in

Portvin: allt som du behöver veta om det söta starkvinet från Portugal

Portvin temperatur pris och smak
Bild: Beatrice Lindfors & Maksym Kaharlytskyi/Unsplash

Det portugiska vinet portvin är ett sött starkvin som man hittar på Systembolaget. Men vilka portvin är det som finns egentligen och vad passar att äta till? Här är allt som du behöver veta! Mer

koplankar 1024x37 1

Portvin är ett sött starkvin, oftast rött, som man gärna dricker till desserter eller till ostar. Här kommer vår stora guide till portvin, vilka portvin som vinns och hur du dricker det på bästa sätt (den rätta temperaturen, tillbehören och de finaste glasen).

I vår guide svarar vi på frågorna:

Snabbfakta om portvin:

Alkoholhalt: vanligtvis omkring 20 procent.
Pris: priset på portvin beror på vilken sort du köper, på Systembolaget kan du hitta en flaska från 72 kronor till riktiga dyrgripar närmare tusenlappen.
Smak: alkoholstarkt och sött, men det finns även torrare varianter.

Var kommer Portvin från?

Portvinet kommer från Dourodalen och hamnstaden Porto i norra Portugal, därav namnet ”port” (som betyder hamn på portugisiska). Portvin är ett av landets mest kända viner och kännetecknas av att vara sött och starkt (alkoholhalten brukar ligga på omkring tjugo procent). Portvinet har en ursprungsklassificering, vilket betyder att för att ett vin måste ha producerats i Dourodalen för att det ska kunna kalla sig för portvin. Det här lagliga skyddet har portvinet haft sedan 1756.

Vad kallas portvin i Sverige?
Bild: Maksym Kaharlytskyi/Unsplash

Olika portvinstyper

Portvin delas in i olika kategorier beroende på hur vinet har lagrats (flaska eller fat), hur länge det lagrats och kvaliteten på vinet. Portvin delas vanligtvis in i tre kategorier: ruby, tawny och vitt. I kategorin för ruby infaller bland annat vintage port och late bottle vintage. Det finns över 50 olika variationer av portvin, några vanliga sorter är:

  • Vitt portvin
  • Ruby port
  • Ruby reserve
  • Vintage port (Classic vintage och Vintage port single quinta)
  • Late bottled vintage (LBV)
  • Tawny (fine Tawny och lagrad Tawny)
  • Crusted port
  • Roséport

Vitt portvin

Lagring: vitt portvin släpps ofta 18 månader efter skörd men det finns även lagrade varianter
Färg: likt vitt vin har den en guldig/gul färg
Smak: från torrt till sött

Vitt portvin kan vara sött eller torrt och produceras av gröna portvinsdruvor. Det här portvinet är inte så vanligt utanför Portugal. Av vitt portvin kan man bland annat göra drinken port tonic.

Ruby port

Lagring: lagras ofta mellan två till tre år
Färg: rubinröd (vinet är döpt efter sin färg)
Smak: fruktig och söt

Ruby lagras ofta på flaska och har en mörk, rubinröd färg. Ruby är den enklaste typen av portvin och har en fruktig och söt smak. Vinet behöver varken lagras eller dekanteras.

Ruby Reserve

Lagring: kan lagras upp till fem år
Färg: rubinröd fast med mer djup än ruby port
Smak: fruktigt och söt, djupare smak än Ruby port

Det här portvinet är på ett ungefär samma vin som Ruby port, med skillnaden att den kan lagras längre och har mer djup i smaken.

Vintage Port

Vintage port är eftertraktade portvin av högsta kvalitet och kan delas in i kategorierna Classic vintage och Vintage port single quinta.

Classic vintage

Det här är portvin av den högsta kvaliteten! Det görs inte varje år, utan man deklarerar bara under de bästa årgångarna (vilket enbart sker omkring tre gånger per decennium) och står för omkring 2% av produktionen av portvin. Vinet kan lagras mellan 20 till 40 år men kan ibland till och med lagras längre än så. Vinet kommer att behöva dekanteras innan det dricks, då fällningar bildas i flaskan under lagringen.

Vintage port single quinta

Det här portvinet görs oftast av druvorna från de sämre årgångarna från enskilda vingårdar, men trots det är portvinet av hög kvalitet och har stor potential för lagring. Även detta portvin behöver dekanteras för att få bort fällning innan man dricker det.

Late bottled vintage (LBV)

Ett Late bottled vintage-portvin lagras mellan fyra till sex år på fat och druvorna till vinet kommer från endast en årgång.

Tawny port

Lagring: Tawny finns i årgångarna 10, 20, 30 och 40 år
Färg: Tawny lagras i trätunnor och får en mer orange/brun färg ju längre den lagras
Smak: En yngre Tawny har fruktiga aromer medan en äldre får toner av nötter och bränt socker

Man kan dela in Tawny portviner i två kategorier: fine Tawny och lagrad Tawny (aged Tawny). Fine Tawny är ett enklare portvin som ofta är gjord av en blandning mellan olika viner. För en lagrad Tawny använder man mer koncentrerade viner och lagrar den i flera år i stora ekfat. Lagrad Tawny innehåller portvin i flera årgångar, mellan 10 till 40 år gamla. Åldern som sedan skrivs på flaskan är en snittålder mellan vinerna. För att ett portvin ska få kalla sig Tawny måste det ha lagrats i minst sju år.

Roséport

Roséport är vanligt i Portugal och har en liknande tillverkningsprocess som rosévin.

Lite överkurs för den vinintresserade: Beroende på hur stor roll syret har i processen av att göra portvinet delas de in i olika stilar. Primärfruktiga stilar är lagrade reduktivit (alltså utan syretillförsel) och här ingår ruby, crusted, vintage port, vintage port single quinta och late bottled vintage (LBV). För dessa stilar använder man sig av ståltankar och ekfat. För portvin som lagras oxidativt (i kontakt med syre) ingår tawny, för tillverkningen av dessa använder man stora ekfat som kallas pipers.

typer av portvin och dess temperatur

Omkring 80 druvsorter i portvin

Portvin innehåller flera olika druvsorter. I Douro odlas omkring 80 olika sorters druvor, men det är de viktigaste druvorna som det planteras mest av och som dominerar i vingårdarna. Röda portviner produceras av blå portvinsdruvor och vita portviner produceras av gröna portvinsdruvor. Portvin brukar produceras av en blandning av följande druvsorter:

Druvor till röda portviner

  • Touriga Nacional
  • Touriga Franca
  • Tinta Roriz (Tempranillo)
  • Tinta Barocca
  • Tinto Cão
  • Tinta Amarela
  • Sousão

Druvor till vita portviner

  • Gouveio
  • Malvasia
  • Viosinho
  • Donzelinho Branco
  • Esgana-Cão
  • Rabigato
vilka druvor och vilken temperatur serveras portvin
Bild: Maja Petric/Unsplash

Vilka glas dricker man portvin i?

Vilket glas ska man använda till portvin och hur mycket portvin ska det vara i glaset? Jo, portvin dricker man ur portvinglas eller starkvinsglas. Dessa glas är mindre än vanliga vinglas och en bra volym för portvin är mellan 10 till 25 centiliter.

Portvinglas i 2-pack från Riedel

De perfekta glasen för portvinälskaren! Glasen rymmer 24 centiliter och är speciellt tillverkat för just portvin. Glasets kupa ger aromerna i portvinet en chans att utvecklas.

Läs mer om produkten här (länk till Nordic Nest).

portvin starkvin glas

Riedel Vinum Portvinglas 2-pack från Riedel. Klicka på bilden för att komma direkt till produkten (länk till Nordic Nest).

Brännvinsglas från Rosendahl

Ta ett glas portvin som en härlig aperitifen innan middagen. De här vackra tulpanformade brännvinsglasen kommer i 2-pack och rymmer 24 centiliter.

Läs mer om produkten här (länk till Homeroom).

portvin typer och glas

Brännvinsglas GC, 24 cl 2 st från Rosendahl. Klicka på bilden för att komma direkt till produkten (länk till Homeroom).

Lyxigt glas för det finaste portvinet från Riedel

Ett vackert vinglas som är anpassat för starkvin som portvin. Glaset har långsmal kupa och rymmer 25 centiliter.

Läs mer om produkten här (länk till Nordic Nest).

portvin glas och pa engelska port wine glass

Sommeliers Vintage Port från Riedel. Klicka på bilden för att komma direkt till produkten (länk till Nordic Nest).

När, hur och till vad dricker man portvin?

Beroende på vilket portvin du ska servera är förberedelserna olika. Vitt portvin, roséport och Tawny port serveras svalt, trots att portvin traditionellt sett serveras mellan 15-20 grader. Om du ska servera ett Vintage port är det en bra idé att ställa den upprätt i några dagar innan du öppnar flaskan så att fällningen får tid att falla ner till botten innan du dekanterar den. Beroende på vilket portvin du köpt håller flaskan omkring en till sex veckor från att den öppnats.

Vilken temperatur ska portvinet ha?

  • Roséport: ska serveras iskallt, omkring 6 grader.
  • Vitt portvin: ska serveras kallt, mellan 10-12 grader.
  • Tawny port: ska serveras kallt, mellan 14-16 grader.
  • Ruby port: ska serveras något kallt, mellan 16-18 grader.

Vad passar att äta till portvin?

Para ihop de söta smakerna av portvin med salta tillbehör, eller matcha portvinets sötma med sötsaker i ätbara former. Glass, sorbet och choklad är alltid bra val till portvin, men det är även:

Till vitt portvin och roséport passar:

  • Saltade potatischips
  • Oliver
  • Chark
  • Passar också bra som en aperitif eller att blanda med tonic

Till Tawny port passar:

  • Knäckiga desserter som äppelpaj
  • Hårdostar
  • Grönmögelost
  • Rostade mandlar
  • Crème brûlée
  • Skinka
  • Julgodis och knäck

Till portviner som har mer fruktig karaktär, som Ruby, Vintage port och LBV passar:

  • Mörk choklad och bär
  • Blåbärspaj
  • Smakrika ostar som grönmögelostar

Vill du veta mer om hur portvin tillverkas? Kolla in den här videon:

Vad är portvin gjort av?

För att göra portvin tillsätter man en 77-procentig druvsprit under jäsningsprocessen, vilket gör att jäsningen stannar. Resultatet blir ett starkvin med söt smak och en alkoholhalt på omkring 20 procent.

Vad är det för skillnad på portvin och sherry?

Till skillnad från portvin där druvspriten tillförs innan jäsningsprocessen stannat av, tillsätts druvspriten i sherry först efter att jäsningen är klar. Vilket innebär att sherryn får en torrare smak än det söta portvinet.