in

7 varningstecken du ska hålla koll på när det gäller din mens

mens varningstecken
Bildkälla: Unsplash

ANNONS FÖR LIBRESSE. Klumpar i blodet, en ovanligt lång eller kort mens eller illamående? Vi reder ut vad som är normalt och inte, och vilka varningstecken du bör hålla koll på. Mer

Att bli orolig när mensen inte beter sig som vanligt är inte konstigt, men ofta finns det ingen anledning till huvudbry. Klumpar, brunt blod och olika lång mens är oftast helt normalt – men hur vet man när det är dags att höra av sig till en gynekolog?

1. Du blöder mer än vanligt vid mens

Alla blöder olika mycket och för vissa är mer kraftiga blödningar normen, men det är skillnad på mycket och för mycket. Generellt sett blöder man mellan 20 till 80 millimeter blod, alltså knappt en deciliter som mest. Det är inte ovanligt att man har perioder då blödningarna är mer kraftiga, och de dagarna finns det några saker som är bra att tänka på.

– Det viktiga är att man äter ordentligt, sover ordentligt och äter järnrik kost, såsom spenat, persilja, jordgubbar, bönor, blodpudding och leverpastej, säger barnmorskan Amelie Jensnäs Joäng.

Men hur vet man hur mycket som är för mycket? Några tecken kan vara att du blöder mer än sju dagar, att det är klumpar i blodet och att du blöder igenom dina skydd. Då bör du kontakta en gynekolog eller vårdcentral. 

Rosa menstrosor för riklig mens

Om du har riklig mens är menstrosor anpassade för mycket blödningar ett bra alternativ. Menstrosorna absorberar blodet, motverkar dålig lukt och de flesta kan användas upp till tolv timmar. Efter det är det bara att tvätta trosorna, sedan går de bra att återanvända. Det här är alltså ett väldigt hållbart alternativ!

Den här rosa modellen med hög midja ger både stöd och skydd, och passar perfekt för de dagar då du har rikligare mens. Med rabattkoden TryME20 får du 20 procent på ett köp i Libresses webshop

Här kan du läsa mer om produkten.

menstrosa höga rosa 1

Klicka här för att komma till produkten.

2. Ovanligt lite blod vid mens

Att blöda lite under sin mens kan kännas som en seger på flera sätt (mindre mensvärk, mindre pengar på mensskydd osv.), men om du inte blöder tillräckligt kan det också vara oroande.

– Det kan bero på ens livssituation, stora förändringar i vardagen, stress, separation och sorg, säger Amelie. 

Det kan även ha med vikt att göra (om du är underviktig kan det påverka din mens), p-piller och hur ofta du tränar. Så se över hur din livssituation ser ut! Att däremot blöda mer vissa dagar och mindre andra dagar är helt normalt. 

Lila bomullstrosor för lite mens

Glöm inte att anpassa ditt mensskydd efter dina behov! De här supermjuka, lila menstrosorna är tillverkade av ekologiskt bomull och som gjorda för dagar då du blöder lite mindre. Finns även i färgerna svart och alpin frost. Med rabattkoden TryME20 får du 20 procent på ett köp i Libresses webshop

Här kan du läsa mer om produkten.

Menstrosa lila 1 1

Klicka här för att komma till produkten.

3. Du har en hemsk mensvärk och/eller har annan fysisk sjukdom som ger som feber, illamående och kräkningar vid mens

Att ha mensvärk är normalt för många men din kropp säger ifrån om det blir för mycket att hantera. Prostaglandiner är ett hormonliknande ämne som produceras i livmodern och är roten till all mensvärk och de symtom som är liknande. Antingen överproducerar din kropp prostaglandiner eller så är du känslig för det. 

Det rekommenderas att ta en värktablett om du har jobbig mensvärk, som du säkert redan vet, men om det inte hjälper – ring vårdcentralen! Kraftig mensvärk eller illamående vid mens kan vara tecken på endometrios.

Menstrosor i flerpack

De dagar som mensvärken är som värst är det A och O att ha ett bekvämt mensskydd, som andas och som inte skaver mot huden. Det är såklart väldigt individuellt vad man själv tycker är bekvämt, men det finns en anledning till att menstrosor blir allt mer populära – när det kommer till den här punkten är de nämligen oslagbara. 

Har du testat menstrosor förut och vet med säkerhet att du gillar dem? Då är det smart att investera i ett flerpack. Den här svarta hipstertrosan i bomull är ett säkert kort, och ett flerpack innehåller tre stycken. Precis som med andra menstrosor från Libresse kan du välja hur kraftigt skydd du vill att trosorna ska ge. Med rabattkoden TryME20 får du 20 procent på ett köp i Libresses webshop

Här kan du läsa mer om produkten.

menstrosa flerpack 1

Klicka här för att komma till produkten.  

4. Du har mellanblödningar

Får du en blödning när du egentligen inte alls ska ha mens? Att blöda lite dagarna precis före och efter mensen, eller att blöda lite vid ägglossning, är vanligt och beror oftast inte på att något är fel. Men det finns några saker att vara uppmärksam på!

– Så kallade samlagsblödningar ska man alltid kolla upp, säger Amelie Jensnäs Joäng.

Det är alltså blödningar som sker efter ett samlag, och dessa kan bero på cellförändringar (vilka i sig kan vara ofarliga, men något du bör kolla upp!). Mellanblödningar kan också vara ett symtom på klamydia, och då är det såklart viktigt att du får hjälp med det.

5. Du har oregelbunden mens

Mens är ofta väldigt oförutsägbar och tycker om att dyka upp lite när den vill. Det är normalt att alltid ha sen eller tidig mens. 

– Under de första åren är det vanligt att mensen är oregelbunden, säger Amelie Jensnäs Joäng.

Men det är inte normalt när det blir ett riktigt gissningsspel om när din mens ska komma. Det kan bero på stress, att man varit sjuk eller viktförändringar. 

Sök dig till en vårdcentral eller gynekolog om du haft oregelbunden mens under flera månader, om din mens uteblivit (och du vet att du inte är gravid eller kommit i klimakteriet) eller om du har oregelbunden mens och har försökt bli gravid i flera månader. 

Menstrosa för första mensen

Mjuka och bekväma menstrosor som passar för mensens första år. Med ett flerpack har du alltid ett extra par redo när du behöver, när mensen är oregelbunden och ibland kommer som en överraskning. Med rabattkoden TryME20 får du 20 procent på ett köp i Libresses webshop

Här kan du läsa mer om produkten.

menstrosa teens 2

Klicka här för att komma till produkten.

6. Du får inte mens på några månader

Stress, hormonell förändring, graviditet och undervikt är fyra troliga orsaker till att du inte får din mens.

 – Om det är en större förändring som skett kan det vara så mensen uteblir helt, och då får man ingen ägglossning, säger Amelie Jensnäs Joäng.

Ta en tripp till gynekologen för att vara säker på att allt står rätt till.

7. Du blöder klumpar och koagulerad mens 

Klumpar är för det mesta normalt att få i sin mens, det handlar om att bitar av slemhinnan kommer ut på en gång. Men om du börjar få större blodklumpar mer ofta kan det betyda att allt inte står rätt till. Om du upplever det är det bra att gå till en gynekolog för att kolla så allt är normalt.

Har du fler funderingar kring din mens? Här kan du kontakta Libresses barnmorska direkt.