in

Jenny Strömstedt: ”Istället för att vänja oss måste vi börja anmäla näthatet”

manadens natangel jenny stromstedt

ANNONSSAMARBETE. Programledaren och journalisten Jenny Strömstedt har utsetts till Månadens Nätängel, för sin outtröttliga kamp mot näthatarna. Mer

Jenny Strömstedt är journalisten som vågar diskutera svåra frågor och därför fått motta mängder av hat på Internet. Hon orkar däremot stå upp mot näthatarna och ser till att polisanmäla förövarna. För sitt mycket viktiga arbete tilldelas hon nu utmärkelsen Månadens Nätängel.

Med Månadens Nätängel vill mySafety, tillsammans med samarbetspartnern Prins Carl Philips och Prinsessan Sofias stiftelse, lyfta fler individer och organisationer som gör det där lilla extra under året. Jenny Strömstedt har nu utsetts till Månadens Nätängel maj 2019 med motiveringen:

  • Om Månadens Nätängel
  • Utmärkelsen Månadens Nätängel innebär även att man blir nominerad till Årets Nätängel.
  • Priset instiftades 2015 som en reaktion mot den allt hårdare tonen på nätet. Det syftar till att uppmärksamma alla de som motverkar näthat och bidrar till att göra nätet till en tryggare, trevligare och mer inspirerande plats.

För sina hundratusentals följare i sociala medier har Jenny Strömstedt visat upp det näthat hon får utstå, men också sin kamp mot de mörka krafter som vill tysta henne och alla andra som står upp för rättvisa. Trots låg sannolikhet att förövarna får sitt straff orkar Jenny polisanmäla, för att det ska synas i statistiken. Hon uppmanar sina följare att göra likadant vilket är ett viktigt budskap och ett steg mot att sätta stopp för det här samhällsproblemet.

– Vi behöver högt i tak i det offentliga samtalet men hat och hot är inte en del av det. Istället för att vänja oss måste vi anmäla olagligheter, så att omfattningen blir tydlig och kan bekämpas. Demokrati kräver arbete, säger Jenny Strömstedt. 

Susanna Salomon, PR-chef på mySafety Försäkringar menar att Jenny Strömstedt är en av de viktigaste förkämparna i kampen mot näthatet.

– Det är viktigt att alla trakasserier på nätet anmäls och hamnar i polisens register. Eftersom förövarna kan ha utsatt andra kan en anmälan hjälpa till att fler brott klaras upp. Jenny Strömstedt är en ledstjärna i kampen mot näthat och påminner om att vi aldrig får hamna i en situation där det accepteras, säger Susanna Salomon.

Hjälp mySafety Försäkringar och Prins Carl Philips och Sofias stiftelse att hitta fler nätänglar

Vill du tipsa om en nätängel eller anmäla dig själv? Lägg upp en bild på sociala medier och använd hashtagen #månadensnätängel eller maila till [email protected].

Kriterier för att kunna vinna Månadens Nätängel:

  • Håller god ton på nätet och bemöter aldrig hat med hat
  • Använder nätet för att driva opinion inom sin fråga
  • Uppmuntrar till, stöttar, inspirerar eller bidrar till ett bättre samhällsklimat
  • Sänker sig aldrig till rasism, sexism, homofobi, förtal, hot eller trakasserier