in

”Det är tröttsamt med de fegisar som försöker gömma sig bakom skärmens anonymitet”

ANNONSSAMARBETE. Frida Boisen och Robert Aschberg har under våren lett den tredje säsongen av Trolljägarna, ett TV-program som lyfter frågan om näthat genom att konfrontera förövarna. För sitt mycket viktiga arbete tilldelas de nu utmärkelsen Månadens Nätängel av försäkringsbolaget mySafety samt Prins Carl Philips och Prinsessan Sofias stiftelse. Mer

Med Månadens Nätängel vill mySafety, tillsammans med samarbetspartnern Prins Carl Philips och Prinsessan Sofias stiftelse, lyfta fler individer och organisationer som gör det där lilla extra under året. 

Journalisterna Frida Boisen och Robert Aschberg har nu utsetts till Månadens Nätängel mars 2019 med motiveringen:

Frida och Robert är en stark bidragande faktor till att fler svenskar fått upp ögonen för att näthat är ett samhällsproblem. Tillsammans arbetar de med stort mod för att sätta stopp för alla fega individer som gömmer sig bakom sina skärmar. 

  • Om priset Årets och månadens nätängel:
  •  Priset instiftades 2015 som en reaktion mot den allt hårdare tonen på nätet. Det syftar till att uppmärksamma alla de som motverkar näthat och bidrar till att göra nätet till en tryggare, trevligare och mer inspirerande plats– Jag är förstås både hedrad och glad att Roberts och mitt arbete med Trolljägarna nu uppmärksammas. Det känns så viktigt att få lyfta, synliggöra och granska hat och hot i sociala medier, en brottslighet som drabbar så många, säger Frida Boisen.

– Det är tröttsamt med de fegisar som försöker gömma sig bakom skärmens anonymitet. Det är sällan de vågar stå för sitt hat när de konfronteras med verkligheten och just därför så viktigt att vi alla vågar ifrågasätta och sätta ljuset på vad de gör, säger Robert Aschberg. 

Månadens nätängel mySafety
mySafetys vice VD PA Prabert, Frida Boisen och Robert Aschberg.


Susanna Salomon, PR-chef på mySafety Försäkringar, menar att Trolljägarnas arbete är viktigt för att det syftar till att göra nätet till en tryggare och bättre plats.

– Frida Boisen och Robert Aschberg förtjänar därför att hyllas för sitt viktiga arbete. I den bästa av världar hade Trolljägarna inte behövts, men vi vet att behovet är stort och hoppas därför på fler säsonger av TV-programmet, säger Susanna Salomon, PR-chef på mySafety Försäkringar. 

  • Kriterier för att kunna vinna Månadens Nätängel
  • Håller god ton på nätet och bemöter aldrig hat med hat
  • Använder nätet för att driva opinion inom sin fråga
  • Uppmuntrar till, stöttar, inspirerar eller bidrar till ett bättre samhällsklimat
  • Sänker sig aldrig till rasism, sexism, homofobi, förtal, hot eller trakasserier 

Hjälp mySafety Försäkringar att hitta fler nätänglar

Vill du tipsa om en nätängel eller anmäla dig själv? Lägg upp en bild på sociala medier och använd hashtagen #månadensnätängel eller maila till [email protected].