in

Har du rätt skor på gymmet? Så vet du!

reebok

ANNONS FRÅN REEBOK. Löparskor, dansskor, träningsskor, spinningskor, terrängskor….ja, listan på skor för olika typer av träning är lång. Visste du att dina fötter kräver en speciell typ av sko även för några av de vanligaste övningarna på gymmet och under högintensiva pass? Mer

Du har köpt ett gymkort och faktiskt tagit dig till gymmet. Träningsbehån är på (och i rätt storlek), håret uppsatt, vattenflaskan påfylld och Spotify-listan med din bästa träningsmusik är redo att klickas igång. Men hur är det med fötterna, är de rätt utrustade för passet som du snart ska påbörja? 

Förmodligen inte. På dina fötter är det mycket möjligt att ett par gamla gympadojor du använt till helt andra ändamål sitter, eller kanske ett par löparskor. Och det räcker faktiskt inte för att hålla dina fötter skyddade och stabila under det träningspass du precis ska utföra. Om du, precis som många andra som tränar på gym eller går på klasser, håller på med så kallad HIIT-träning (högintensiv träning med intervaller), svingar kettlebells, hoppar på plintar och gör burpees, så behöver du ett par skor som är anpassade för just det ändamålet. Enligt Reebok, som är aktuella med sin senaste HIIT-sko, är det viktigt att vara noggrann med valet av skor för att undvika skador. 

–  I längden kan fel skoval leda till att man felbelastar sin kropp och sina leder. Tänk dig själv att du har tjockt dämpade löparskor och du lyfter en relativt tung skivstång, då är det svårt att stå stabilt utan att du tappar hållningen i fotleder, knän och rygg, säger Maria Bergehamn, produktansvarig på Reebok.

Vilken typ av misstag när det kommer till skoval kan ge upphov till den här typen av skador?

– Det absolut vanligaste är att man är för slarvig i sitt val och exempelvis tar en gammal utarbetad löparsko med torkad dämpning. Alternativt att man har köpt nya fina löparskor som är tänkt att använda till just löpning, men istället sliter man ut dem på klasser och ute i gymmet. Alla rörelser du gör grundar sig bokstavligen i fötterna, det kan man tänka på, säger Maria Bergehamn, produktansvarig på Reebok.

Vilken sko ska man välja för cirkel- och högintensiva pass?

Men vad ska man då ha för skor när om man tränar HIIT-träning? Det viktigaste är att skon är stabil och håller foten i ett fast grepp. Det är också bra om skon har ett förstärkt fotstöd och klarar av olika typer av övningar. Och det är precis en sådan träningssko som Reebok nu har tagit fram, allt för att du ska undvika skador och få ut det mesta möjliga av din träning. HIIT-träningsskon är framtagen för att passa alla former av högintensiv träning och är den första i sitt slag.

– Det är en tillräckligt dämpad gymsko med bra ventilerande och stabil ovandel. Den är väldigt lätt och otroligt skön att både gymma och köra pass i. Du kan även springa på bandet med den då framfoten är lätt dämpad. Framför allt har den en yttersula som gör det optimalt att röra sig åt alla håll, den greppar perfekt och ger fin markkontakt, säger Maria Bergehamn.

Om du är nybörjare på gymmet, eller bara inte särskilt insatt i just träningsskor, så kan det vara svårt att veta om HIIT-skorna är något för dig. Vi har därför tagit fram en checklista som du kan använda för att ta reda på om det här är ditt nästa köp eller inte. 

  • Du gör övningar som burpees, upphopp och kettlebellsvingar på gymmet eller går på högintensiva pass
  • Du brukar använda löparskor eller andra skor som inte är anpassade för den träning du håller på med
  • Du vill ha en snygg sko som samtidigt får dig att känna dig trygg och stabil under träningen

Stämmer det in på dig? Här kan du köpa de nya HIIT-skorna