluid SPF30 är en parfymfri dagkräm från Eucerin som skyddar mot postinflammatorisk hyperpigmentering (och mot solen!) Den förebygger att fläckarna blir mörkare, motverkar uppkomsten av nya finnar, samtidigt som den har en nedmattande effekt. Applicera på morgonen eller vid behov. För förbättrad effektivitet bör serumet och dagkrämen användas ihop. Just nu får du 25 procent rabatt på ditt köp om du handlar produkterna på Kronans Apotek. Läs mer och köp här.

1