in

Därför är det värt att gå med i facket (trots att du har ont om pengar!)

facket
Bildkälla: Handels

ANNONS FRÅN HANDELS. Misstänker du att du tjänar för lite i lön? Var det längesen du fick en löneförhöjning och vill du ha fler timmar på ditt kontrakt? Du är inte ensam – och det finns en lösning på dina problem! Mer

Inflationen stiger, matpriserna rusar och många känner att de har allt mindre pengar att röra sig med varje månad. Att du som läsare ens skulle överväga ännu en utgift just nu känns därför väldigt långt bort. Men om vi säger att det är en utgift som du faktiskt kommer tjäna på rent ekonomiskt? Vi tänkte väl det!

För om du fortfarande inte är med i en fackförening är det dags att tänka om! Facket fungerar nämligen som som ett skyddsnät för dig som är anställd – och att vara medlem har stora fördelar för din plånbok. Visste du till exempel att:

 • Sverige inte har någon lagstiftning om minimilön? Det betyder att en arbetsgivare kan ge dig 20 kronor i timmen utan problem. 
 • Det inte heller finns någon lag om att din lön ska höjas varje år, vilket är minst sagt frustrerande när det känns som att exakt allt blir dyrare för varje dag som går. 

Men om du är medlem i facket, och om din arbetsplats har kollektivavtal, finns det några regler att förhålla sig till (och som verkligen gynnar din ekonomi!): 

 • Det finns ett golv för hur låg din lön får vara. 
 • Det finns också konkreta regler kring när du har rätt att tjäna ännu mer än så, till exempel om du har branschvana, har rätt till ob eller tar extra ansvar på jobbet (så allt hänger faktiskt inte på hur bra du är på att “visa framfötterna” och ställa krav på din arbetsgivare!). 
 • Dessutom har du rätt till löneförhöjning varje år – där höjningen kompenserar för stigande priser och ger extra pengar i plånboken! 
handels
Bildkälla: Handels

Så mycket tjänar du på att gå med i facket

Men vad händer om din arbetsplats inte har kollektivavtal, är det ens lönt att gå med i facket då eller är det helt kört? Vi lever inte i ett laglöst land, utan det finns faktiskt lagar som skyddar anställda. Till exempel har du rätt till semester, sjuklön och rast. Arbetsgivaren har också ett ansvar att se till att din arbetsmiljö är bra (både den fysiska och den psykiska!). Men det är viktigt att se till att dessa lagar följs, och därför är det extra viktigt att du som är på en arbetsplats utan kollektivavtal är med i facket. Via facket kan du få rådgivning, stöd och deras experter kan också hjälpa dig att föra diskussionen om kollektivavtal med din arbetsgivare. För det är såklart nästa steg – att du och dina jobbarkompisar ser till så att jobbet ansluter sig till avtalet. 

Och om din arbetsplats redan är ansluten till ett kollektivavtal, räcker det eller måste man ändå bli fackmedlem? Att ditt jobb har kollektivavtal är såklart ett steg i rätt riktning! Men det finns faktiskt viktiga skillnader mellan de som är medlemmar i facket och de som inte är det. Du som är medlem är automatisk starkare genom kollektivavtalet (vilket är väldigt bra!). Den som inte är det har inte samma möjlighet att kräva att få ut exempelvis den lön som följer avtalet. Har du och din arbetsgivare kommit överens om en lägre lön är det alltså den lönen som gäller. Även om arbetsgivaren då bryter mot kollektivavtalet behöver du som inte är medlem driva processen om avtalsbrott helt själv. Är du medlem i facket fixar facket det åt dig!

handels1
Bildkälla: Handels

Det finns olika fackföreningar beroende på vilken bransch du tillhör, och att gå med är inte gratis. Om du till exempel arbetar inom butik, skönhet, lager och e-handel ska du bli medlem i fackförbundet Handels, och där regleras din medlemsavgift efter hur mycket du tjänar (och om du jobbar deltid eller extra varannan helg så blir din avgift lägre). Om din månadslön ligger på 21 000 kronor kostar det strax under 400 kronor i månaden att vara medlem – en relativt liten summa med tanke på det du får:

 • De som är medlemmar i Handels har bättre genomsnittlig lön än de som inte är det (hela 5 000 kronor mer i månaden, enligt siffror från SCB).
 • Att lönen är högre beror bland annat på att Handels medlemmar har fler timmar på kontraktet – i genomsnitt 6 timmar mer är de som inte är medlemmar.
 • Du får bra rådgivning, stöd och förhandlingshjälp när det behövs (du står inte ensam mot en mäktig arbetsgivare!).
 • Du får en bra hemförsäkring och flera andra försäkringar till ett värde av nästan 500 kronor (om du redan idag har dessa försäkringar har du alltså redan tjänat in medlemsavgiften genom att säga upp dessa!).
 • Du får ta del av erbjudanden och rabatter inom resor, hotell och konserter, så att du kan njuta av livet utanför jobbet. 
 • Du kan söka stipendium för att åka på semester (!) eller genomföra ett kulturellt projekt. 
handels nyknapp