in

Fick 125 000 kronor i skadestånd – tack vare facket

handel2
Bildkälla: Freepik

ANNONS FRÅN HANDELS. Sexuella trakasserier på arbetsplatsen, uppsagd på felaktiga grunder eller en önskan om fler timmar på kontraktet. Oavsett vad det gäller kan du som medlem i Handels räkna med att facket har din rygg. Vi delar med oss av 3 berättelser från fackmedlemmar! Mer

Så fick Coops anställda fler timmar på kontraktet

Att ständigt vara tillgänglig för jobb, att inte våga tacka nej när chefen ber en rycka in och att hela tiden jaga fler timmar får att få ihop till en skälig lön. Det är tyvärr många handelsanställda som kan känna igen sig i den här stressen – men behöver det verkligen vara på det här sättet?

Nej, det behöver det inte, och det är Stora Coop i Växjö ett levande bevis på. Förra året utsågs de till handelns bästa arbetsplats, tack vare fackklubbens arbete med att höja kontrakten.

– Här har vi en klubb som verkligen visat hur man genom facklig samverkan kan få till fler timmar på kontraktet så att fler kan leva på sin lön, berömde Handels ordförande Linda Palmetzhofer när hon delade ut priset, enligt Handelsnytt.

Nu har de anställda också större inflytande över sin arbetstid. När schemat för 2024 skulle läggas fick samtliga anställda, även vikarier, lämna in önskemål om ledighet och arbetstider, något som arbetsgivaren sedan tog hänsyn till vid schemaläggningen.

Känner du att du är på en arbetsplats där du är helt i händerna på din arbetsgivare? Så behöver det inte vara! Snacka ihop dig med dina kollegor, organisera er och bli medlemmar i Handels.

handels

Efter larm till Handels – Ica-handlare sparkades efter sexuella trakasserier

Men facket kan också stötta och hjälpa dig om din arbetsplats känns direkt hotfull. Under 2023 slog flera fackmedlemmar larm till Handels om att de utsatts för sexuella trakasserier av sin högste chef på en Ica-butik. Facket krävde att företagshälsovården skulle utreda arbetsmiljön, som slog fast att det fanns stora risker för otrygghet.

Det hela ledde till att chefen uteslöts från Icas ansvarsnämnd – och sparkades därmed från sin roll som Ica-handlare.

“Bakgrunden är mycket allvarliga arbetsmiljörelaterade problem. Förhandling pågår nu med handlare för att hitta den bästa lösningen för butiken framåt”, skriver Maria Elfvelin vid Icas presstjänst i ett mejl till Handelsnytt.

Blev uppsagd på felaktiga grunder – fick 125 000 i skadestånd

En varning på posten – sen fick hon sparken. 

– Det fanns inte heller någon chans för mig att förbättra mig på de punkter som chefen påpekat, berättar en tidigare anställd på Coop, som tog hjälp av facket när hon misstänkte att hon blev uppsagd på felaktiga grunder, för Handelsnytt.

Arbetsgivaren hävdade maskning, samarbetsproblem och bristande kundbemötande. Men Handels menade att anklagelserna istället bottnat i personliga motsättningar. Arbetsdomstolen gick på Handels linje – och slog fast att de anklagelser som riktats mot den tidigare anställda antingen saknade bevis eller inte var skäl nog för en uppsägning. 

Arbetsgivaren dömdes att betala 125 000 kronor i skadestånd, samt ersättning för utebliven lön. 

– Det kändes som en enorm lättnad. Det var verkligen som att alla bitar föll på plats. Nu kan jag äntligen få ett avslut på hela den här resan. Det jag berättade för facket stämde även enligt arbetsdomstolen. Det är nästan svårt att beskriva känslan, det var glädjetårar! säger hon i en intervju med Handelsnytt.

Som medlem i Handels kan du som butiksanställd alltid vända dig till facket om du behöver stöd, hjälp och råd. Kanske har du frågor om din lön, eller också behöver stöd inför ett jobbigt samtal med chefen? Facket hjälper dig med båda stora och små frågor – och kämpar för dina rättigheter och din trygghet på arbetsplatsen. Du behöver aldrig känna dig ensam mot en stor och mäktig arbetsgivare!