Höjda straff för de som säljer, men vård istället för fängelse för de som är fast i ett missbruk – så vill Centerpartiets EU-kandidat Emma Wiesner förändra narkotikapolitiken.
Emma Wiesner (C): missbrukare ska få vård – inte fängelse
På flera håll i Europa är narkotikapolitiken på väg i en mer liberala riktning. Nyligen legaliserades cannabis i Tyskland och flera länder har sedan tidigare avkriminaliserat narkotikabruk. Men för Centerpartiet är hårdare straff för de som smugglar och säljer en avgörande fråga när det gäller narkotikapolitiken, menar Emma Wiesner, som är partiets kandidat i EU-valet.
– De kriminella gängen skor sig på narkotikasmuggling och utsatta människor i missbruk, det måste bli ett slut på det.
Varje år smugglas det in 100 – 150 ton narkotika i Sverige, enligt grova beräkningar. Men långt ifrån allt stoppas i tullen. 2023 lyckades man hindra 11 ton från att smugglas vidare, vilket är en ökning från tidigare år – men långt ifrån tillräckligt, enligt Wiesner.
– Sverige har fått kritik från EU-kommissionen för att säkerheten i våra hamnar är för dålig. Vi måste se till att mindre narkotika kommer in i landet.
Emma Wiesner menar att EU och den gemensamma tullunionen kan bli en viktig spelare för svensk narkotikapolitik.
– De ska få mer pengar, det arbetet måste stärkas.
Missbrukare som döms för brott ska få vård – inte fängelse
Samtidigt, menar Emma, måste de som är fast i missbruk få rätt vård.
– En restriktiv narkotikapolitik måste kombineras med vårdinsatser som sprututbyte och läkemedelsbehandling.
För missbrukare som döms för narkotikabrott ska vård som påföljd vara att föredra.
– Och sjukvården måste ta över ansvaret. Det kan inte vara så att polis och socialtjänst ska lösa det här, det handlar om vård!
I debatten om narkotikadödlighet lyfts ofta avkiminsaliseringen som ett sätt att minska stigma och hjälpa folk att våga söka vård utan att oroa sig för polisen. En sådan lösning är inte aktuell för Wiesner och Centerpartiet. Men, menar Emma Wiesner, det skulle behöva göras en stor utredning av den svenska narkotikapolitiken.
– Vi löser inte de här problemen med att legalisera eller göra andra enskilda insatser. Det här handlar om att lägga ett pussel, och vi behöver både utreda hur det ser ut i Sverige och samla på oss kunskap från andra länder.
Men det går inte heller att helt förlita sig på att något som funkar i ett land skulle funka bra i ett annat.
– Jag tänker att det varierar från land till land, dess kultur och människors attityder, även historia kan spela roll, säger Emma Wiesner, apropå att Tyskland nyligen legaliserat cannabis.
Hon fortsätter:
– Det är för tidigt att dra slutsatser från dem, men i Spanien och Portugal har cannabis varit lagligt länge och där ser vi att utvecklingen skiljer sig mellan de två länderna. I Spanien har den narkotikarelaterade brottsligheten ökat medan den har minskat i Portugal. Det visar hur komplext det här är.
Wiesner: Därför är legalisering en dålig idé
Ser du några fördelar med legalisering?
– Nej, narkotikamissbruk är en så stor orsak till missbruk och dödsfall.
– Man ser också tecken på att det finns en progression, alltså att de som börjar bruka cannabis går över till tyngre droger sen. Det finns inga belägg för att det har att göra med cannabisens påverkan i sig, men det finns en statistisk progression som kan bero på till exempel sociala faktorer. Det blir en inkörsport, helt enkelt.
Hur mycket ska EU lägga sig i enskilda länders narkotikapolitik?
– Så lite som möjligt. Det är otroligt viktigt att alla EU-länder får styra över sin egen socialpolitik, där ju narkotikapolitiken hör hemma.
Kampanjade med armband utanför Taylor Swift-konsert
När jag ändå har dig på tråden så måste vi ju prata om Taylor Swift. Du delade ut vänskapsarmband med “Kryssa Emma Wiesner” utanför Friends i samband med att Swift spelade. Hur kommer det sig?
– Jag kampanjade utanför Mello, det var ett lättsamt sätt att få möjlighet att prata med folk om EU-valet. Så då tänkte jag att till Taylor Switfs spelningar kommer massor av personer.
Emma Wiesner och hennes kollegor pärlade över 200 så kallade “friendship braclets” för att dela ut till konsertbesökare. Men dagarna efter konserterna uppstod förvirring bland turister som flugit till Sverige för att se sin idol. Vad betyder “Kryssa Emma Wiesner”, undrade en av dem och la upp en bild på sitt armband i en facebook-grupp för fans.
Ser du något problem med att flickor går runt med politiska armband som de inte vet är just politiska?
– Vi var väldigt tydliga med vilka vi var och vad vi gör när vi delade ut dem, och vi hade partitröjor och flaggor på oss. De som har frågor om armbanden har förmodligen fått dem av någon annan, det är ju så man gör – man byter armband med varandra.
– Det fanns inte heller några starka politiska budskap på dem, det mest politiska var att man ska kryssa mig. På andra stod det EU-val 9 juni, eller bara Centerpartiet, till exempel.