in

Så många tusenlappar kan du tjäna på att gå med i facket

Handels
Bildkälla: Freepik

ANNONS FRÅN HANDELS. Att gå med i facket kan kännas som en dyr utgift, men det är faktiskt precis tvärtom. Statistik visar att de som är anslutna till ett fackförbund plockar ut mer i lön än de som inte är det. Mer

Att vara med i ett fackförbund bidrar inte bara till bättre arbetsvillkor – det kan också ge dig mer pengar i plånboken. Vi listar några ekonomiska fördelar med att bli medlem i Handels, fackförbundet för de som är anställda inom handeln.

5 000 kronor mer i lön – varje månad

5 000 kronor. Det är så mycket mer Handels medlemmar tjänar i genomsnitt varje månad, jämfört med de som inte är medlemmar, visar siffror från SCB. Löneskillnaden beror främst på att fackmedlemmarna har fler timmar på kontraktet (i genomsnitt 6 timmar mer än andra).

Är din arbetsplats ansluten till kollektivavtal har du dessutom rätt till löneförhöjning varje år. Dessutom har Handels medlemmar i genomsnitt 500 kronor mer i ob-ersättning varje månad –  deras avtal ger nämligen en av de bästa ersättningarna när du jobbar obekväma arbetstider, såsom kvällar och helger. 

Men det finns fler ekonomiska fördelar, till exempel får du en bra hemförsäkring och flera andra försäkringar (till ett värde av nära 500 kronor!) via ditt medlemskap. Du kan alltså snabbt tjäna in medlemsavgiften genom att säga upp de försäkringar du har idag, och istället nyttja försäkringarna du får via Handels.

Som en bonus kommer också ditt medlemskap med en rad erbjudande och rabatter inom, resor, träning (till exempel 20 procent på Actic!), hotell och konserter. Du kan också söka stipendium för kulturella projekt – eller för att åka på semester.

Vad kostar det att gå med i Handels?

Att bli medlem kostar olika beroende på vad du tjänar. Men om du har en månadslön på 20 000 kronor kostar det strax under 400 kronor i månaden (avgiften baseras på din lön, så har du en lägre lön är även medlemsavgiften lägre). En relativt liten summa med tanke på vad du får!

Förutom de ekonomiska fördelarna kan du få råd, stöd, gällande frågor som rör lön, schemaläggning och arbetsmiljö. Du kan också få förhandlingshjälp av Handels experter – för att se till så att arbetsgivaren håller sin del av kollektivavtalet (om arbetsgivaren inte är ansluten till kollektivavtal är det en bra ände att börja i. Gå ihop med dina kollegor och se till så att arbetsplatsen ansluter sig!).

Och glöm inte att även gå med i A-kassan! Det är ett bra skyddsnät om du någon gång står utan jobb. Handels A-kassa kostar 165 kronor i månaden, och om du blir arbetslös kan du få upp till 80 procent av din lön. Här kan du läsa mer om det.