in

Klarar du att börja bospara? Här är 7 utmaningar att försöka sig på!

hsb dragar
Bildkälla: HSB

ANNONS FÖR HSB. Att spara pengar till en bostad kan kännas svårt, och många vet inte ens var man ska börja. Därför har vi samlat några, relativt enkla, utmaningar för dig som vill kicka igång ditt sparande! Mer

När vi står inför livets olika faser – som att flytta hemifrån, flytta ihop eller flytta isär – är ett bra boende en viktig faktor för att skapa trygghet och stabilitet i våra liv. Men in this economy, med inflation, höjda bostadspriser och ökade levnadskostnader, kan det kännas svårt att lägga undan pengar varje månad – speciellt om det inte finns så mycket kvar på kontot när vi närmar oss den tjugofemte. 

– Det är viktigt att hitta de här små sakerna i vardagen man kan avvara just nu, sen när man får andra förutsättningar får man omvärdera det igen, men det viktigaste är det sparande som faktiskt blir av, säger Sofie Kjellin, VD för HSB Finansstöd.

Vi har därför samlat några konkreta utmaningar för dig som tidigare trott att det där med bosparande inte är något för dig!

1. Spara på rätt sätt

Det finns olika sätt att spara sina pengar, och vissa sätt är smartare än andra. Om du har ett konkret mål, som att spara pengar till en bostad, är det smart att slå två flugor i en smäll och bospara hos HSB. Hos dem kan du nämligen spara till kontantinsatsen, samtidigt som du får förtur till deras bostäder – både hyresrätter och nybyggda bostadsrätter. Varje gång du sätter in 100 kronor på sparkontot får du en köpoäng, och när du tar ut pengar förlorar du motsvarande poäng. 

– Vi tror på ett sparande öronmärkt till kontantinsatsen, som gör det enklare att inte plocka ut pengarna förrän det faktiskt behövs. Du kan såklart ta ut dem när du vill, säger Sofie Kjellin.

Låter den här typen av sparande som något för dig? Kom igång med ditt bosparande här.

sofie
Sofie Kjellin.

2. Spara på ett hållbart sätt

Tillhör du en av dem som sätter in massa pengar på sparkontot den tjugofemte, för att sedan plocka ut dem i slutet av månaden när det börjar bli tomt i plånboken? Sofie Kjellin förklarar att det är viktigt att spara pengar på ett hållbart sätt och utifrån det man har – och att varje krona faktiskt räknas. 

– Även om det kan kännas knaggligt i början så växer ju faktiskt pengarna ju längre tiden går, så det är bra att börja lägga en grund tidigt.

3. Ha en vit månad

Du vet säkert redan att det finns många positiva hälsoeffekter med att dra ner på alkoholen, och bara det är en bra anledning att ha en vit månad. Men har du tänkt på hur mycket pengar du kan spara på samma gång?

Om vi säger att ett glas vin på restaurang kostar ungefär 80 kronor, och du går på AW en gång i veckan. Då kommer det kosta dig 320 kronor i månaden. För ett enda glas vin ute varje vecka! Skippa alkoholen i en månad och sätt in pengarna direkt på sparkontot istället. 

4. Ät billiga matlådor i 5 dagar

Vi är kanske många som redan äter matlådor istället för att köpa lunch ute varje dag, men vi har hittat en gryta med billiga ingredienser – som räcker för hela veckans matlådor (och som endast kostar 12 kronor per portion!). 


För 5 portioner behöver du: 

  • 2 morötter
  • 1 matsked olja
  • 100 gram kålrot
  • 100 gram rotselleri
  • 1 gul lök
  • 5 deciliter vatten
  • 1 tärning grönsaksbuljong
  • 1 lagerblad
  • 1/2 tesked dijonsenap
  • 8 potatisar 
  • 2 deciliter linser
  • 1/2 matsked vinäger
  • 2 deciliter matlagningsgrädde
  • 1/2 matsked vetemjöl
  • salt
  • peppar

Gör så här: 

  1. Skala och skär lök, morötter, rotselleri, potatis och kålrot i grova bitar och fräs i en tjockbottnad gryta.
  2. Häll på vatten, buljongtärning och vinäger och lägg i lagerblad.
  3. Låt koka i 10 minuter och lägg sedan i linser. Fortsätt koka tills potatisen, linserna och rotfrukterna är mjuka.
  4. Häll på 1 deciliter av grädden i grytan, och rör ut vetemjölet med resten av grädden i en skål. Hälften av grädden kan bytas ut mot mjölk om man vill ha en magrare gryta.
  5. Häll över redningen i grytan och rör ordentligt.
  6. Salta och peppra efter smak

Och voilà, en god och billig gryta som håller länge!

Namnlost 1 Aterstalld
Bildkälla: Unsplash

5. Köpstopp för kläder i tre månader

Denna utmaning kan kännas svår, speciellt när det är vår och man vill byta ut exakt allt i garderoben. Men se om du kan avstå från att köpa nya kläder och accessoarer i tre månader! Istället kan du och dina vänner ha en klädbytardag, kanske är din vän trött på en baddräkt som passar perfekt för dig i sommar? Genom att avstå från att köpa nya kläder sparar du pengar till en framtida bostad, samtidigt som du bidrar till en mer hållbar miljö genom att minska konsumtionen. Win-win!

6. Sälj grejer du inte behöver 

Rensa garderoben och sälj kläder som du inte använder! Du kan anordna en loppis eller sälja online för att tjäna extra pengar att lägga på bosparande. Regeln för denna utmaning är att allt som inte har använts det senaste året hamnar i säljhögen. Du kommer att bli förvånad över hur mycket kläder du faktiskt har i din garderob som du inte använder (som dessutom bara tar upp massa onödigt utrymme!). 

hsb text
Bildkälla: HSB

7. Inget köpkaffe på 2 veckor

Har du tänkt på att den billiga morgonkoppen du köper på väg till jobbet faktiskt kan kosta upp emot 150 kronor i veckan? Det kan verka som en småsak, men pengarna kan göra stor skillnad för ditt sparande. På bara en vecka sparar du 150 kronor genom att brygga ditt eget kaffe hemma istället – och på en månad har du helt plötsligt 600 kronor extra att lägga på ditt bosparande! Att tänka på små utgifter kan verkligen göra skillnad i slutändan.

Vill du kickstarta ditt bosparande? Tävla om att vinna 100.000 kronor hos HSB!

Vi hoppas att den här artikeln har gjort dig lite motiverad att börja spara till en bostad. Och vad sägs om att delta i en tävling för att kickstarta sparandet ordentligt? I år fyller HSB 100 år och anordnar därför en tävling där du kan vinna 100 000 kronor till ditt bosparande.

– Alla som inte har en egen bostad ska såklart vara med och tävla, säger Sofie Kjellin.

Tävla här.

mysmejlet lista 2

Ta en sceenshot, spara i telefonen och bocka av listan efterhand som du klarar utmaningarna.

HSBs bosparande erbjuds i samarbete med Danske Bank

Dina pengar på HSB Bosparkonto och HSB Fasträntekonto skyddas enligt den danska insättningsgarantin som kallas Garantifonden. Den ger skydd för ett belopp motsvarande högst 100 000 euro per insättare. Du har äganderätt till fondandelar i HSB Depå/HSB ISK. Fondandelarna hålls därför åtskilda från bankens egna värdepapper och därmed har du rätt att få ut dem vid bankens eventuella konkurs. Skulle det mot förmodan vara så att en kunds värdepapper har blandats med bankens egna, träder det danska investerarskyddet in, där kunden kan få ersättning med upp till 20 000 euro. Utbetalning av ersättning görs av Riksgäldskontoret. För mer information om Garantifonden, besök danskebank.se och fs.dk.

Observera att de pengar du placerar i fonder kan både öka och minska i värde och att det inte är säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning.