in

Jämför mindre, eller jämför Zmart för att boosta självkänslan

zmarta annonssamarbete

ANNONSSAMARBETE. Zmarta är jämförelsetjänsten där folk kan jämföra lån, elavtal och försäkringar för att spara pengar, i deras nya reklamfilm blir vi dock uppmanade till att inte jämföra allt. Mer

Zmarta har tillsammans med reklambyrån Tillsammans Sthlm tagit fram en humoristisk reklamkampanj som uppmanar oss till att inte dras med i jämförelsehysterin, och att vissa saker helt enkelt är bättre om vi väljer att inte jämföra. Vi får i tre olika filmer följa olika karaktärer som jämför saker som kanske inte bör jämföras, är det exempelvis smart jämföra sina gamla relation med sin nya?


I första klippet jämför en man trauman, i det andra klippet jämför kvinna sin partner med sitt ex och det tredje och sista klippet jämför en förälder sitt barns begåvning med en annan. Det alla klipp har gemensamt är att jämförelserna stjälper mer än vad dom hjälper. Det har gjorts många undersökningar kring hur vårt välmående påverkas när vi blir jämförda med andra och varför vi är så måna om att jämföra andra människor med varandra.

Att jämföra kan få dig att må bättre

Ett flertal psykologiska forskningar har gjorts där man kopplat välmående till jämförelser, och varför vi känner ett behov av att jämföra oss med andra. Den amerikanske psykologen Leon Festinger började redan på 1950-talet med en social jämförelseteori, teorin som givetvis modifierats sedan dess kan förklaras på sätt att det är naturligt för oss som sociala individer skapa en egen identitet och jämföra oss själva med andra. Vi jämför oss i saker som bland anna uppföranden, färdigheter, framgångar och misslyckanden. Jämförelser väcker dock såklart inte enbart fram det negativa inom oss, jämförelser kan också ge en positiv självkänsla som lyfter upp en.  Och det är här kraften av jämförelser kommer in. För en jämförelsetjänst som Zmarta handlar det inte bara om att jämföra långivare eller försäkringar för att spara pengar, utan det handlar även om känslan tjänsten skapar. Genom att göra jämförelsen får kunden känna sig smart som sparar pengar, jämfört mot andra som inte tar chansen att spara pengar. Eller åtminstone slipper kunden mindrevärdeskänslor om alla i dens sociala närhet lyckas spara pengar genom att göra vettiga.

Det som boostar att vi jämför har givetvis med positiv självkänsla att göra, vi känner oss starka och stolta i det sociala. Och det är även här styrkan av att jämföra och jämförelser kommer in. Jämförelsesidan Zmarta handlar nämligen inte bara om att jämför försäkringar eller lån, den handlar också om den känsla som tjänsten skapar och tillför dess användare. Kunden känner sig smartare av valen den tar och jämförelserna den gör. Även om känslan av att spara pengar är underbar, så är känslan av en god självkänsla desto mer underbar. Så för att boosta självkänslan, jämför dina lån, dina elavtal och dina försäkringar hos Zmarta.