in

Är 2019 året du byter karriär? 4 tips som peppar

Yrkeshogskolan dragarbild glad kvinna

Att ta steget till att byta eller välja karriär är inte helt lätt. Det kräver ofta både social och ekonomisk ansträngning, men är oftast så värt det! Mer

Inte hittat helt rätt i yrkeslivet eller en utbildning som faktiskt ger ett jobb när du är klar? Låt 2019 bli året då du hoppar rakt in i din nya framtid. Här är anledningarna som får dig att våga ta steget:

 1. Det finns ingen rätt ålder …
  Att vara nyfiken har ingen åldersgräns! Efter en viss ålder tänker många att det är för sent att börja på en ny utbildning eller byta karriär. Men sanningen är att det inte finns någon rätt ålder för ett karriärsbyte. Många arbetsgivare föredrar till och med att anställa personer som hunnit arbeta ett par år och skaffat sig erfarenhet – i livet och på arbetsmarknaden.

  Kvinna med dator och anteckningsblock
  För- och nackdelar med att börja om … På Yrkeshögskolan finns utbildningar inom bygg och fastighet, data och IT, djurvård och lantbruk, teknik och tillverkning, hälso- och sjukvård med mera.
 2. Dina egenskaper kan vara eftertraktade på oväntade platser
  Är du kreativ, noggrann och har förmågan att tänka i flera steg? Du kanske inte tänker på att dessa egenskaper är eftertraktade i exempelvis byggsektorn. Ibland fastnar vi i våra egna och omgivningens förutfattade meningar om att vissa yrken passar bättre för tjejer. Kanske finns ditt drömyrke inom inom bygg och industri eller teknik och IT?

  Kvinna vid ritbord.
  Älskar du att jobba kreativt och självständigt? Inom industri, bygg – och fastighetssektorn finns många arbetstillfällen som spås vara framtidsyrken.
 3. Du kommer hitta motivation och balans
  Att våga stanna upp och ifrågasätta sina val och mål kan vara svårt och vissa gör det för sent eller aldrig. De som regelbundet zoomar in, reflekterar och göra aktiva val mår bättre på alla plan och känner sig mer happy med livet – och inte bara som ett bricka i ett spel.

  Kvinna med kafffemugg
  Att ta ansvar för sin framtid ger en känsla av kontroll och harmoni. Och peppen av att göra något som känns meningsfullt för just dig slår allt!
 4. Du skaffar unik kompetens
  Ta dig tid och fundera över din erfarenhet, dina styrkor och vad som är viktigast för dig. Läs sedan på om dina alternativ på arbetsmarknaden. Skaffa dig specialkompetens och gör dig oumbärlig: Energispecialist, byggledare, anläggningsdykare eller kanske djurvårdare? De flesta yrkesutbildningar är 1-2 år. Du är inte långt ifrån ditt drömjobb!

  Kvinna med bygghjälm.
  Hur coolt vore det inte att vara med och lägga grunden för framtida bostads- och infrastrukturssatsningar?

Det här är Yrkeshögskolan

Yrkeshögskolans utbildningar är matchade efter arbetslivets behov och finns inom många olika branscher och över hela landet. Här kan du läsa mer om de olika utbildningarna.