in

3 tidiga tecken på graviditet

17 kopia

ANNONS FÖR ADDEIRA. Funderar du på om du är gravid? Vi listar 3 tidiga tecken (och tipsar om det nya graviditetstestet SaliStick som revolutionerar marknaden med sin nya och innovativa metod!). Mer

Även om det kan finnas en rad olika anledningar till varför mensen är sen eller uteblir, är det för många ett tydligt tecken på graviditet. Kanske har du försökt skaffa barn ett tag, eller också blir väntan på mensen outhärdlig just för att du helst av allt inte vill vara gravid. 

Det säkraste sättet att få reda på svaret är såklart att ta ett graviditetstest (mer om det längre ner!) men det finns faktiskt några andra tidiga tecken på att du kan vara gravid. Vi listar 3 av dem. 

1. Dina bröst ömmar och spänner

Att brösten ömmar i perioder är inte ovanligt, du kanske känner att de spänner lite extra när du har ägglossning eller mens? Men det kan faktiskt också vara ett tecken på att du är gravid. För att lindra smärtan är ett tips att använda en bekväm bh, till exempel en sport-bh. Om du har ont under natten kan det vara en bra idé att sova med den på.

2. Du är känslig för vissa lukter

Reagerar du helt plötsligt starkt på lukter som du tidigare inte lagt märke till? Du kanske upplever att vissa dofter är mer intensiva än förut, eller också tyckte du att något som du brukade gilla att lukta på plötsligt inte alls doftar särskilt gott? Det här kan vara ett tecken på graviditet.

– Man kan få ett kraftigare luktsinne eller att det kan ändras hur man upplever lukter. Man kan också ha ett sug efter vissa saker, och äta sånt som man vanligtvis inte är sugen på, säger Kristina Gemzell Danielsson, professor och överläkare i gynekologi. 

3. Du känner dig illamående (framför allt på morgonen!)

Det här tidiga graviditetstecknet känner du säkert till! Att må illa av vissa lukter, vissa tider på dygnet eller när du inte har ätit ordentligt är ett tidigt tecken.

Tyvärr finns det inget som med säkerhet hjälper mot gravidtetsillamående, utan här gäller det att testa sig fram och se vad som funkar för just dig. Det kan hjälpa att undvika stress, att äta lite men ofta och att äta något litet innan du stiger upp på morgonen. 

– Det finns en del som måste börja dagen med att knapra på en skorpa eller något redan innan de kommer upp ur sängen, säger Kristina Gemzell Danielsson.

Illamåendet brukar gå över i vecka 20, och det kan vara bra att komma ihåg att även om det är jobbigt att må illa och kräkas, så är det inget som är skadligt för bebisen. Om situationen blir svår att hantera kan du kontakta din barnmorska för råd och eventuell behandling.

Världens första salivbaserade graviditetstest

SaliStick är världens första graviditetstest som tas genom saliv, du slipper alltså krånglet med att kissa på en sticka! Men hur funkar SaliStick egentligen? Jo, när du är gravid producerar din kropp hormonet hCG, och med en unik teknik som detekterar detta hormon i ditt saliv ger SaliStick dig ett snabbt och säkert resultat.

3 kopia 1


Graviditetstest med urin ska tas direkt på morgonen för säkrast resultat. SaliStick möjliggör testning så tidigt som en dag efter utebliven menstruation med en tillförlitlighet på 95% – och du slipper besöka en toalett!

– Man kan göra det när som helst på dygnet, vilket är en stor skillnad. Vissa kan ha svårt att kissa på befallning eller när man blir stressad, så det här kan göra det enklare på många sätt, säger Kristina Gemzell Danielsson.

En annan fördel är att du lättare kan dela ögonblicket med din partner, en familjemedlem eller vän – eftersom SaliStick gör det möjligt att testa för graviditet var som helst, när som helst. Köp Addeira SaliStick Graviditetstest saliv på apotea.se

393A1969 kopia

Vad händer efter graviditetstestet?

Får du ett negativt resultat, men hade önskat ett positivt? Det kan vara frustrerande att gå runt och vänta på det där plusset. 

– Det är lättare sagt än gjort, men det bästa är om man kan undvika stress. Men det är jättesvårt att göra det om man längtar efter något väldigt starkt. Det är normalt att det kan dröja lite. 

Om du försökt bli gravid i minst ett år utan resultat kan du vända dig till din vårdcentral, en gynekologisk mottagning, en kvinnoklinik eller en infertilitetsklinik på ett sjukhus för att få hjälp. 

Om det istället visar sig att du är gravid, och vill fortsätta vara det, ska du kontakta en barnmorskemottagning för att skriva in dig. Det finns massor av sätt att förbereda sig för en graviditet, och flera saker kan du faktiskt börja med redan innan du blir gravid!

– Ät folsyra, sluta rök, drick inte alkohol, motionera, ät balanserat och lev hälsosamt. Det är alltid viktigt, men extra viktigt om man vill bli gravid. 

Och för de som får ett plus på stickan, men som inte vill vara gravida. Vad ska de göra?

– Då har vi det så bra i Sverige, man får själv bestämma över sin egen kropp och över sitt liv. Vill man inte vara gravid ska man kontakta en abortmottagning, som finns överallt i landet. Där kan man få råd om man behöver det, och hjälp om man väljer att göra en abort.