in

”Jag är här”-grundaren: ”Nu ser vi konsekvenserna av det jag varnat för varje dag”

manadens natangel mina dennert

ANNONS FRÅN MYSAFETY. I över tre år har journalisten och författaren Mina Dennert och ”Jag är här”, den ideella föreningen hon startade, hjälp till att ändra tonen i samhällsdebatten till det bättre. För sitt mycket viktiga arbete tilldelas ”Jag är här” nu utmärkelsen Månadens Nätängel av försäkringsbolaget mySafety samt Prins Carl Philips och Prinsessan Sofias stiftelse. Mer

  • Om Månadens Nätängel
  • Utmärkelsen Månadens Nätängel delas ut i av försäkringsbolaget MySafety och Prins Carl Philips och Prinsessan Sofias stiftelse.
  • Utmärkelsen Månadens Nätängel innebär även att man blir nominerad till Årets Nätängel.
  • Priset instiftades 2015 som en reaktion mot den allt hårdare tonen på nätet. Det syftar till att uppmärksamma alla de som motverkar näthat och bidrar till att göra nätet till en tryggare, trevligare och mer inspirerande plats.

Att utsättas för hat och hot på sociala medier har länge mötts med kommentaren ”lite får man tåla”. Men för tre år sedan satte Mina Dennert ner foten och skapade en motståndsrörelse som inspirerat hundratusentals personer att stå upp mot näthat och bekämpa det på ett civiliserat sätt. ”Jag är här” syftar till att inte sänka sig till hatarnas nivå i kommentarsfälten, utan att motarbetar dem med argument som framförs med saklighet och lugn. 

– Stort tack för att ni belyser vikten av att göra skillnad. Att det spelar roll hur vi uttrycker oss på nätet. Det spelar roll vad vi delar. Orden har betydelse! Jag startade #jagärhär för 3,5 år sedan, innan jag ens visste hur välorganiserat spridandet av hatet och desinformationen var. Nu ser vi konsekvenserna av det jag varnat för varje dag. Mina tankar går till den 17-åriga flickan som mördats av sin egen bror i Norge. Brodern är bara en av hur många som matas med dessa rasistiska budskap varje dag online. ”Det är bara ord. Det är bara på internet…” Men orden har betydelse. De får konsekvenser, säger Mina Dennert. 

”En nätängel vi beundrar djupt”

– Näthat är en av vår tids stora samhällsproblem som dagligen skrämmer individer till tystnad. Den attitydförändring ”Jag är här” lyckats med är att få fler att inse sitt eget ansvar i att reagera mot och stå upp när andra blir utsatta för hat och hot. Mina Dennert är en nätängel vi beundrar djupt, säger Susanna Salomon, PR-chef på mySafety Försäkringar. 

  • Hjälp mySafety Försäkringar att hitta fler nätänglar
  • Håller god ton på nätet och bemöter aldrig hat med hat
  • Använder nätet för att driva opinion inom sin fråga
  • Uppmuntrar till, stöttar, inspirerar eller bidrar till ett bättre samhällsklimat
  • Sänker sig aldrig till rasism, sexism, homofobi, förtal, hot eller trakasserier .

Vill du tipsa om en nätängel eller anmäla dig själv? Lägg upp en bild på sociala medier och använd hashtagen #månadensnätängel eller maila till [email protected].